Ronald Shannon Jackson overleden

Freejazzpionier bleef spelen zolang hij kon

Artist news 21-10-2013 20:48

Jazzdrummer Ronald Shannon Jackson is op zaterdagmorgen 19 oktober overleden in een verzorgingshuis in zijn woonplaats Fort Worth (Texas). Jackson, die een voortrekkersrol speelde in de wereld van de freejazz, had leukemie; Hij is 73 jaar oud geworden.

 

 

 

In zijn lange carriere werkte Jackson met alle groten uit de jazzwereld (o.a. McCoy Tyner, Joe Henderson, Charles Mingus en Betty Carter). Het bekendst werd hij echter met zijn eigen formaties, waarin hij zich ontpopte als een ware avant-gardist, en een muzikale persoonlijkheid die altijd de grens opzocht.

Ronald Shannon Jackson(1940) groeide op in Fort Worth, waar zijn vader een platenzaak had en zijn moeder piano en orgel speelde in de lokale kerk. Hij zat op de IM Terrell High School, waar hij ook drumlessen volgde. Na zijn schooltijd verdiende Jackson zijn brood als drummer in Dallas en omgeving (onder anderen met leden uit de Ray Charles Band), tot hij in 1966 naar New York verhuisde, waar hij muziek ging studeren aan de New York University.

Na gigs met onder anderen McCoy Tyner, Jackie McLean, Joe Henderson, Charles Mingus, Betty Carter en Stanley Turrentine was zijn naam als jazzdrummer gevestigd. In 1979 richtte hij zijn eigen Decoding Society op, een freejazzband met in de gelederen een piepjonge Vernon Reid (later gitarist van Living Colour). In de jaren tachtig vormde hij de bands Last Exit (met gitarist Sonny Sharrock, saxofonist Peter Brötzmann en bassist Bill Laswell) en Power Tools (met bassist Melvin Gibbs en gitarist Bill Frisell). 

Decoding Society bleef met wisselende bezettingen zijn hoofdband tot diep in de jaren negentig. Na de eeuwwisseling ging Jackson noodgedwongen minder spelen, vanwege een beschadigde zenuw in zijn linkerarm. Vanaf die tijd legde hij zich meer toe op compositie.

Toch bleef de drumpionier actief achter zijn drumset. Zo speelde hij vanaf 2005 in the Golden Quartet met trompettist Wadada Leo Smith, pianist Vijay Iyer en contrabassist John Lindberg. In 2011 vormden Jackson, Vernon Reid en Melvin Gibbs het trio Encryption. Zelfs een hartaanval tijdens de eerste tournee met die groep kon Jackson er niet van weerhouden te blijven spelen. Zodra hij hersteld was, kroop hij weer achter zijn set.

Hier zie je hoe Ronald Shannon Jackson afgelopen jaar de song Bloodlife speelt in North Oak Cliff (Texas).  Het was zijn laatste optreden.

De laatste periode van zijn leven was Ronald Shannon Jackson erg ziek, en moest hij verzorgd worden in een verzorgingshuis in zijn woonplaats Fort Worth (Texas). Uiteindelijk stierf hij aan de gevolgen van leukemie. Ronald Shannon Jackson is 73 jaar oud geworden.

zoeken
zoeken