De Juan Blog deel 7 - De spullen!

Juan van Emmerloot tourt door Italië met de Stef Burns League

Artist news 18-12-2024 09:12

Momenteel, december 2024, tourt Juan van Emmerloot met de Amerikaanse gitarist Stef Burns door Italië voor de Roots & Wings 10th Anniversary Tour: 14 optredens, van Milaan naar Bolzano, van Rome naar Genua. Juan houdt voor Slagwerkkrant een blog bij, vanaf het zorgvuldig inpakken tot en met het einde van de tour.

Natuurlijk moeten we het eens over de spullen gaan hebben! Ik kan niet anders zeggen dat toen in 2010 SONOR met Beech Infinite en het jaar daarop met de Birch Infinite uitkwam, het een hele goede move was om te investeren in mijn drumsets. Waar de Beech Infinite (die ik hoofdzakelijk in Nederland gebruik voor clinics, masterclasses en sommige gigs) van beukenhout gemaakt is, is de Birch Infinite van berkenhout.

Ik speelde voorheen al een lange tijd op mijn Delite set (esdoorn hout) van hetzelfde merk. De overgang van naar een beuken set ging mij niet geheel makkelijk af kan ik me herinneren, maar met de berkenhouten set was het meteen raak; een heerlijke warme consistente sound met een mooie directe projectie (over sound en projectie kunnen we nog wel eens een heel artikel schrijven).

Zoals ik in een eerdere blog schreef, staat deze Birch Infinite set in Milaan opgeslagen. Elke keer wanneer ik naar dit mooie land kom om te werken, ben ik altijd verrast hoe makkelijk deze set weer precies hetzelfde klinkt en voelt; een heerlijk stevig en warm geluid die de basis vormt van onze band.

De maten van deze drums zijn als volgt:
• 22 x 17,5” bassdrum
• 10 x 8” tom
• 12 x 9” tom
• 14 x 14” floortom
• 16 x 16” floortom
• Kleur: Amber Fade
• 14 x 6” Aluminum Kompressor snare
Deze shell set heb ik gecombineerd met een 400 series hardware pakket bestaande uit:
• Hihat stand
• Bass drumpedaal
• Snare stand
• Cymbal boomstand 4 x

De cymbals zijn van het merk Meinl en wil ik nog wel eens variëren. Maar de huidige set bestaat uit:
• 22” Byzance Sand ride
• 17” Byzance Jazz medium thin crash
• 18” Byzance Sand medium crash
• 14” Byzance Sand hihat

De stokken van ProMark die ik momenteel gebruik zijn van de serie Rebound Active Grip, waarvan de 5A mijn voorkeur heeft. Toen ProMark nog een bedrijf was van de familie Brochstein had ik een hele mooie overeenkomst met ze, vanwege het feit dat ik samen met industrieel ontwerper Albert van Dorssen een nieuw model heb weten te ontwerpen die bij ProMark heel erg warm ontvangen werd. Deze stick ging in productie onder de code TX739 en werd zelfs door de beroemde percussioniste Eveline Glennie gebruikt met haar naam erop! Helaas echter toen het bedrijf over werd genomen door D’Addario, zijn ze met de productie van mijn model gestopt helaas… Maar weet je de 5A die ik nu uit het nieuwe aangeboden programma gebruik werkt prima voor mij.

Vroeger huurden we nog wel eens een vaste geluidsman in die tevens meehielp als backliner. Daar zijn we vanwege economische redenen van afgestapt, want ja…het is natuurlijk voor ons belangrijk dat we genoeg overhouden om van rond te komen. Bovendien komen we nog steeds op hele verschillende locaties terecht waar het vaak beter is om met de lokale engineer te werken; die weten meestal het beste hoe dat ze de sound snel voor elkaar kunnen krijgen! En nu zeg ik express ‘meestal’ want het wil ook wel eens helemaal niet zo handig zijn… en dan doel ik vooral op het monitorgeluid.

Ik denk dat ik wel voor alle musici kan zeggen dat het monitorgeluid het allerbelangrijkste is wat goed moet kloppen opdat je tijdens het performen je 100% kan focussen op muziek maken. Als jonge drummer heb ik natuurlijk ook mijn uren moeten maken in kroegen waar je het moest doen met de ‘natte’ akoestiek van de tent en de dampende geuren van een mix van alcohol en sigaretten rook (hahaha herkenbaar?)

Ik herinner me ineens de eerste keer dat ik een ECHTE KICK ASS gevoel op de bühne had, toen ik met mijn bandje Greenhouse (met gitarist Jan Somers, bassist Walter Latupeirissa en zangeres Rowan Moore) een groot aantal voorprogramma’s deed van de Golden Earring door grote delen van Nederland. Daar stond mijn drums opgesteld voor de drumriser van de kit van Cesar. Er werden achter mij 2 krachtige wedges geplaatst als mijn monitor…. DJEEZ wat een geweldig gevoel was dat zeg… daarna wilde ik natuurlijk ALTIJD zo’n sound!

Natuurlijk kun je niet op alle plekken waar je speelt hetzelfde monitorgeluid hebben. Maar het was wél op dat moment dat ik besefte hoe belangrijk het is om dat voor elkaar te krijgen!. Daar komt voor mij dan ook nog eens bij dat ik later als producer in mijn eigen studio als doel heb gesteld om drums op zo’n natuurlijk mogelijke manier op te nemen en te laten klinken in mijn muziekproducties. Ik heb wel eens in een gerenommeerde studio opgenomen als sessiemuzikant, en kreeg toen een koptelefoon op met een hele slechte monitor mix met ruis en ook nog eens mono. Toen ik de engineer er op attent maakte, zei hij: “Ja dat is hier nou eenmaal zo”! Van die sessie herinner ik me dat ik besefte hoe belangrijk het is voor de muzikant om een fijne mix op je hoofd te hebben.

Van alles heb ik geprobeerd en ik kwam er al heel erg gauw achter dat het gewoon het fijnste is wanneer je zelf kunt bepalen wat je nodig hebt. Ik had een aantal slimme en goedkope strategieën ingezet om er in ieder geval voor te zorgen dat ik zoveel mogelijk zelf de controle had over het geluid wat ik terug te horen kreeg. Laat ik je een paar tips geven:

• Zorg dat je een klein mixertje, op rugtasformaat, altijd bij je hebt, het liefst een 4-kanaals met minimaal 2x XLR-inputs.

• Probeer uit welk in-earset het allerbeste voor jou werkt. (Ik heb ooit Ultimate Ears aangeschaft maar die werkten niet meer lekker; dat kwam voornamelijk omdat de op maat gemaakt doppen na een paar jaar, niet meer goed afsloten. Ik wist toen namelijk niet dat je oren in de loop der jaren door blijven groeien waardoor de vorm verandert. Ik heb Sennheiser geprobeerd, en zelfs de duurdere doppen van het merk Stagg. En allemaal prima totdat ik een tip kreeg van het merk Audio-Technica om eens de nieuwe in-ears, type ATH-E50 te proberen. Nu werk ik al enige tijd met de ATH-50X koptelefoons van hen in de studio, die ik eigenlijk overal voor gebruik: als monitor voor het inspelen van drums, bas en gitaar maar ook om te mixen, dus ik dacht effe checken. Ik heb de in-ears nu tijdens deze tour in gebruik en ze bevallen prima!

• Neem een dynamische microfoon mee, een XLR-kabel en een microfoon statief van medium formaat. Dit statief stel je zo af dat je de microfoon schuin boven de floortom richting de snare mikt. Als je dit signaal naar een van de kanalen van je mixertje stuurt heb je een mooie balans van het natuurlijke geluid van je kit en hoor je de rest van de band ook nog eens. Als je op een bühne speelt met een kleine PA, vraag de sound-engineer of ie een monitormixje stuurt van de overige band en misschien een beetje bassdrum. Op deze wijze heb ik jaren lang gewerkt en dat functioneerde heel goed.

Dit keer ben ik een stapje verder gegaan; ik wilde toch iets meer comfort! In 2017 was ik op de Frankfurter Messe (de internationale muziekinstrumenten beurs die op jaarlijkse basis georganiseerd werd) waar ik een demo van Yamaha bijwoonde, waarbij de destijds nieuwe EAD10 gedemonstreerd werd. Er was een band aan het spelen in een booth en dan kon je met een koptelefoon meeluisteren hoe het klonk. Ik was toen heel erg onder de indruk, maar zag destijds helemaal niet in waarom ik zo’n systeem zou moeten aanschaffen; ik was toen helemaal gefocussed op de techniek van opnemen van drums met aparte mics en de digitale techniek die zich ontwikkeld had.

Grappig genoeg heb ik sindsdien wél een aantal drummers erop gewezen, dat de EAD10 setup wel eens superhandig kon zijn voor hun live optredens of drum video-opnamen.

In april dit jaar, toen we mijn korte come-back tour deden in Italië, werd mij duidelijk dat het tijd werd voor een upgrade van mijn persoonlijke monitor setup. Ik heb toen de EAD10 aangeschaft om ervoor te zorgen dat wanneer we op lokaties spelen waar de lokale PA-setup en techniek niet lekker werkt qua monitor, ikzelf nu veel meer in eigen handen heb!

Mijn monitor heb ik compleet gemaakt met een Soundcraft Notepad-12FX mixertje. (Ik werkte al 20 jaar met de voorganger van dat merk, en het heeft me nooit in de steek gelaten. Heerlijk veel headroom en super solid dus betrouwbaar voor on-the-road gebruik! Echter was de voeding na zo’n lange tijd wel op, en ik wilde een iets uitgebreidere versie.)

De mixer en module van de EAD10 heb ik op een Pedaltrain geplaatst en voorzien van alle kabelverbindingen. Dat werkt super, want dat is bijna zowat ‘plug & play’ nu.

We spelen sommige songs van ons album met backingtracks, en daarvoor heb ik een tweedehands Roland SPD-SX van een collega-muzikant overgenomen.

Oh ja, toch heel erg leuk om te vermelden. Ik maak wel gebruik van een iPad. Die heb ik ooit aangeschaft omdat ik in 2018 inviel bij de big band “Licks&Brains” tijdens hun tour door Zuid-Frankrijk. Superhandig om snel te kunnen wisselen van leadsheet.
Bij onze band gebruik ik de iPad enkel en alleen maar voor onze setlist! Stef wil nog wel eens vlak voor het concert van volgorde veranderen. Gelukkig zit ik dan nooit meer te klooien met papier. Een handige tip: maak je setlist in ‘Notities’ en stel in op permanent donker. Wij hebben tussen de songs vaak de momenten dat het licht op de bühne geheel uitgaat; kan ik nog mooi blijven kijken wat de volgende song ook alweer is!

Verder heb ik graag op dezelfde plek mijn water; die doe ik tegenwoordig in een thermosflesje van 50ml. en die plaats ik onder mijn snare in de houder van DP (de Drum Plates, van uitvinder / drummer Jan Koster)…dus nooit meer morsen omdat je een openstaand flesje water omverstoot tussen je drukke drum activiteiten door….


Naar Blog 8: Repertoire analyse 

 

zoeken
zoeken