Jochem van Rooijen tourt met The Sirens

Interview met de drummer achter Anneke van Giersbergen, Liv Kristine en Kari Rueslňtten

Artist news 10-11-2014 10:11

Hij is bekend van de band van Mina - voorheen Keith - Caputo, met wie hij sinds 2000 speelt. Jochem van Rooijen heeft echter altijd meer ijzers in het vuur. Zo werd hij onlangs gevraagd voor een Europese tournee van The Sirens, een gelegenheidsproject van drie rockzangeressen van naam. In december ook in Nederland te zien!

door Mark van Schaick (foto's Jochem: Brian Krijgsman)

Op 17 december staan The Sirens in De Boerderij in Zoetermeer: Anneke van Giersbergen, Liv Kristine en Kari Rueslåtten, respectievelijk Geen Introductie Nodig, Theatre Of Tragedy/Leaves Eyes en The 3rd And The Mortal. In een bijna twee uur durende show zingen de drie frontvrouwen songs van The 3rd And The Mortal, The Gathering en Theatre Of Tragedy, maar ook van hun soloalbums, in duet met elkaar en uiteindelijk gedrieën.

Hun begeleidingsband bestaat uit Ferry Duijsens (gitaar), Gijs Coolen (gitaar), Joost van Haaren (bas), Vic Anselmo (toetsen) en Jochem van Rooijen (drums). In Slagwerkkrant 148 interviewden we hem voor het eerst, dus we vonden het hoog tijd voor een update over The Sirens, zijn huidige set-up en wat hij verder om handen heeft.

Een Europese tournee met The Sirens houdt je in oktober en december lekker bezig. Hoe ben jij op de drumkruk terecht gekomen?

'Ik werd benaderd door Anneke’s drummer en echtgenoot Rob Snijders. We zijn elkaar vroeger wel tegengekomen, bijvoorbeeld in 2008 toen ik met Mina (toen nog Keith) Caputo opende voor Within Temptation in Ahoy. Daar waren Anneke en Rob ook omdat zowel Anneke als Mina toen een duet met Sharon den Adel zongen, voor de dvd die die avond gefilmd werd. Sindsdien volgden we elkaars verrichtingen als drummers en hielden contact op Facebook. Normaal gesproken drumt Rob altijd voor Anneke maar sinds enkele jaren werkt hij ook zeer intensief als artiesten- en tourmanager, vandaar dat hij iemand zocht om in zijn plaats te drummen.

'We hebben veel gemeen voor wat betreft onze invloeden en muzikale helden en we hebben allebei veel internationaal getourd, ik denk dat dat ook wel een rol heeft gespeeld. Rob speelt op de albums van Anneke echt mooie partijen en het is voor mij dus erg leuk om die weer te interpreteren op mijn manier. Het was de eerste show wel apart om te spelen met hem vlak naast me! Want Rob is zoals gezegd dus wel mee als tourmanager!

'Ik hoopte dat hij niet met jeukende handen zou toekijken natuurlijk. Gelukkig was dat niet zo en was hij juist heel blij dat hij zich nu helemaal kon toeleggen op het managementgedeelte.'

Hoe verlopen de voorbereidingen voor zo'n tournee?

'Anneke, Kari en Liv hebben samen allereerst een setlist samengesteld. Ze hadden keuze genoeg aangezien we nummers spelen van zowel hun solowerk als hun vroegere bands (respectievelijk the Gathering, The 3rd and the Mortal en Theater of Tragedy) en dan ook nog twee nummers die ze samen hebben geschreven als the Sirens.

'De band van Anneke verzorgt ook de begeleiding op deze tour en bestaat uit heel goede, ervaren muzikanten waardoor het eigenlijk heel voorspoedig ging allemaal. We zijn twee dagen samengekomen om alles door te nemen en hebben nog wat geëxperimenteerd met sommige arrangementen.

'Het leuke is dat de muziek echt alle kanten opgaat. Zo zijn sommige songs van Kari vrij onconventioneel qua structuur en haar nummer Trollverd doet bijvoorbeeld denken aan een soort honderden jaren oude Noorse folky melodie. Anneke’s werk met the Gathering is heel veelzijdig net als haar eigen muziek waarin ze ook heavy dingen doet maar meer op een alternatieve dan metal manier. Liv is wel meer van de heavy chunky gitaren en vooral haar oude werk heeft ook veel goth invloeden. Alles bij elkaar een heel leuke uitdaging om het allemaal zo goed en authentiek mogelijk te laten klinken.

'Drie dagen voor de eerste show kwamen Kari en Liv aan in Nederland en hebben we voor het eerst met zang erbij alles doorgespeeld. Het was mooi om te zien hoe snel die drie hun samenzang konden finetunen, daar kwam al hun ervaring duidelijk naar voren.'

In deze video is Jochems drumset goed te horen, ondanks de wat mindere kwaliteit van de rest van de audio:


Heb je nog nagedacht over welke set-up je zou gaan gebruiken? Of is dit wat je doorgaans bespeelt?

'Ik heb de kit die ik meestal voor hardere muziek gebruik meegenomen, dat is een Sonor Designer (22", 12", 14", 16") waar ik al jaren mee tour en waar ik alle sounds die ik zoek altijd wel uit heb kunnen halen. De snare is een Ludwig Supraphonic 14"x6,5" brass edition. Ik wissel graag af wat snares betreft maar moet zeggen dat ik vaak toch wel weer uitkom bij m'n oude Ludwigs. Ik gebruik af en toe ook een mooie vintage Fibes fiberglass snare.

'Misschien vinden sommigen het ook interessant om te weten dat ik als ik heavy muziek speel wel een andere benadering qua sound heb dan de meeste drummers die ik tegenkom. Meestal stemmen mensen hun toms en bassdrums erg laag maar ik doe juist het tegenovergestelde, stem liever iets hoger dan je zou verwachten, met name de ondervellen maar ook de bassdrum. Dit om meer projectie te krijgen en als het ware wat meer lucht te verplaatsen. Het is eigenlijk de methode achter de John Bonham sound. Hierdoor klinkt de kit niet alleen dichtbij lekker voor jezelf maar je projecteert vooral veel meer power naar het publiek en de andere muzikanten.

'De bekkens voor deze shows zijn wel een aparte mix: een vintage 15” Paiste 2002 Sound Edge hihat, 18” Sabian Fierce Crash, 19” Zildjian A Custom crash, 22” Zildjian K Custom Dark Ride, een soort cymbal stack die bestaat uit een Paiste china op een ondersteboven oude gebroken crash. En voor het eerst in mijn leven zit er ook een splash in m’n setup omdat die in veel nummers van Liv gebruikt worden. Het is een 10” A Zildjian splash. Verder gebruik ik Remo vellen, Vic Firth 5B stokken en DW pedalen.'

Leg ons eens uit wat je de laatste jaren (sinds we je in Slagwerkkrant interviewden, eind 2008) hebt gedaan aan bands, en losse projecten.

'Ik speel nog steeds voor Mina Caputo met wie ik sindsdien weer veel getourd heb, en zit nu ook bij het weer heropgerichte Green Lizard. We zijn bezig met een nieuw album en hebben een paar tourtjes gedaan, onder andere met Face Tomorrow. Verder veel losse projecten en samenwerkingen met muzikanten en songwriters.

'Zoals het er nu uitziet speel ik ook komend jaar nog optredens met The Sirens. Ik denk ook dat ik met Mina Caputo weer aan nieuwe muziek zal gaan werken. Er zijn ook plannen voor een paar afzonderlijke albums en projecten van vrienden uit Amerika en Engeland waar ik erg naar uitkijk maar waar ik verder nog niet veel over kan zeggen.

'Dan heb ik ook nog de hoop om aan een eigen album te gaan werken. Daarvoor heb ik al een paar songs af en ik wil er allerlei mensen bij betrekken. Dat plan zal pas na komend jaar een beetje van de grond komen, denk ik. Het idee is om dan zangers, zangeressen en muzikanten waar ik mee heb gewerkt of waar ik fan van ben te vragen mee te doen. Ik speel al bijna net zo lang gitaar als ik drum, en misschien vraag ik wel wat bevriende drummers om op sommige stukken te spelen. Kan ik het als het ware eens van de andere kant bekijken, dat lijkt me heel leuk om eens te doen!'

Jochem in de studio, april dit jaar:

The Sirens in concert:

17.12.2014 NL Zoetermeer, Boerderij
18.12.2014 DE Jena, F-Haus
19.12.2014 DE Nagold, Alte Seminarturnhalle
20.12.2014 FR Paris, Divan Du Monde
Meer data volgen. 

Jochem met Mina Caputo:
december: 4, Patronaat, Haarlem; 6, Biebob, Vosselaar

zoeken
zoeken