In memoriam: Jack Parnell
Jazzdrummer en bandleider van The Muppets overleden
Artist news 10-08-2010 12:08
Jack Parnell, de Britse jazzdrummer, bandleider en musical director voor Associated Television, is overleden aan de gevolgen van kanker.De muzikant stierf in zijn huis in Southwold in het oosten van Engeland. Hij was 87 jaar oud.

Jack Parnell was onder meer de echte muzikale leider en dirigent van The Muppet Show, een rol die in de serie werd vertolkt door de Muppet Nigel.

Jack was ook degene die collegadrummer Buddy Rich in de show uitnodigde. De uitzending werd legendarisch door het slagwerkduel met The Muppet's eigen huisdrummer Animal, gespeeld door Ronnie Verrell.

Jack Parnell ontwikkelde zijn passie voor slagwerk toen hij zes jaar oud was. Hij werd voor het eerst bekend toen hij tussen 1946 en 1951 in de Ted Heath band drumde.

Na zijn vertrek bij Ted Heath in 1951 vormde Jack Parnell zijn eigen band. Inmiddels was Jack eraan gewend geraakt om ook te dirigeren en voor op het podium te staan. Daarom huurde hij een tweede drummer in, Phil Seamen.

Jack en Phil speelde regelmatig drumduetten. Dat deed Jack ook met anderen. Bekijk hieronder Skin Deep door de Jack Parnell band uit 1977. Hierin speelt de bandleider samen met Ronnie 'Animal' Verrell.

Jack Parnell was in 1973 de eerste Britse muzikant die een Emmy Award won.

De muzikant kreeg twee dochters en drie zoons, waarvan twee eveneens drummen. De bekendste is Ric Parnell, die in de mockumentary This Is Spinal Tap de rol vertolkte van een van de vele drummers die de band Spinal Tap verslijt. Ric's personage komt in de film om het leven door spontane zelfontbranding.

drummer links