Dafnis Prieto Proverb Trio in Nederland

Drummer Prieto met Jason Lindner en Kokayi

Artist news 03-11-2013 08:26

Het Dafnis Prieto Proverb Trio komt begin november opnieuw naar Nederland na heel succesvolle optredens op North Sea Jazz in 2012 en Music Meeting in 2013. Een drummer (Prieto zelf), een toetsenist (wizard Jason Lindner) en een spoken word rapper (Koyaki) zijn goed voor grooves met roots in Cuba, spacey keyboards en freestyle raps. Op dinsdag 5 november in LantarenVenster, Rotterdam en
woensdag 6 november in Bimhuis, Amsterdam

Dafnis Prieto is een van dé grote drummers van dit decennium. Afkomstig van Cuba, daar als bijna iedere muzikant een gedegen klassieke opleiding gevolgd, en in New York tot volle wasdom gekomen.

Innovatief
Innovativiteit was altijd al zijn handelsmerk, maar met zijn eigen Proverb Trio kan hij helemaal ver gaan en vindt hij zijn vrijheid in de uitdagende combinatie van jazz, streetpoetry, hiphop en improvisatie. Voor zijn 'exceptionele creativiteit' ontving hij in 2011 de zogenaamde MacArthur Fellow, een vrij bsteedbare subsidie van vijfhonderdduizend dollar.

Freestyle
Met het Proverb Trio improviseert hij op de freestyle raps en vocals van zanger-rapper Koyaki en op de spacey klanken die Jason Lindner uit zijn synthesizers en Fender Rhodes tovert.

Functioneel druk

Het trio maakte een onuitwisbare indruk op het North Sea Jazz Festival in 2012 en op Music Meeting in 2013. Dafnis Prieto was een revelatie. Rechtop, weinig bewegend, heel druk spelend, maar altijd functioneel in de kleine triobezetting. Alle vrijheid voor Prieto, wandelend door alle genres, van rock en jazz via hiphop naar latin.

Concerten
5 november: LantarenVenster, Rotterdam
6 november: Bimhuis, Amsterdam