Wild Romance-drummer Cees Meerman overleden

Zeeuwse drummer werd bekend met snelle zestienden en soulvolle zang

Artist news 15-09-2014 07:37

Hij zal voor altijd herinnerd worden als dé drummer van Herman Brood & His Wild Romance. Cees Meerman, de man die het moordende tempo van 'Dope Sucks' neerzette. De man die 'Doreen' de zestienden op de hihat gaf en tegelijkertijd krachtige achtergrondpartijen zong, is op 64-jarige leeftijd in zijn woonplaats Ommen overleden. Slagwerkkrant maakte een videoselectie. Klink links onder DOWNLOAD op het pdf-icoontje voor een archiefartikel over Meerman en het klassieke Brood-album ´Sphritsz´.

Hij begon in de muziekscene rond Vlissingen maar raakt via diverse bands (o.a. Smyle, Bonfire) verzeild in Groningen. In een kraakpand aldaar legt Cees "Ani" Meerman als drummer bij Herman Brood, samen met gitarist Danny Lademacher en bassist Freddy Cavalli, de basis voor het unieke, onmiskenbare rock & rollgeluid van Nederland eind jaren zeventig.

Shpritsz heet het album waarmee Herman Brood & His Wild Romance geschiedenis schrijven, met natuurlijk de klassieke single Saturday NightShpritsz levert de groep een gouden plaat op en is ook over de Duitse grens succesvol.

In 1978 doet de band een optreden voor het Duitse concertprogramma Rockpalast:

Livealbum Cha Cha, opgenomen met dezelfde bandleden plus gasten, volgt kort op het succes van Shpritsz. Als in 1979 in de VS opnames gemaakt worden voor een studio-opvolger (Go Nutz), wordt Brood gekoppeld aan een Amerikaanse studioband. Reden voor Meerman, Cavalli en uiteindelijk ook Lademacher om op te stappen. 

Meerman komt vervolgens samen met Cavalli bij zanger/saxofonist Appie Alberts terecht, maar verlaat A.A. & The Doctors voor het debuutalbum wordt opgenomen.

Hij is begin jaren tachtig te horen met de band Eyes (rond zanger-bassist Neil Merryweather en gitarist Michael Willis) op het album Radical Genes. Ook speelt hij op Heartbeat van JP den Tex. Met eveneens voormalig Wild Romance-lid Ferdi Karmelk, spelen Cavalli en Meerman in 1982 in The Managers (single: Sometime Man).

In 1986 keert hij, samen met Lademacher, terug bij de Wild Romance. Album Yada Yada is redelijk succesvol, met single Sleepin' Bird. Meermans kwaliteiten als zanger blijven niet onopgemerkt. Hier zingt hij Reel To Reel tijdens een Duits tv-optreden:In de jaren negentig verruilt Cees Meerman het drumstel voor de zangmicrofoon. Een van de muzikanten die langere tijd met Meerman speelt, is gitarist Erwin "Ernie" van Ligten. Onder andere in de coverband KC Meerman, maar ook op het geheel akoestische album Up To You! dat Meerman & Van Ligten als duo opnemen (2007).

Tijdens de Brood-herdenking in 2001 brengt Meerman Champagne And Wine:  

Cees Meerman kampte al geruimte tijd met een slechte gezondheid en werd o.a. geopereerd aan keelkanker. Hij wordt woensdag begraven in zijn woonplaats Ommen.

Tot slot een fragment uit de door de VPRO gemaakte documentaire Classic Albums: Shpritsz, waarin Meerman vertelt over de totstandkoming van het album:


zoeken
zoeken