IM Ed Shaughnessy (1929-2013)
Tonight Show-drummer overlijdt aan hartaanval
Artist news 28-05-2013 13:46
Op 24 mei is Ed Shaughnessy overleden. De Amerikaanse drummer (geboren in New Jersey) stierf in zijn huis in Calabasas (Californië) aan de gevolgen van een hartaanval. In Europa was Shaughnessy misschien geen hele grote naam, maar in de Verenigde Staten was hij als drummer niets minder dan een begrip en een voorbeeld voor duizenden drummers.

 

Geen wonder als je dertig jaar lang praktisch elke dag op televisie te zien bent, achter een glimmende kit, met imposante bakkebaarden en altijd weer die grote grijns van puur speelplezier, spelend met de groten der aarde. Ed Shaughnessy was tussen 1963 en 1992 de vaste drummer van de Tonight Show Band onder leiding van Doc Severinsen. De legendarische trompettist-bandleider noemde Shaughnessy in zijn memoires:

‘The superb engine that drove our Tonight Show Band for thirty years… with spirit and immense skill.’

In de Tonight Show van Johnny Carson waren zo’n beetje alle wereldsterren en toonaangevende muzikanten van die tijd te gast, en dus moest Shaughnessy als drummer van werkelijk alle markten thuis zijn. Zo speelde hij in 1969 in de show met Jimi Hendrix, maar moest hij in 1978 even gemakkelijk aan de bak tijdens een drumduel met Buddy Rich!

 

Ed Shaughnessy met Jimi Hendrix en Billy Cox (alleen audio)

 

Ed Shaughnessy met Buddy Rich 

 

Van huis uit was Shaughnessy echter jazzdrummer, en in die hoedanigheid speelde hij met mensen als Duke Ellington, Billy Holliday, Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Charles Mingus, tablaspeler Alla Rakha en de bigbands van Benny Goodman, Count Basie en Tommy Dorsey. In 1990 bracht hij zijn enige soloalbum uit: Jazz In The Pocket.

Robyn Flans, coauteur van Shaughnessy’s memoires Lucky Drummer, zegt over zijn oude vriend:

‘Hij was de man. Elke avond was hij op tv, elke keer bereikte hij al die mensen, en altijd die enorme glimlach achter de drumkit. That was my Eddie.’

Ed Shaughnessy werd 84 jaar.

drummer links