Oscar Kraal Clinictour vanaf 27 mei
'All about drums', met demonstratie van live-opnames
Artist news 20-05-2010 12:22
In mei en juni is hij te zien in diverse muziekwinkels in Nederland: Oscar Kraal, drummer van Anouk en (opnieuw) Candy Dulfer, slagwerkdocent en bandcoach op de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam en ervaren studiomuzikant. Een all about drums-programma, zo omschrijft hij zelf de serie clinics, opgezet in samenwerking met 'zijn' merken, Yamaha, Steinberg, Sabian, Vic Firth en Sennheiser.Daags voor het ter perse gaan van deze editie van Slagwerkkrant bellen we met Kraal, die enthousiast vertelt over zijn aanstaande sologigs.
"Ik mag op zo'n mooi drumstel spelen, man. Een Yamaha PHX, een high-end set die rechtstreeks van de Musikmesse Frankfurt bij mij is afgeleverd. Prachtige kit, die zelfs met de fabrieksvellen erop al fenomenaal klonk. Die moeten jullie snel eens testen!"

Bij zijn PHX kit heeft Kraal een Yamaha DTX-M12 staan, alsmede een computerset-up met Steinberg Cubase software en Sennheiser microfoons. Met een simpele begeleiding van gitaar en bas zal Kraal live drums opnemen in vier of vijf eigen composities, verschillend van smooth jazz tot moderne rock. Alle aspecten van Kraals aanpak in de studio én live zullen aan bod komen. Mogelijke problemen worden behandeld aan de hand van de gebruikte apparatuur en vanuit speltechnisch oogpunt. Het programma duurt anderhalf à twee uur. Kraal:

"Als laatste onderdeel doe ik een play-along, waarbij ik even het onderste uit de kan haal. Zo krijg je alles te zien wat ik te bieden heb."

Voor Kraal was de reden om deze clinictournee op te zetten drieledig.

"Het is een mooie manier om de merken die mij ondersteunen in het zonnetje te zetten. Ik kan met andere muzikanten mijn ervaringen en kennis delen over drums opnemen en drummen in de studio. En ik loop al een tijdje rond met het idee een drumschool te starten. Met name sinds ik bij Anouk drum, vliegen mij via Hyves en Myspace de verzoeken om drumles te komen geven om de oren. Via deze clinics kan ik mijn lesmethode dus ook promoten."

Kraals drumschool gaat zich op verschillende punten onderscheiden van de scholen van collega-drummers. Hij focust bijvoorbeeld ook op zaken als gehoor, sound en het doen van audities, naast de gebruikelijke techniekstudie en het ontwikkelen van een eigen stijl. En, verrassend:

"Ik zal lesgeven op verschillende locaties, in plaats van op één vaste plek (vooralsnog zijn dat Amsterdam, Nijmegen, Eindhoven, Katwijk, Amersfoort, Schiedam en Den Bosch; red.). Dat maakt dat de reistijd wordt beperkt en daardoor dus meer mensen geneigd zullen zijn een lesafspraak te maken. Ik zorg samen met mijn endorsers voor goede spullen in bijvoorbeeld een complex met oefenruimtes, en zal vervolgens eens in de twee weken een dag op die locatie neerstrijken."


27 mei, Muziekcentrum Best, Venray, 19.00 uur
28 mei, Da Capo Nietap, Leek, 19.00 uur
17 juni, Feedback, Eindhoven, 19.00 uur
18 juni, Vriese Musicpalace, 18.30 uur
(let op: de clinic bij Vriese stond eerste gepland op 19 juni!)

drummer links