In memoriam Anthony Del Monte Lyon

Hardhitter bij Herman Brood en De Raggende Manne

Artist news 07-11-2013 14:30

Op maandag 4 november overleed na een kort ziekbed voormalig Wild Romance- en Raggende Manne-drummer Anthony Del Monte Lyon in het Tergooi ziekenhuis in Hilversum. Hij was 53 jaar oud.

Del Monte Lyon speelt in de jaren zeventig in Den Haag, onder andere met latinband Odero en punkband Mollesters. Van daar verhuist hij naar Bussum en komt samen met bassist Walter 'Wally' Langdon onder de aandacht van Herman Brood. Na het vervliegen van de Wild Romance met Dany Lademacher, Freddie Cavalli en Kees Meerman, worden Del Monte Lyon, Langdon en gitarist David Hollestelle Broods nieuwe begeleiders. Ze nemen in 1981 het album Modern Times Revive op en toerden uitgebreid langs de Nederlandse en Duitse podia.

Del Monte Lyon viel op door zijn lage zit achter de drumkit en zijn uiterst krachtige spel, dat hem nogal eens kapotte bekkens en vellen opleverde. Spectaculair om te zien was hij echter altijd; zo ook bij de Nederlandstalige rockband De Steile Wand, met Geert Timmer als frontman en Thijs de Melker op gitaar. Op het moment dat deze laatste twee hun namen veranderen in Bob Fosko en Theo Slagter en de groep in 1987 een grotendeels geïmproviseerde sessie opneemt als De Raggende Manne, een sessie die bovendien door de VPRO wordt uitgezonden, komt de doorbraak. Debuutalbum Vijf Sessies verschijnt in 1988, waarna Del Monte Lyon de groep verlaat.

Na de Wild Romance speelt Del Monte Lyon voornamelijk in bands in het Gooi en omstreken, waaronder Personnel met Ad vanderveen en Roberto Q & The Boppers.

Luister op Spotify naar Del Monte Lyons drumwerk met Herman Brood en De Raggende Manne:

zoeken
zoeken