Lucas van Merwijk wint Global Act Award 2010

Prijs voor cultureel ondernemer voor artistieke vernieuwing

Muzieknieuws 03-12-2010 10:52

Lucas van Merwijk heeft donderdag de MCN Global Act Award gewonnen. Deze prijs is bestemd voor een Nederlandse artiest die al langere tijd toonaangevend is in de wereldmuziek. Hij ontving de award tijdens de Dutch Jazz & World Meeting in Amsterdam. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 5000,-.

Van Merwijk leidt onder meer de negen man sterke wereldpercussiegroep Drums United, de Cubop City Big Band en vormt met Aly N'Diaye Rose het slagwerkduo Drumix!. Daarnaast is Van Merwijk docent aan de World Music Academy van Codarts te Rotterdam, afdeling World Music, en aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Het juryrapport noemt Lucas van Merwijk "een cultureel ondernemer, maar wel een die zich artistiek steeds opnieuw uitvindt en die zijn vele projecten als bordjes in de lucht houdt. Lucas van Merwijk is als muzikant en ondernemer even onstopbaar als zijn stuwende, altijd overweldigende drumpartijen." Lees hieronder het volledige juryrapport.

Jury
De jury van deze wereldprijzen bestond uit: Oscar van der Pluym (World Music & Dance Center), Elda Dorren (MixedWorldMusic.com), Jaïr Tjong (Melkweg), Co de Kloet (Radio 6) en Njtam Rosie (winnaar MCN World Up! Award 2009).

Tijdens de Dutch Jazz & World Meeting in Amsterdam zijn donderdagmiddag drie wereldmuziekprijzen uitgereikt. Naast Van Merwijk ontving Rob van den Bosch de MCN Wereldprijs en de MCN World Up! Award ging naar de weblog Generation Bass.

Met deze prijzen eert Muziek Centrum Nederland belangrijke krachten in en achter de wereldmuziek en signaleert het nieuw talent. Het is de tweede keer dat deze prijzen worden uitgereikt.


Juryrapport Lucas van Merwijk

Global Act 2010: Lucas van Merwijk
‘Vroeger was ik gewoon een drummertje,’ vertelde Lucas van Merwijk ooit in een interview. ‘Nu ben ik een cultureel ondernemer. Ik moet mensen aansturen, casten en produceren. Dat vraagt meer verantwoordelijkheid, maar geeft ook meer voldoening.’ Een cultureel ondernemer, maar wel een die zich artistiek steeds opnieuw uitvindt en die zijn vele projecten als bordjes in de lucht houdt, waaronder de twintig man sterke Cubop City Big Band, het overrompelende en puur percussieve Drums United, het avontuurlijke jazzkwartet Van Merwijks Music Machine, percussieduo Drumix met Aly N’Diaye Rose en diverse trio’s.
Daarnaast is hij al jaren drummer van Nueva Manteca, Timbazo en tal van andere groepen.

Van Merwijk (De Bilt, 1961) begon als pop- en punkdrummer, maar eenmaal in aanraking gekomen met de polyritmische Cubaanse muziek reisde hij naar het eiland af en ging hij daar tweemaal bij AfroCuba-drummer Oscarito Valdés in de leer. Eerder dit jaar kwam de liefde voor Grupo AfroCuba na jaren weer tot uiting op de prachtige cd Que Sensación van de Cubop City Big Band. Een cd die overigens, net als Van Merwijks andere platen, hoog in de Amerikaanse latin-charts belandde. Maar ook onvermengde jazz heeft een plek bij Van Merwijk, naast - steeds meer -Afrikaanse, Indiase en Spaanse muziek. Op een percussiefestival afgelopen maand speelde Lucas samen met Nils Fischer bijvoorbeeld een ritmestuk van Ojos de Brujo als een klok op de cajón samen met de stomverbaasde slagwerkers van Ojos de Brujo zelf. En laten we niet vergeten dat Van Merwijk ook een formidabele timbalero is.

Vanwege zijn eigen geluid en zijn veelzijdigheid werd Van Merwijk niet alleen zeven jaar achtereen verkozen tot beste jazzdrummer van de Benelux maar ook zesmaal tot beste fusiondrummer door de lezers van de Slagwerkkrant. Des te mooier dat hij zijn drumkennis al meer dan 23 jaar overdraagt aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam en aan de World Music afdeling van het Rotterdams Conservatorium. Op dat laatste instituut was hij een van de grondleggers van het huidige slagwerkonderwijs aan de latinafdeling.
Een hele generatie van jongere collega’s was daar zijn leerling, waaronder Nils Fischer, Claus Tofft, Niti Ranjan Biswas, Dirk Hauptmann en Mark de Jong.

Met zijn eigen label Tam Tam Records brengt hij sinds 1997 platen uit, en in 2000 was zijn productiehuis Tam Tam Productions een feit. Als bandleider van zijn orkesten reisde hij de wereld over; van Bulgarije tot Colombia, van Canada tot Finland. Een greep uit de gastartiesten die in zijn bands hebben meegespeeld: Theodosii Spassov, Roberto Vizcaino, Konkie Halmeyer, Manou Gallo, Chocolate Armenteros, Edy Martinez, Armando Peraza, Luis Conte en Nelson Gonzalez.

Buiten zijn eigen orkesten stond hij op het podium met uiteenlopende artiesten als Giovanni Hidalgo, Ramses Shaffy, Michel Camilo, Hans Dulfer, N'Guyen Le, Bobby Sanabria, Paul de Leeuw.
In 2008 bood Van Merwijk bij wijze van ludieke actie zijn Cubop City Big Band te koop aan op Marktplaats, en iets later – toen duidelijk werd dat de structurele subsidie definitief gestopt werd - vond de demonstratieve begrafenis van de band plaats met een afscheidstournee waarbij bassist Andy Gonzalez te gast was. Maar als een feniks herrees Cubop een jaar later uit de as: ondernemer Lucas van Merwijk had een onderkomen gevonden in het Dutch Latin Collective van het WMDC. Onlangs presenteerde Drums United een eerste album, dat overal juichend werd ontvangen, en voor de komende tijd staan weer diverse projecten op stapel, waaronder een bijzondere samenwerking tussen Cubop en de briljante Colombiaanse jazzharpist Edmar Castañeda: Lucas van Merwijk is als muzikant en ondernemer even onstopbaar als zijn stuwende, altijd overweldigende drumpartijen.
Lucas van Merwijk is de Global Act van 2010.
zoeken
zoeken