Drumfeest bij Vrienden Van Amstel Live

Met Cesar, Eijk, Hakkens, Bosman, Verdonk e.v.a.

Artist news 25-01-2014 21:49

De finefleur van het Nederlandse drumwezen was van de partij op het jaarlijkse meezing- en meedeinfeest "Heren Van Amstel Live". Geen avond voor subtiliteiten, maar gewoon doorhalen en de ene na de andere kneiter inzetten, het publiek laten meedoen, en in bijna elk nummer een bijzondere gast op het podium roepen. Maar dan wel met een paar hele lekkere slagwerkers op het podium!

Het leuke is dat het muziekminnende volk, dat vijf uitverkochte avonden achter elkaar komt opdagen, openstaat voor zo’n beetje alles: van de Brabantse  gezelligheid van Guus Meeuwis tot de stadionrock van Kane; van de kleine liedjes van Racoon en Miss Montreal tot de Nederrap van Opposites en Gers Pardoel; van jonge honden Nielson en Handsome Poets tot de ouwe rockhelden van Golden Earring. Als ze het nummer kennen gaan de armen en de mobieltjes in de lucht en trilt Ahoy op z’n grondvesten. Feest!

Echt opvallend daarbij is het enorm hoge niveau van alle livebands op het podium; strak, professioneel, maar ook sfeervol en gewoon lekker. Heb je voor de muziek van Guus Meeuwis een Hammond orgel nodig, en een fantastische groovedrummer als Martijn Bosman? Vast niet, maar als ze er zijn hoor je ons niet klagen. Hans Eijkenaar is de drummer van dienst in de allstar huisband die de begeleiding verzorgt van Opposites, Gers Pardoel en Waylon (met een puike hommage aan Michael Jackson). Nick & Simon brengen hun eigen band mee met vaste ritmetandem Marijn van den Berg en bassist Serge Bredewold (ook regelmatig op tv in muziekprogramma’s als De Beste Zanger van NL en de muzikale reisprogramma’s van Jan Smit) en de percussie wordt verzorgd door good old Martin Verdonk. Gewoon goed dus!

Ook behoorlijk goed zijn de vaste jonge drummers bij Miss Montreal (Thijs Rensink) en Handsome Poets (Daniel Smit). Die laatsten laten zich bij hun eerste nummer overigens nog bijstaan door Martijn Bosman op een extra floortom, voor een lekkere voodoo junglegroove. En dat Bram Hakkens, de relatief nieuwe aanwinst  van Kane (zo vlak voor de sabbatical van de band), een van de lekkerste drummers van Nederland is, behoeft geen betoog. Wat een held.

Absoluut hoogtepunt van de avond is zonder meer het optreden van Neerlands rocktrots Golden Eearing, met de uit alles herkenbare gitaarpartijen van George Kooymans, en ja, natuurlijk, wat dacht je dan?, de signature drumpartij van Cesar Zuiderwijk: Radar Love. Ze spelen ’m. Uiteraard, en het publiek gaat plat. Mooi is de staande ovatie voor Cesar na zijn imposante drumsolo, waarbij het gehele drumpodium meters de lucht in gaat, compleet met een flitsende lichtshow. Als Cesar voor de finale gaat staan, zich omdraait en de twee hoog opgehangen bassdrums bespeelt als een Japanse slagwerker, daarbij met zijn hielen de dubbele basspedalen van zijn gewone set bespelend, is Ahoy verkocht: Cesar rules!

Maar het was natuurlijk niet alleen daarvoor dat Cesar Zuiderwijk een paar dagen terug Slagwerkkrant belde om ons uit te nodigen voor dit spektakel: ‘Er zijn die avond zo veel te gekke Nederlandse slagwerkers bij elkaar; daar moeten jullie gewoon bij zijn!’ Waarvan akte. Backstage is er dan ook de nodige gezelligheid en drummerspraat. Marijn van den Berg en Bram Hakkens halen wat herinneringen op en verliezen zich typisch drumgeleuter met veel dieptematen, houtsoorten en serienummers. Als we Van den Berg erop wijzen dat het hoog tijd is voor een diepte-interview met de meest op tv-verschijnende drummer van de afgelopen jaren, herhaalt hij zijn aggadium: ‘Ik hoef niet zo nodig mijn wapenfeiten aan de grote klok te hangen.’ Maar na enig aandringen zegt hij uiteraard toch zijn medewerking toe. We hadden niet anders verwacht van iemand die alle Slagwerkkranten – wij herhalen: alle Slagwerkkranten – die ooit zijn verschenen in huis heeft. ‘Ik ben lid vanaf zo ongeveer nummer 45, en heb toen steeds van mijn zakgeld oude nummer bijbesteld.’

Martin Verdonk vertelt over de opnamen voor het nieuwe album van Nederlandse gitaar-icoon Ad Vandenberg. ‘Ik kwam Ad tegen in de Wisseloord studio’s, waar ik bezig was voor opnamen met Nick & Simon. Hij stapte op me af en zei: “Mijn drummer (Mart van Nijen Es; lees het interview in Slagwerkkrant 179; red) is een groot fan van jou. Wil je meespelen op mijn nieuwe plaat?” Geen probleem natuurlijk. Ik dacht nog, dat worden een paar shakertjes in een of twee nummers, maar ik heb dus gewoon twaalf tracks ingespeeld, zelfs wat congapartijen, en veruit het meeste is ook gebruikt. Die gasten gingen helemaal uit hun dak.’

Kortom, Vrienden van Amstel Live 2014 was een geslaagd muziekfeest voor en door drummers, met grote dank aan Cesar Zuiderwijk.

zoeken
zoeken