Ginger Baker's waarom

Nieuw album vraagt om een terugblik - en krijgt hem ook!

Artist news 16-05-2014 13:05

De documentaire Beware of Mr. Baker was op de Nederlandse tv (zie de link naar Uitzending Gemist hieronder), en was weer even gesprek van de dag. Wie Ginger Baker nog niet kende, die krijgt immers een prachtig kijkje in de keuken van deze, laten we zeggen flamboyante Britse drummer. Wie hem wel kende kon zien dat de verhalen rond zijn persoon niet overdreven zijn. En dat hij met recht een van de beste drummers ter wereld genoemd kon worden. Ginger Baker is hotter dan hij lang geweest is, vandaar dat hij ook snel een nieuw album opnam. Te snel?

Beware of Mr. Baker, de documentaire uit 2012 van Jay Bulger, werd begin mei uitgezonden in Het Uur Van De Wolf. Nog niet gezien? Klik hier voor de link naar Uitzending Gemist. Want het is een mooie film over een van de meest markante drummers ooit.

Ondertussen is Ginger Baker 75 jaar oud geworden, tegen zijn eigen verwachting in, kunnen we met een gerust hart zeggen. Hij vierde het heuglijke feit met een jubileumoptreden in de Islington Academy in Londen op 3 mei, plus de release van een compilatiealbum en een fotoalbum, alles onder de naam A Drummer's Tale. De bekostiging liep via crowdfundingplatform PledgeMusic; als er genoeg geld werd betaald zou de cd worden geperst en het fotoalbum gedrukt, en zou de avond doorgaan. Zo geschiedde. Hij trad op met zijn jazzkwartet, en zijn beroemde drumsolo Toad speelde hij niet. 'I'm 75 and I'm a fucking cripple', aldus Baker tegen zijn publiek. Lees hier de recensie in The Guardian. 

Het is mooi dat A Drummer's Tale er is, want een goede compilatie van Bakers drumwerk was er nog niet. Tegelijkertijd ligt er ook een nieuw studioalbum in de (virtuele) winkels, getiteld Why?. De albumtitel is veelzeggend, in dat opzicht. De muziek sluit goed aan bij de hoesfoto, zo je wilt. Ginger Baker toog afgelopen februari voor twee dagen naar de Britse Real World Studios om daar met bassist Alec Dankworth, saxofonist Pee Wee Ellis, percussionist Abass Dodoo (en Bakers echtgenote Kudzai en haar dochter Lisa zingen op de titeltrack) de acht tracks op te nemen die Why? sieren. Het album stipt op zijn best een paar essentiële waarden van Bakers spel aan, maar goed is het niet.

Dat feit maakte dat we even brainstormden met de Slagwerkkrantredactie en een rijtje favoriete Baker-tracks in Spotify opzochten - met een Youtube-link als toevoeging. Cheers, Ginger! 

Masters Of Reality's Sunrise On The Sufferbus, een geweldig Ginger Baker-album, vonden we niet op Spotify, vandaar even deze video:

Dit album is natuurlijk ook gewoon in zijn geheel te beluisteren via Youtube.

zoeken
zoeken