Dennis Leeflang over Lita Ford-tour

Van de gymzaal tot aan Buffalo Chip

Artist news 25-06-2009 02:15

Eerder meldden we al dat Slagwerkwereld.com-endorser Dennis Leeflang op tour zou gaan met Lita Ford. Tijdens drie vrije dagen is de in New York wonende drummer even in Nederland en voelen we hem aan de tand over zijn tour met het rockicoon uit de jaren '80 die eind dit jaar na 18 jaar haar comeback maakt met het album 'Wicked Wonderland'. Met een tas vol vuile was reisde hij hals over kop naar Florida waar in de gymzaal in de tuin van mevrouw Ford de repetities startten.

Dennis, meteen maar met de deur in huis: hoe ben je aan die klus gekomen?

"Twee weken geleden was ik met Ron (Thal aka Bumblefoot; red.) bij een gezellig etentje bij Dan Nelson, de zanger van Anthrax. Daar werd Ron gebeld met de mededeling dat Lita Ford besloten had de line-up van haar band te wijzigen. Ron kreeg de klus direct en bracht mij mee. Dat was voor Lita een hele gok. Ze nam mij aan op Rons woord. Dat waardeer ik zeer natuurlijk. Het vinden van een bassist duurde iets langer; echt niemand die wij kennen was beschikbaar. Na wat audities werd het PJ Farley van Trixter."

Dus je werd op voorhand aangenomen?

"Het ging nogal snel, ja! Op zaterdag werd Ron gebeld, de woensdag erop vlogen we naar Florida voor repetities en op vrijdag hadden we het eerste optreden in San Fransisco op het Redwood Run festival waar meer dan 40.000 man op afgekomen was. Ron en ik hadden in anderhalve dag 15 nummers ingestudeerd in mijn studio in New York. Natuurlijk hadden we wat problemen bij het eerste optreden. Bijvoorbeeld een keyboard van de toetsenist bleef opnieuw opstarten en het geluid hadden we nog niet goed onder controle. Een dag later speelden we in Jackson en dat ging helemaal goed."

Inderdaad een haastklus, zeg!

"Dat kun je wel zeggen. De week erna moest ik snel terug naar Florida om in de gymzaal in Lita's tuin een week lang te repeteren met de mededeling dat ik de eerste maand niet meer thuis zou komen. Ik was zo hals over kop vertrokken en had alleen vuile was bij me. In Flordia heb ik ook snel extra kleren gekocht en na die week vertrokken we naar Spanje om op het MetalWay Festival in Zaragoza te spelen. Dat was een extreem optreden. Het waaide daar zo hard dat mijn bekkens letterlijk stonden te flapperen in de wind!"

Over spullen gesproken. Hoe gaat dat eigenlijk tijdens zo'n tour?

"Alles wordt per optreden gehuurd. Ik heb natuurlijk Sabian en Vic Firth endorsements, maar drums zijn tijdens zo'n tour een groter probleem. Ik heb overlegd met de geluidsman wat het beste merk is om te huren en qua beschikbaarheid in de landen waar we spelen. Voor de optredens in Europa huren we Tama en in de VS speel ik DW drums. En ik heb een drumtech. Dat is een hele luxe! Je stresst toch snel als je alles zelf moet opbouwen. Je moet er niet aan denken dat er iets mist of kapot gaat en je moet er vervolgens zelf achteraan. Nu hoef ik nergens over na te denken en ga ik fit het podium op."

Even terug. Zei je daar net 'gymzaal in de tuin'???

"Ja, een erg goeie plek voor de repetities. Gewoon thuis met haar man Jim (Gillette, zanger van Nitro;red.) en hun kinderen erbij. Lita en Jim zijn geweldige mensen. Vriendelijk, behulpzaam en er is daardoor eigenlijk geen stress. De twee jongens gaan ook mee op tour. Leuke jongens en totaal niet vervelend of 'teveel'."

Hoe is het om haar muziek te spelen?

"Echt ontzettend leuk. Ik kende natuurlijk wel die paar hits van haar maar de rest van haar materiaal eigenlijk niet. We spelen ook materiaal van haar nieuwe album 'Wicked Wonderland'. Live doen we twee nummers en dat is veel moderner dan haar oudere werk. We maken gebruik van loops en er komen erg lekkere stampende beats in voor. Het doet me een beetje aan White Zombie denken. Het is hartstikke gaaf om die 80's hard rock te spelen. Veel heavy natuurlijk maar er zitten ook veel funky dingen tussen. En we krijgen veel ruimte om te jammen en te soleren."

En waar brengt de tour je allemaal naartoe?

"Nou, eerst die twee optreden in California natuurlijk. Nu heb ik drie dagen vrij en ging even bij mijn ouders langs in Nederland. Morgen vlieg ik naar Duitsland voor het Bang Your Head Festival vrijdag. De volgende dag staan we in Milaan op het Gods of Metal festival en daarna naar Griekenland. Dan weer terug naar de VS en dan ben ik tot half september onder de pannen.

Het klinkt geweldig allemaal!

"Het is een mooie, maar af en toe ook een rare belevenis. Ze heeft bijvoorbeeld meer personeel dan bandleden en is nog steeds erg bekend en heeft wereldwijd veel fans. Overal waar we komen staat wel 40 man te wachten om lps en cds te laten signeren."

De volledige band bestaat uit:
  • Lita Ford - vocals, guitar

  • Dennis Leeflang - drums

  • Ron "Bumblefoot" Thal - guitar

  • Michael T. Ross - keyboard

  • P.J. Farley - bass


  • Dennis is tot half september op tour. Mocht je in de buurt zijn dan kun je hem gaan zien in:

  • 12 juni 2009: Redwood Run, Piercy, CA, USA

  • 13 juni 2009: Jackson Rancheria Casino, Jackson, CA, USA

  • 21 juni 2009: MetalWay Festival, Zaragoza, Spain

  • 26 juni 2009: Bang Your Head Festival, Messegelände Balingen, Germany

  • 27 juni 2009: Gods of Metal Festival, Milan, Italy

  • 30 juni 2009: Rockwave Festival, Athens, Greece

  • 03 juli 2009: Summerfest, Milwaukee, WI, USA

  • 04 juli 2009: Bridgeview Music Jam, Bridgeview, IL, USA

  • 17 juli 2009: Moondance Ranch Jam, Walker, MN, USA

  • 24 juli 2009: Molson Canal Concert Series, North Tonawanda, NY, USA

  • 26 juli 2009: Ridgefield Playhouse, Ridgefield, CT, USA

  • 03 augustus 2009: Buffalo Chip, Sturgis, SD, USA

  • 22 augustus 2009: Rock Gone Wild, Algona, IA, USA

  • 05 september 2009: Taste of Cleveland, Cleveland, OH, USA
  • zoeken
    zoeken