Chris Coleman clinic wordt inspiratiebron

Bax-shop Goes donderdag 17 oktober, Bussher Drums Klazienaveen vrijdag 18 oktober

Artist news 13-10-2013 08:52

Zo'n inspirerende clinic zal je niet snel nog een keer meemaken. Wij zagen Chris Coleman's clinic voor Meinl op de London Drum Show gisteren, 12 oktober 2013, en raakten diep onder de indruk van zijn aanpak en spel. We spraken Coleman over zijn carrière, over de muziek die er echt toe doet en over zijn clinicbenadering. Komende week komt hij naar Nederland voor twee clinics. Zorg erbij te zijn, het wordt gegarandeerd een bijzondere ervaring, met de drummer die momenteel gigs met Stevie Wonder, Sheila E. en Lee Ritenour combineert met veel gospelsessies.

door Erk Willemsen

Het typeert de ware professional. Tijdens het interview 's middags voordat zijn clinic voor Meinl van start zou gaan, vertelde Chris Coleman wat hij zou gaan doen in zijn performance: 'Eerst ga ik twee nummers met backing track meespelen. Een eclectisch nummer, en een hiphop song met pop-aanpak, hip-pop, haha!' Maar nadat de met ovationeel applaus ontvangen Coleman - ja, in de UK weten ze heel goed wie deze fenomenale drummer is - zijn eerste song startte, viel zijn apparatuur plotseling uit. Een seconde keek hij op, maar direct schoot hij in een nieuwe modus: ging een stukje soleren, van klein, naar heel groot, snel en akelig virtuoos, en kwam in de hele clinic niet meer terug op zijn aanvankelijke aanpak, ook al waren zijn spullen allang weer in orde. 'Go with the flow' was het voor hem. En hij heeft zoveel in huis dat dat de clinic alleen nog maar sterker maakte.

Uitgedaagd
Anders dan veel andere drummers is hij niet de man die bij clinics indruk wil maken, het publiek wat vragen laat stellen en klaar is kees. Nee, hij betrekt zijn drummerspubliek compleet bij de performance. We worden uitgedaagd uitspraken te doen, mee te klappen en tellen, en te reageren op wat hij doet. Met zijn betoog en spel maakt hij duidelijk wat zijn principes zijn en hoe hij denkt dat je jezelf tot een geweldige drummer en muzikant kan maken. 

In het interview wijdde hij er al over  uit: 'Het gaat erom dat je goed met je relaties omgaat. Er zijn genoeg goede drummers in de wereld. En of je nou 'less' of 'more' speelt, uiteindelijk maakt het de artiesten met wie je speelt niet uit, zolang ze met jou als persoon maar goed kunnen opschieten en werken, dat je betrouwbaar bent, dat je je altijd volledig inzet.' 

Uit alles wat Coleman zegt en doet merk je dat hij op alle niveau's die honderd procent inzet toont. Of hij nou handtekeningen aan het uitdelen is, een gesprek met een fabrikant doet, of een interview met een drummersmagazine. Als Pink Floyd-drummer Nick Mason de interviewruimte binnenkomt betoont hij meteen eer, maar bescheiden. Om zich uitgebreid bij mij te excuseren dat hij zich even liet afleiden. 

Gospel
Zijn gospelachtergrond heeft natuurlijk veel met deze houding te maken. 'In mijn kerkgemeenschap waren er heel wat drummers die ook graag in die band wilde spelen. Dus ik moest zorgen dat ik écht goed werd wilde ik mijn plek behouden. En ondertussen deed ik natuurlijk heel veel live-ervaring op'.

De rij artiesten met wie Coleman heeft gespeeld is eindeloos lang. Van Chaka Khan en Rachelle Ferrell tot Beck, Prince en Christina Aguilera. Met de meesten van hen speelde hij live. 'Ik verdeel mijn tijd tussen live spelen, studiowerk, clinics en lesgeven. Het grootste deel is live spelen, zo'n veertig procent denk ik.'

Als je de artiestenlijst op zijn Facebookpagina bekijkt is die eindeloos lang. Op mijn vraag of die lijst zo lang is omdat dat in een tijd van crisis nodig is continue met allerlei artiesten te spelen zegt hij: 'Ik denk dat het mijn persoonlijkheid is. Toen ik op Drummers Collective ging studeren leerde ik álle stijlen spelen, en ik nam ze allemaal serieus. Ik hou van afwisseling, van uitdaging, van situaties waarin je denkt van oehhh, dit heb ik nog nooit gedaan, wat moet ik ervoor doen om dit te laten slagen?'

Maar hoe houdt hij dan zijn agenda in orde als hij met zoveel artiesten tegelijk speelt? 'Geen probleem hoor. Als iemand me boekt zijn die data geblokt en komt er niets meer tussen'. Ook als Stevie Wonder belt? 'Ja, dan ook natuurlijk; je woord is je woord'.

Coleman's choice
Aan het slot van het gesprek vragen we Coleman welke drie albums waarop hij speelt aanraadt om te gaan luisteren. Een onmogelijke vraag aan een artiest natuurlijk, maar toch kwam hij na flink piekeren met dit lijstje:    

Chaka Khan - Funk This
Israel & New Breed - Live From Another Level
BJ Putnam - More and More

Luister er hier naar: 

 

En naar welke drummers vindt Coleman dat de lezers van dit artikel het beste kunnen luisteren om 'beter' te worden?  

Alles van Steve Gadd
Alles van Elvin Jones
En, iets heel anders, iets wat heel actueel is. Alles van die band zit in mijn playlist momenteel: Snarky Puppy, met drummer Robert 'Sput' Searight. Geweldig hoe die samenspelen!

Chris Coleman doet twee clinics in Nederland.

donderdag 17 oktober 2013, 19.00 uur, Bax-shop, Goes   
Toegang gratis, wel graag inschrijven. Klik hier.

vrijdag 18 oktober, 19.30 uur, Bussher Drums, Klazienaveen 
Bestel je tickets a 10 euro online. Klik hier.  

Bekijk ook het aankondigingsartikel over deze clinics elders op deze site.

Volg de facebookpagina van Chris Coleman hier
.  

zoeken
zoeken