Joey Jordison overleden

Ex-Slipknot drummer overleed op 46 jarige leeftijd in zijn slaap.

Artist news 28-07-2021 13:35

Schokkend nieuws uit de Verenigde Staten vanochtend nadat bekend werd gemaakt dat voormalig Slipknot drummer Joey Jordison op 46 jarige leeftijd is overleden. Over de doodsoorzaak is niets bekend gemaakt, maar Jordison overleed afgelopen maandag al in zijn slaap. Meer heeft de familie van de drummer nog niet bekend gemaakt. Jordison was als mede-oprichter van Slipknot in de jaren '90 tot zijn vertrek in 2013 verantwoordelijk voor een ongekende revival van heavy muziek.

Slipknot groeide eind jaren '90 uit tot ware supersterren, ongekend voor een heavy band die allesbehalve radiovriendelijke muziek maken. De band had dan ook alles mee: muzikanten van wereldniveau, een overrompelende live-show, en een fantastische gimmick die ervoor zorgde dat de band in het geheugen bleef hangen. Elk bandlid droeg een speciaal voor hem ontworpen masker dat zo uit een horror-film afkomstig kon zijn. Een idee van Jordison die daarbij geïnspireerd werd door zijn moeder. Die had hem op 8-jarige leeftijd tijdens Halloween dusdanig de stuipen op het lijf gejaagd met een Japans Kabuki masker dat hij het zijn leven lang niet is vergeten. 
Het gaf de bescheiden Jordison nog iets: relatieve anonimiteit. Op het hoogtepunt van Slipknot's populariteit kon Jordison nog relatief anoniem over straat. Pas in de latere jaren, en bij Jordisons vele zij-projecten zoals bijvoorbeeld Murderdolls liet de drummer zijn eigen gezicht zien. 

Jordison verliet Slipknot in 2013 en dat vertrek bleek niet helemaal vrijwillig. Na verhalen over de welbekende  'persoonlijke redenen' kwamen zowel Jordison als de band in 2018 pas met het nieuws naar buiten dat Jordison op het moment van zijn ontslag zo ziek was dat hij niet meer kon spelen. De drummer leed aan Transverse Myelitis, een ontsteking die ervoor zorgt dat prikkels niet goed worden doorgegeven door je ruggenmerg. De problemen daarmee begonnen al in 2010, maar werden lang niet gediagnosticeerd. Tegen de tijd dat hij in 2013 de band verliet kon Jordison naar eigen zeggen nauwelijks zijn linkerbeen nog gebruiken. 

In de jaren daarna wist Jordison grotendeels te herstellen en begon hij ook weer op muzikaal gebied meer van zich te laten horen. Zo startte hij een nieuwe band genaamd Vimic en maakte hij twee albums met de band Sinseanum.

Jordison was een veelzijdige drummer en naast Slipknot werd hij in de jaren 2000-2010 regelmatig ingezet als invaller bij grote namen uit de metal-scene. Zo verving hij Lars Ulrich bij Metallica tijdens het download festival in 2004, Nam hij tijdelijk de drumkruk over van David Silveria bij Korn en ging hij op tournee met Rob Zombie toen diens drummer Tommy Clufetos met Ozzy Osbourne op stap ging. 

Hieronder zetten we nog even een aantal fijne video's op een rijtje waarin Jordison de hoofdrol speelt.

 

People = Shit - Live in 2002 met Slipknot in Londen10 Times Joey Jordison was the greatest drummer on earth - Mooi lijstje highlites van LoudwireJoey Jordison Fact or Fiction - Leuk interview met Jordison aan de hand de 'feiten' op zijn Wikipedia pagina.  

 

zoeken
zoeken