In memoriam Earl Palmer

Artist news 20-09-2008 15:04

De legendarische r&b-drummer Earl Palmer is 19 september op 84-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Los Angeles. Hij was al geruime tijd ziek. Palmer werd vooral bekend door zijn samenwerking met Fats Domino en Little Richard in New Orleans.

Earl Palmer begon zijn carrière als tapdanser en toerde - samen met zijn moeder en tante - door heel Amerika met Ida Cox’s Darktown Scandals Review. Later diende hij in het leger van de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog, daarna verhuisde hij naar New Orleans. Daar werd hij bekend door zijn samenwerking met onder andere Fats Domino en Little Richard. Respectievelijk The Fat Man en Tutti Frutti van deze grootheden zijn twee van zijn grootste successen, maar hij heeft de drumpartijen van honderden hits op zijn naam staan. Hij onder andere nummers opgenomen voor Bonnie Raitt, Count Basie, Dizzy Gillespie, Frank Sinatra, Little Richard, Neil Young, Ray Charles en Tina Turner.

Zijn spel op The Fat Man had een backbeat die bekend werd als een van de belangrijkste elementen van de rock ’n’ roll. Palmer zei daar zelf over: "Dat nummer had een stevige backbeat door het hele nummer nodig. Bij dixieland had je alleen een stevige backbeat in het laaste refrein… het was een soort nieuwe benadering van ritmiek."

Zijn glansrijke carrière duurde van de jaren veertig tot in de jaren zeventig. Op basis daarvan werd hij toegelaten tot de Rock and Roll Hall of Fame.

Boek over Earl Palmer
Backbeat: Earl Palmer's Story, by Tony Scherman, Da Capo Press, 1999, ISBN 0-306-80980-X.
zoeken
zoeken