22ste Music Meeting op 3, 4 en 5 juni

Festivalprogramma boordevol puike slagwerkers

Muzieknieuws 20-05-2006 12:42

Op 3, 4 en 5 juni 2006 vind de 22ste editie van de Music Meeting plaats in Park Brakkenstein te Nijmegen, Nederland. Dit jaar staan er veel goede slagwerkers op het programma!

We noemen onder meer Karim Ziad (foto) en Ari Hoenig, Ramón Lopez en Horacio ‘El Negro’ Hernandez...

Music Meeting?
Music Meeting probeert een keer per jaar de gebaande paden te verlaten. Het festival wil een selectie laten zien van de meest vernieuwende, vindingrijke of gewoonweg steengoede muzikale wonderen die er het afgelopen jaar in de jazz, cross-over en niet-westerse muziek het licht hebben gezien.

SambaSunda
Een orkest dat zonder Music Meeting in Nederland onopgemerkt zou blijven is het Indonesische SambaSunda. Het speelt magistrale Javaanse, Balinese en Sumatraanse gamelancomposities met jazz- en Braziliaanse invloeden. Ook de groep Xam Xam is een relatief onbekend pareltje. Componist/pianist Thijs Borsten zette Senegalese poëzie op muziek, vocaal vertolkt door Silvia de Hartog en Mola Sylla, begeleid door piano, viool, bas en talking drums.

Paris Touch en United Women’s Orchestra
Op gezamenlijk initiatief van Music Meeting en het Duitse Moers Festival zijn twee speciale projecten tot stand gekomen. Paris Touch, een verzameling muzikanten uit de voorhoede van de moderne Franse jazz, en het United Women’s Orchestra dat een concert zal geven met de Duitse shooting star Michael Schiefel.

Horacio ‘El Negro’ Hernandez
Maar er zijn natuurlijk ook gevestigde namen die zo goed of vernieuwend zijn dat ze een plek verdienen in het park. De Cubaanse drummer Horacio ‘El Negro’ Hernandez – wereldwijd gerekend tot een van de grootste drummers – zal op pinkstermaandag het podium delen met de eveneens Cubaanse meesterpianist Ramón Valle.

Overige acts
Kora-beroemdheid Toumani Diabaté komt met zijn grote swingende Symmetric Orchestra naar Music Meeting. En de gipsies uit Luxor, Musicians of the Nile, eindelijk weer in Nederland te zien.

Een ander beproefd succesproject, maar daarom niet minder uitdagend, is het West-Afrikaanse Desert Blues. Eenentwintig gevestigde Malinese artiesten die deel uitmaken van Afel Bocoum & Alkibar (niet vernieuwend, maar hartverscheurend mooi), Habib Koité & Bamada en Tartit, komen het woestijngevoel overbrengen. Met veel gitaarblues, afropop en repetitieve trance van de Touaregs.

Club ¡mm...! op zaterdag en de Afro-Latin Night op zondag presenteren de jongere en meer dansbare vormen van etnische cross-over. Zondagavond de Ghanees Atongo Zimba, molo-speler en zanger van raspende troubadourfunk. Ondanks zijn traditionele scholing kan hij met verschillende sound systems uit de voeten. Ook de Braziliaan Silvério Pessoa, charismatisch ambassadeur en vernieuwer van de feestelijke Noord-Braziliaanse forró-muziek produceert met evenveel gemak akoestische muziek als grootstedelijke remixes.

In Club ¡mm...!. zorgt danceformatie Electro Côco voor aanstekelijke brasilectro met Caribische invloeden en drum ’n bass. En uit de New Yorkse underground komen de pioniers van Balkan Beat Box met hun bezeten carnaval vol klezmer, balkan, reggae en rock. De muziek van BBB-sleutelfiguren Ori Kaplan en Tamir Muskat, vernieuwers pur sang, zal tot diep in de nacht weerklinken. Totdat de haan kraait...

Pinksterweekend in Park Brakkenstein
Park Brakkenstein – alweer voor de derde keer festivallocatie – is dit Pinksterweekend voor een groot deel gratis toegankelijk: het terras, het Putumayo Café, de festivalmarkt met onder meer kleding- en cd-stands, het kinderterrein bij Boschzicht én het openluchtpodium De Haai. Vanaf 15.30 uur op zaterdag kan drie dagen lang worden rondgestruind, geluierd en genoten. Van de muziek, maar ook van de wereldkeuken.

Twee podia: één gratis
De optredens vinden plaats op twee locaties. Podium De Haai staat in het gratis toegankelijke gedeelte van het festivalterrein. Voor podium De Kathedraal, een stukje verderop, is een entreebewijs nodig.

Workshopbands & Workshops
Music Meeting biedt beginnende en gevorderde muzikanten de kans om bij festivalmusici in een intieme setting kennis en inspiratie op te doen. Er zijn dit jaar drie workshopbands die in twee of drie workshops toewerken naar een optreden tijdens het festival. De bandleiders zijn Peter Apfelbaum (Josh Roseman’s Costellations), Wilson Farias (Silvério Pessoa), Ismet Ruchimat & Yadi Cahyadi (SambaSunda) (deelname 15,- euro).

Daarnaast zijn er tijdens het festivalweekend workshops te volgen van Josh Roseman, Renato Bandeira (Silvério Pessoa), Dinda Satya (SambaSunda) en Atongo Zimba & Alex Bapulah (deelname 5,- euro).

Kaartverkoop en entreeprijzen
Tickets kosten € 20 in de voorverkoop, een passepartout in de voorverkoop kost € 50. Voorverkoopprijzen zijn exclusief bemiddelingskosten. Tickets bestel je online via www.musicmeeting.nl. Daar vind je ook meer informatie, onder andere over de kampeermogelijkheden.
zoeken
zoeken