In memoriam: George Russell (1923-2009)

Jazzdrummer, componist en theoreticus sterft 86 jaar oud

Artist news 29-07-2009 11:37

George Russell, een drummer, componist, docent en muziektheoreticus die van grote invloed was op hoe jazz zich tussen 1950 en nu heeft ontwikkeld, is overleden. Hij werd 86 jaar oud. George stierf maandag 27 juli in Boston aan de gevolgen van Alzheimer. Zijn vrouw Alice, een zoon en drie kleinkinderen zijn achtergebleven.

George Allan Russell werd op 23 juni geboren in Cincinnati. Hij maakte zijn podiumdebuut op zevenjarige leeftijd door naast pianist Fats Waller te zingen. Nog voor zijn toelating tot de Wilberforce University in Ohio werkte George als professioneel drummer.

Hij speelde in 1944 in het orkest van Benny Carter, maar kreeg tbc waarvoor hij bijna anderhalf jaar in het ziekenhuis verbleef en werd vervangen door Max Roach.

Lydische chromatisch concept
Terwijl George Russell herstelde van zijn ziekte, ontwikkelde hij het "Lydische chromatisch concept", een theoretisch raamwerk met een nieuwe kijk op harmonieŽn en improvisatie. Russell's ideeŽn zijn onder meer terug te horen op klassieke albums als 'Kind of Blue' van Miles Davis en John Coltrane's 'A Love Supreme'.

Eind jaren veertig componeerde George Russell Cubano Be, Cubano Bop voor trompetist Dizzy Gillespie, waarmee hij voor het eerst Afrocubaanse muziek en jazz op een succesvolle manier met elkaar vermengde.

In 1953 verscheen het boek 'The Lydian Chromatic Concept of Tonal Organization', waarin George zijn baanbrekende muziektheorieŽn uiteenzette.

In de jaren zestig verbleef George Russell enkele jaren in Europa. In 1969 keerder hij terug naar Boston om te gaan doceren aan het New England Conservatory of Music. Daar bleef hij werkzaam tot 2004.

Tot de vele prijzen en eerbetuigingen die George Russell tijdens zijn leven ontving, behoren het zogenoemde 'genius grant' van het MacArthur Foundation fellowship in 1989. In 1990 benoemde het National Endowment for the Arts de muzikant tot Jazz Master. In 2007 werd George Russell in het Kennedy Center for the Performing Arts geŽerd als ťťn van de 33 levende jazzlegendes.
zoeken
zoeken