Hilario Durán met Horacio 'El Negro' Hernandez
Cubaanse pianist komt voor twee concerten naar Nederland
Artist news 04-02-2012 12:47
Voor concerten in Amsterdam en Rotterdam komt de Cubaanse pianist Hilario Durán naar Nederland met sterspelers Horacio 'El Negro' Hernandez en Roberto Occhipinti. Zijn trio kent een stevige avontuurlijke en orkestrale aanpak, geworteld in de typisch Cubaanse combinatie van klassieke achtergrond en de traditie van de son.

De in Toronto wonende Cubaanse pianist Hilario Durán bracht onlangs een nieuw album uit, Motion. Het is de opvolger van het gelauwerde From The Heart, een latin jazz big band album dat Durán opnam met Horacio 'El Negro' Hernandez op drums en als een van de gastspelers Paquito d'Rivera.

El Negro
Horacio 'El Negro' Hernandez is de meest in het oog springende Cubaanse drummer van de laatste tien jaar. Zijn spel bij Michel Camilo is ongeëvenaard en op het afgelopen North Sea Jazz wist hij Eddie Palmieri naar grote hoogten te stuwen. Hij deed ook veel werk met Kip Hanrahan, waaruit zijn projecten met Giovanni Hidalgo, Robby Ameen en Jack Bruce weer uit voortkwamen. Met zijn eigen band Italuba maakte hij twee albums. Hij vernieuwde het drumspel door als eerste drummer de clave met zijn linkervoet op cowbeel te spelen, iets wat nadien breed navolging kreeg. Zijn ongebreidelde energie en sociale instelling maakt hem tot een veelgevraagd drummer, zowel in Europa (onder anderen Buika) als in de V.S..

Hilario Durán
De in Havana geboren en opgegroeide Durán begon al op jonge leeftijd piano te spelen. Zijn vader had de platen van Errol Garner, Harry James en Stan Kenton in huis. Niet alleen door hen is hij muzikaal beïnvloed maar ook door Cubaanse grootheden als pianisten Emiliano Salvador en Ernesto Lecuona, door Durán als een van de grootste beschouwd.
Hij studeerde aan het Amadeo Roldan Conservatorio in Havana en speelde in Cuba's Los Papa Cun-Cun Ensemble. Nadat Chucho Valdés vertrokken was naar Irakere, nam hij zijn rol over bij Orquesta Cubana de Musica Moderna waar hij samenspeelde met de van Buena Vista bekende trompettist Guajiro Mirabal. Hij werkte ook met Oscar d'Leon, Omara Portuondo en Silvio Rodriguez. In 1981 vroeg de befaamde trompettist Arturo Sandoval hem als pianist en arrangeur voor zijn band. De jaren negentig betekenden een ommekeer in Hilario's leven, hij werkte met Gonzalo Rubalcaba, Frank Emilio Flynn, zangeres Merceditas Valdes en de Canadese fluitiste Jane Bunnett die hem uitnodigde naar Toronto te komen. In 1996 bracht hij zijn eerste soloalbum uit: Francisco's Song. In 2004 tekende hij bij het Canadese Alma Records label waarop hij de albums New Danzon (2004) en Encuentro En La Habana (2005) uitbracht.

Roberto Occhipinti
Roberto Occhipinti is de 'hardest working man in Toronto's music bizz', met ervaring in ongeveer alle stijlen mogelijk en is al meer dan tien jaar Duráns vaste bassist.

Kijk hier naar een video van het trio, vijf jaar geleden.

Kijk hier naar Hilario Durán solo.

Concerten
11 februari, Bimhuis, Amsterdam
12 februari, LantarenVenster, Rotterdam

drummer links