In memoriam Jon Brookes

The Charlatans-drummer op 44-jarige leeftijd overleden

Artist news 14-08-2013 11:32

Jon Brookes, drummer van The Charlatans, is op 13 augustus op 44-jarige leeftijd overleden. Al in 2010 werd bij hem een hersentumor geconstateerd. Na een korte periode van operaties en therapie keerde hij terug bij de Britse indie-rockband en bleef actief tot deze zomer.

Als een van de oprichters van The Charlatans, is Brookes sinds 1990 te horen op elf studio- en drie livealbums van de band uit de West Midlands. Daarvoor, als tiener, speelde Brookes in verschillende bandjes, en in een jazztrio in de pub die zijn ouders runden. Tellin' Stories uit 1997 was het meest succesvolle Charlatans-album, met drie Engelse Top 10-hits: One To Another, North Country Boy en How High. The Charlatans tourden veel, op eigen conto en als voorprogramma van onder meer The Stone Roses, The Rolling Stones, Oasis, The Who en The Police. Brookes werkte tevens met andere artiesten, waaronder The Chemical Brothers en Heidi Berry.

Album nummer elf, Who We Touch, verscheen op 6 september 2010. Negen dagen later werd Brookes onwel tijdens een optreden in Philadelphia. Er werd een hersentumor geconstateerd, en onmiddellijke behandeling volgde. Amerikaanse shows werden afgelast, en Peter Salisbury van The Verve nam Brookes plaats in voor de concerten in Groot-Brittannië. Brookes, een overtuigd Premier-endorser, zat met de 2010 kerst- en nieuwjaarsgigs van The Charlatans echter alweer op het podium, en heeft sindsdien opgetreden (o.a. de grote shows waarin Tellin' Stories integraal werd gespeeld, in 2012), gecomponeerd en nog meegewerkt aan demo-opnames voor een nog te verschijnen album.

The Carlatans zetten bij Brookes overlijden dit op hun website: 'Jon was a brilliant drummer, an inspiration, a founding member of The Charlatans, part of our family and a friend to everyone in and around the band. Losing someone who was always so full of life is a tragedy that will be shared by so many. Our thoughts are with Debbie and all of Jon's family.'

Bekijk hier een concert van The Charlatans uit voorjaar 2010:


zoeken
zoeken