Voormalig Normaal-drummer Jan Manschot overleden

Nooit meer Oerend Hard

Artist news 21-01-2014 14:38

Vandaag is bekendgemaakt dat Jan Manschot, Normaal-drummer van het eerste uur, in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 januari is overleden aan een hersentumor. Manschot, ook wel Brekken Jan Schampschot genoemd, richtte in 1973 samen met Bennie Jolink (Buizen Beernd) Normaal op.

 

Als kersverse drummer van de Achterhoekse rockband – die ongekend populair zou worden in heel Nederland en zou uitgroeien tot een van de grootste liveacts van het land – had Manschot één probleempje op te lossen: hij moest nog leren drummen. Dat is in de loop der jaren helemaal goed gekomen, en zijn originele groove bij Normaals signature-hit Oerend Hard is in ieder geval onvergetelijk.

Bekijk hier de video van Oerend Hard live met Jan Manschot in 1982

 

In 1989 verliet Manschot de groep. In dat jaar vormde hij met voormalig Normaal-gitarist Ferdi Jolij de in het Achterhoeks zingende band Boh Foi Toch.

Later maakte Manschot nog verschillende radioprogramma’s voor Omroep Gelderland, zoals Achter D'n Issel en Superzondag (samen met Bennie Jolink). In het voorjaar van 2012 werden bij Manschot meerdere hersentumoren ontdekt. Nu, een kleine twee jaar later, is hij aan de gevolgen hiervan overleden. Jan Manschot is 66 jaar geworden.

In 2013 nam Normaal tijdens het traditionele koffieconcert in Toldijk officieus afscheid van hun oude drummer. In onderstaande video kruipt Manschot zelf nog even achter de kit.

 

Dit koffieconcert was voor kersverse Normaal-drummer Timo Kelder het eerste optreden (als vervanger van Fokke de Jong, die na het vertrek van Manschot jaren bij Normaal speelde). Het toeval wil dat we in Slagwerkkrant 180 (maart-april 2014) een interview plaatsen met de jonge slagwerker. Slagwerkkrant 180 komt uit op 13 februari.

Kelder reageerde aangedaan op het bericht over het overlijden van Jan Manschot:

‘Het is een groot verlies dat veel mensen raakt. Ik heb Jan een paar keer gesproken nadat hij was gestopt bij Normaal. Een zeer aangename man, sympathiek en ‘gewoon Jan’. Dat komt ook in zijn drumspel naar voren. Inspirerend om te zien hoeveel lol hij daarin had. Het voelt bijzonder om dan als 3e generatie nu zelf bij Normaal te drummen. Dat geeft extra lading en besef aan wat er is gebeurd.Ik wens familie, bekenden en iedereen die Jan een warm hart toedraagt veel sterkte.’

Fokke de Jong plaatste op zijn facebook-pagina die mooie foto van de de drie Normaal-drummers in Toldijk, en schreef erbij: 

'Heel triest, Jan Manschot is vannacht overleden. Jan was, naast een hele toffe kerel, mede-oprichter en drummer van Normaal. In 1989 hield Jan het voor gezien bij Normaal en werd ik zijn opvolger. Vorig jaar in Toldijk nog effe met 'm gesproken. We namen beide afscheid van Normaal die dag. Op de foto 2e van links, Jan Manschot. R.I.P.'

zoeken
zoeken