Armando Peraza overleden
Percussielegende werd net geen negentig
Artist news 16-04-2014 14:23
Het mocht niet zo zijn. Vlak voor zijn negentigste verjaardag is Armando Peraza op 14 april overleden aan de gevolgen van een longontsteking. De legendarische percussionist, die vooral een meester was van de conga's en bongo's, speelde met jazzgrootheden als George Shearing en Cal Tjader, maar is vooral bekend vanwege zijn lange periode in de band van Carlos Santana (begin jaren zeventig tot zo 1990). Na die tijd moest Peraza noodgedwongen rustiger aan doen vanwege zijn suikerziekte, maar hij bleef altijd spelen.

In Slagwerkkrant 181 (mei-juni 2014), die morgen (donderdag 17 april) uitkomt, schreven wij nog een kort stukje over Armando Peraza om zijn aanstaande negentigste verjaardag in mei aan te kondigen. Maar helaas, tussen het moment van drukken en de daadwerkelijke release van deze editie sloeg het noodlot toe. Natuurlijk is het voor de redactie vervelend als een goedbedoeld nieuwsbericht op een dergelijke manier door de werkelijkheid wordt ingehaald, maar daar zijn we op dit moment natuurlijk even helemaal niet mee bezig. De indrukwekkende Cubaanse percussionist  is niet meer, en als je alleen al kijkt naar de vele reacties in de social media, zegt dat wel iets over hoe groot het verlies is voor de percussiegemeenschap. 

Zo schrijft Martin Verdonk:
'ARMANDO PERAZA is no longer with us, but his music will be here forever...For those who never heard him play...check out his AMAZING bongo playing on this Santana tune! I´m so fortunate to have played and spent time with him over the years... A great inspiration, musically AND personally...! R.I.P.'

Dit is dat nummer waar Martin het over heeft: 

 

Ook Femke Krone eert Peraza op haar Facebook-pagina: 
'Legendary Cuban percussionist Armando Peraza passed away age 89, honored that I have met him'

Zij post deze video:

 

En Gijs Anders van Straalen komt als hommage met een mooie anekdote:
'R.I.P. Armondo Peraza, one of the true godfathers of modern percussion. I remember one time at the conservatory in Rotterdam; Armando was late. All students were waiting for him and each one had taken one of the congas in the room. Armando came in, wanted to play, but all congas were taken, except for one, an old Asba, that everyone was avoiding the whole year. No problem though for mr. Peraza; he took the conga, tuned it up and BAAAAAMMMMM, showed us with one slap why he was the master! Thank you for the music.'

 

Armando Peraza had een pittige jeugd in geboorteplaats Havana, Cuba. Na het overlijden van zijn beide ouders werd hij even opgenomen door familie, maar vanaf zijn twaalfde was hij op zichzelf aangewezen en leefde hij op straat. Zijn commentaar: "I grew up with a lot of violence.'

Toch wist hij zich te handhaven: hij leerde zichzelf trommelen, en bleek daarnaast behoorlijk talentvol als honkballer. Toen hij gevraagd werd voor de band van een teamgenoot, begon zijn muziekcarriere, en voor hij het wist speelde hij naast een grootheid als Mongo Santamaria.

Begin jaren veertig trok Peraza naar de VS, waar al snel bleek dat zijn extravagante speelstijl met showy handgebaren te heftig was voor het doorsnee dansorkest uit die tijd. Hij zocht zijn heil in de jazz, waar hij speelde in de bands van George Shearing en Cal Tjader, en later ook met Dizzy Gillespie, Charlie Parker en Dave Brubeck.

Vanaf begin jaren zeventig sloot Peraza zich aan bij de grondlegger van de latinrock: Carlos Santana. Bij hem zou hij tot begin jaren negentig blijven spelen.

Santana schrijft op zijn eigen website:
My greatest teacher/mentor/role model
Crossed over the other side tonight
He is now light only ...no more in the body
He is free from gravity and time
Immortality is his playground Infinity is his domain
Thank you for all and everything
Dearest Armando Peraza
Be with GOD and the angels Dear one
Peace
-Carlos

In 1999 organiseerden we op 15 mei met Slagwerkkrant voor de zesde keer het Paradiso van Slag World Drum Festival in Amsterdam, met als hoofdact de Cubop City Big Band met Armando Peraza, toen 75, als speciale gast (op de video vanaf 25.15 minuten!) naast de twee andere Santana-percussionisten Raul Rekow en Karl Perazzo. Verder ook nog Luis Conte en de percussionisten van de Cubaanse groep Sin Palabras, en uiteraard Lucas van Merwijk, Gerardo Rosales en Nils Fischer van de Cubop City Big Band. Negen toppercussionisten op het podium, vanaf 35.00 minuten! Bongosolo Peraza vanaf 38.00 minuten!


 

 

drummer links