Gastrol Neil Peart op Vertical Horizon-album
Artist news 12-03-2007 17:39
Dat muzikale samenwerkingen op de raarste manieren kunnen ontstaan, weet ook zanger Matt Scannell van de Amerikaanse rockband Vertical Horizon. Een garagehouder die bevriend is met de vriendin van de zanger, vroeg hem een foto te gaan nemen van de auto van Rush-drummer Neil Peart, omdat deze zijn bolide te koop aan wilde bieden via de garage.Scannell twijfelde geen moment en greep de kans om een van zijn jeugdhelden te ontmoeten met beide handen aan. Peart bleek bij de ontmoeting een groot liefhebber van de muziek van Vertical Horizon te zijn. De twee raakten bevriend en als een zanger en een drummer bevriend raken, kun je er op wachten dat een muzikale samenwerking ontstaat.

En dat is dan ook gebeurd, want Peart stemde in om op het nieuwe album van Vertical Horizon mee te drummen als gastdrummer. Het was Peart die als eerste met een songtekst kwam, met de titel Even Now. Scannell was direct enthousiast en schreef er ter plekke de muziek bij.

De samenwerking verliep zo soepel dat ze besloten nog twee nummers te schrijven. Deze nummers schreef de Vertical Horizon-zanger grotendeels alleen, waarbij hij de veel gebruikte drum- en productie programmaís BFD en Reason gebruikte om Peart een richtlijn te geven. De nummers stuurde hij op naar Peart, die daaruit de drumpartijen verder ontwikkelde.

Bij het creŽren van deze drumpartijen speelde Peart op een uitgebreide jazz-georiŽnteerde kit. Wanneer het nieuwe album van Vertical Horizon moet uit gaan komen is nog niet duidelijk, omdat Scannell nog hard opzoek is naar een nieuwe platenmaatschappij.
drummer links