Mike Portnoy op de nieuwe Flying Colors

Second Nature verschijnt eind september

Artist news 22-08-2014 12:25

Second Nature is de titel van het tweede studioalbum van Flying Colors, de supergroep waarvan onder meer drummer Mike Portnoy deel uitmaakt. Hoe toegankelijk en melodieus eerste single Mask Machine ook klinkt, zijn drumwerk is prominenter dan ooit aanwezig. Bekijk de video en lees hieronder wat de man over deze volgende stap in zijn carričre zegt.

'Muso-prog-pop' lazen we ergens, als beschrijving van de muziek van Flying Colors. Ofwel: fantastische muzikanten spelen popsongs in een progrockjasje. Flying Colors' debuut uit 2012 was een onverwacht succes en ten tijde van de tournee in datzelfde jaar (de uitverkochte show in 013 in Tilburg werd opgenomen voor album/concertfilm Live In Europe), was al duidelijk dat er een vervolg zou komen.

Mask Machine de eerste track die de band openbaar maakte, en wij van Slagwerkkrant moesten bij beluistering aan van alles denken. Mogen we bijvoorbeeld Rush even noemen, vanwege de ruimte voor de drumbreaks en de daarop aansluitende gitaarsolo?

Maar Flying Colors heeft wel degelijk een eigen geluid, vanwege de verschillende achtergrond van de bandleden. 

Behalve Portnoy zijn dat gitarist Steve Morse (Deep Purple, Dixie Dregs, Kansas), toetsenist Neal Morse (Spock’s Beard, Transatlantic), basgitarist Dave LaRue (Dixie Dregs, Joe Satriani, Steve Vai) en zanger Casey McPherson, in het dagelijks leven frontman van de Texaanse band Alpha Rev.

Bekijk hier de trailer van tweede album Second Nature, zoals gepost door platenlabel Mascot Records.

‘Het eerste album voelde als een blind date,’ aldus Mike Portnoy. “Natuurlijk was er het Dregs-team van Steve en Dave, en het Transatlantic-team van Neal en mijzelf, maar dit was de eerste keer dat wij vijven – of wij zevenen, als je (resp. oprichter en producer) Bill Evans en Peter Collins meerekent – als groep samenwerkten. Voor deze ronde was de chemie bekend, na de ervaring van de eerste albumopnames en de tournee van 2012.'

Volgens Portnoy bevat de muziek op Second Nature alle elementen van het debuutalbum. 'Maar ik denk dat we dat overtreffen, omdat we zo goed op elkaar ingespeeld zijn geraakt.'

Second Nature verschijnt op 29 september. Flying Colors doet zeven Europese zalen aan tussen 7 en 14 oktober, waaronder 013 in Tilburg (9 oktober), dat zo langzamerhand een thuisbasis is geworden voor de bandleden.

zoeken
zoeken