In memoriam: Louie Bellson

6 juli 1924 - 14 februari 2009

Artist news 16-02-2009 21:36

Louie Bellson, de man die volgens Duke Ellington niet alleen 's werelds beste drummer maar bovendien 's werelds beste muzikant was, is onverwachts overleden. Louie stierf op 14 februari, 84 jaar oud. Een afscheidsdienst vindt plaats in Los Angeles, waarna de legendarische drummer waarschijnlijk wordt overgebracht naar Moline, Illinois om te worden begraven in de plaats waar hij zijn jeugd doorbracht.

Louie werd op 6 juli 1924 geboren in Rock Falls, Illinois, in de buurt van Chicago als zoon van Italiaanse immigranten. Hij kreeg prachtige namen mee die als artiestennaam echter wat onhandig waren: Luigi Paulino Alfredo Francesco Antonio Balassoni.

Toen hij drie jaar oud was, begon Louie met drummen. Op zijn vijftiende was hij ronduit baanbrekend door als eerste twee bassdrums in zijn setup te gebruiken. Twee jaar later gaf hij 40.000 drummers het nakijken toen hij de Gene Krupa-Slingerland-drumwedstrijd won.

Zijn techniek, muzikaliteit en vriendelijke karakter zorgden ervoor dat Louie Bellson een veelgevraagd drummer werd. Hij is te horen op meer dan tweehonderd albums met grootheden als Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodman, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, Louis Armstrong, Lionel Hampton en James Brown.

Naast een uitstekend slagwerker was Louie Bellson een begaafd componist: hij schreef meer dan duizend composities en ruim een dozijn boeken over drums en percussie. Louie ontving in 1994 de prestigieuze American Jazz Masters Award van het Amerikaanse Nationaal Fonds voor de Kunsten en werd zes maal genomineerd voor een Grammy Award.

In 1998 werd Louie Bellson - samen Roy Haynes, Elvin Jones en Max Roach - onderscheiden als één van de vier “Living Legends of Music” en ontving Zildjian's American Drummers Achievement Award.

Louie Bellson was in het bezit van vier eredoctoraten, de laatste ontving hij in 2001 van de DePaul University in Chicago.

In 2006 verscheen de cd 'The Sacred Music of Louie Bellson and the Jazz Ballet', volgens velen zijn magnum opus waarop Louie zijn meesterschap als componist en uitvoerend muzikant nogmaals onderstreepte.

In maart 2007 ontving Louie Bellson de Living Jazz Legends Award van het Kennedy Center for the Performing Arts in Washington, DC. In juni van datzelfde jaar nam de American Society of Composers, Authors and Publishers Louie Bellson op als Living Legend in de ASCAP Jazz Wall of Fame.

Louie Bellson's meest recente cd, 'Louie & Clark Expedition 2', is een big band-samenwerking met trompetist Clark Terry. Het album verscheen begin 2008.

In november vorig jaar kwam de grootmeester ongelukkig ten val en brak zijn heup. In januari 2009 werd Louie Bellson overgebracht naar een hersteloord in Los Angeles waar hij fysiotherapie kreeg. Niets wees er toen op dat zijn einde nabij was.

Rust in vrede, maestro.
zoeken
zoeken