Bozzio Solo in Amsterdam 13 oktober 2013

Paradiso presenteert i.s.m. Slagwerkkrant Terry Bozzio @Muziekgebouw aan ‘t IJ

Artist news 07-10-2013 08:10

Terry Bozzio Solodrums In Concert is een revolutionair concept van de drummer die bij Frank Zappa furore maakte en sindsdien een indrukwekkende carrière opbouwde. Als solodrummer verzamelde hij een gigantisch drumstel om zich heen. Ondanks de beperking van één man, één drumstel slaagt Terry Bozzio erin het publiek meer dan twee maal drie kwartier aan hun stoelen gekluisterd te houden met zijn melodische slagwerkmuziek, die dan weer vol spektakel, dan weer heel fijntjes en precies is. Als onderdeel van de Euro Tour 2013 doet Bozzio Amsterdam aan voor een exclusief concert in de Benelux, zondag 13 oktober.

Het is precies 10 jaar geleden dat Slagwerkkrant betrokken was bij de derde theatertour van Terry Bozzio door Nederland. In 1999 hadden we het initiatief genomen Bozzio een avond lang solodrums te laten spelen in een concertzaal. De avond was meteen uitverkocht. In 2001 en 2003 deden we tours van elk zeven avonden, ook met allemaal volle zalen. Daarna heeft Bozzio nog diverse keren in Nederland opgetreden, met het Metropole Orkest, met Slagwerkgroep Amsterdam, in het A Bigger Bang festival en solo. Nu is Bozzio terug, en wel in de prachtige Grote Zaal van Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, een concert georganiseerd door Paradiso in samenwerking met Slagwerkkrant, op zondag 13 oktober.

Terry Bozzio Solodrums In Concert
Zondag 13 oktober, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Tickets  € 22,50. 
Online te bestellen. Klik hier.  
 

5 = 7
We vroegen Terry Bozzio naar het repetoire dat hij deze avond gaat brengen: ‘Deels zal ik oudere composities spelen. Die zijn sinds vorige tours veel verder ontwikkeld. Ik breng ook nieuwe stukken, zoals 5 = 7, een compositie waarin ik vijfkwarts en zevenkwarts verken in dezelfde tijdruimte. Dat doe ik door "4 over 3" en "3 over 2" er lineair overheen te spelen’. Jawel! Bozzio in de bocht! Hem kennende verhindert deze complexe achtergrond niet dat zijn spel groovy en natuurlijk blijft klinken.

Improvisatie
Bozzio vervolgt: ‘Ik voel dat ik op dit moment dichtbij de concepten kan komen die Miles Davis en Weather Report in de jaren zeventig toepasten: een drummer die de groove vasthoudt, een percussionist die etnische kleuren toevoegt en de anderen die eroverheen soleren. Die muziek staat open voor de vrijheid van de jazzimprovisatie zonder last te hebben van de dictaten van dat genre, terwijl ze invloeden van 20ste eeuwse klassieke muziek, filmmuziek, en elektronica toelaten, naast de modische rock, funk en fusion. Dit alles probeer ik ook op mijn solodrumstijl toe te passen.

Elektronica
‘De meest ingrijpende verandering ten opzichte van eerdere soloconcerten is het gebruik van mijn midi-rig, waarop ik melodieën genereer en de achterzijde van mijn drumset meer exploreer. Ik zorg ervoor dat de zes Roland TMC-6 devices de stemming van mijn drums oppikken zodat de exacte pitches helder met mijn akoestische sound samenvallen.
Ook gebruik ik tegenwoordig percussie in mijn drumset, zoals bongo’s, een djembé die ik met een pedaal bespeel en een percussierek. Ik kan zo veel beter dan vroeger de orkestrale aspecten van nieuwe klankkleuren- en combinaties benutten.’

 

36-delig drumstel met 53 cymbals
Terry Bozzio speelt bij zijn soloconcerten op een gigantisch drumstel, bestaande uit een 36-delig DW-drumstel, met 8 bassdrums en 12 chromatisch gestemde toms, en 53 door hemzelf ontworpen bekkens van Sabian. Hij gebruikt maar liefst 22 pedalen om bassdrums, hi-hats en toms met zijn voeten te bespelen. 
Zappa

Bozzio staat sinds eind jaren zeventig aan de wereldtop toen hij de complexe drumpartijen bij Frank Zappa uitvoerde, waaronder het legendarische The Black Page. Sindsdien speelde hij met allerlei bands waaronder UK (onlangs nog met een reünietournee), The Brecker Brothers en Jeff Beck. Sinds begin jaren negentig werkt hij aan zijn stukken voor solodrums, die hij met groot fysiek en mentaal vermogen uitvoert, maar bovenal met een prachtige muzikaliteit, die het drumstel ver weet te verheffen boven alléén een ritme-instrument. Hij legde ze vast op twee cd’s onder de titel Solo Drum Music, en Drawing the Circle, met nummers als Djon Djon, Zappateado, Quintessence en Burundi, die zowel de Afrikaanse invloeden als de Zappiaanse nieuwe muziek-invloeden op zijn drumspel verraden. De stukken gaan uit van zogeheten ostinato's: zich herhalende patronen op bijvoorbeeld toms, bassdrums, of bekkens. Daaroverheen speelt hij met onnavolgbare onafhankelijkheid melodische riffs, breaks en solo's.

Terry Bozzio Solodrums In Concert
Zondag 13 oktober, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Tickets  € 22,50. 
Online te bestellen vanaf 3 augustus. Klik hier.  

www.terrybozzio.com
 

De pers over zijn soloconcerten 

‘Bozzio ontpopte zich als een echte verhalenverteller. Wereldmuziek, jazz en symfonische hardrock zetten de toon voor de beeldende fantasieën van een mediterende solist..."(De Volkskrant)

‘Hij put even makkelijk uit de West-Afrikaanse, Andalusische of Turkse tradities als uit het erfgoed van Arnold Schönberg of John Coltrane. ... “Als de drumvirtuoos als toegift Zappa's befaamde zwarte bladzijde (The Black Page, red.) speelt, blijkt pas echt hoever Bozzio de grenzen van de drumsolo heeft opgerekt sinds de jaren zeventig.’ (NRC)

Een paar van de Bozzio-albums op Spotify in een playlist: 

zoeken
zoeken