Review van de Sonor Kompressor Beech snaredrums

Klassieke Sonor-sound in een nieuw jasje

Tests 20-12-2023 08:12

Sonor introduceerde een paar maanden geleden met de Kompressor-reeks een heel scala aan metalen snaredrums. Daar worden nu twee opvallend klassieke houten Sonor snaredrums aan toegevoegd: een 13”x7” en een 14”x6” model van beukenhout.  

Demovideo van Sonor om een eerste indruk te krijgen:


De Slagwerkkrant Review

Sonor en beukenhout gaan hand in hand. Van de Teardrops in de jaren 50 en 60 tot aan de Phonics en Signatures in de jaren 80 en 90. Beuken was bij al die trommels verantwoordelijk voor de klassieke Sonor-sound. En ook in de huidige line-up wordt deze houtsoort nog veel gebruikt. In bijvoorbeeld de Vintage-serie en als optie bij SQ-2. Met de twee nieuwe Kompressor snares brengt Sonor de beukenklank voor een iets vriendelijkere prijs, zonder dat je al te veel concessies hoeft te doen.

Download hier de pdf van de test zoals die in Slagwerkkrant 238, nov-dec 2023 is verschenen.

Basic maar prima in orde
Als je de test van de vorige Kompressor snaredrums erbij pakt dan zul je zeker overeenkomsten zien: Sonor heeft ook bij deze nieuwe snaredrums een paar kleine kostenbesparende maatregelen doorgevoerd, zonder dat je daar als drummer de dupe van bent. Op hardwaregebied is de uitvoering basic maar prima in orde. De spanbokken hebben Tunesafe inzetjes die het teruglopen van de spanbouten tegengaan en de spanranden zijn gewoon fatsoenlijke 2,3mm dikke geperste modellen. Ook qua vellen valt er eigenlijk niets te klagen. Op de slagkant zit een enkellaags gecoate Remo Ambassador, en op de resonanskant een Ambassador snareside; beide gewoon topklasse ‘made in USA’ vellen.

Snarenmechaniek
Net als bij de overige Kompressor snares zit de kostenbesparing in het snarenmechaniek. Het − overigens prima werkende − basic model is heel wat eenvoudiger dan het Dual Glide mechaniek dat je op andere snaredrums tegenkomt. En ook de snarenmat is iets minder high-end dan op duurdere Sonor snaredrums. Daarnaast ben je bij de twee houten snaredrums beperkt tot één soort finish. Of eigenlijk geen finish, want de buitenlaag is gewoon mat naturel beukenhout. Voor een snaredrum die je aan je bestaande kit toevoegt, is dat een prima neutrale afwerking.

Waanzinnig breed
Voor de twee houten Kompressor snaredrums pakt Sonor een beetje terug naar de Phonic drums uit de jaren 80. De beide Kompressors hebben twaalf lagen en zijn 8mm dik. Als je dat vergelijkt met de 9-laags Phonic ketel dan zijn dat drie lagen meer, maar ook een millimeter minder in dikte. Met de jaren zijn de laagjes hout die Sonor gebruikt namelijk een flink stukje dunner geworden. Zet je echter het 14”x6” model naast de een fractie diepere vintage 14”x6½” Phonic, dan kun je met je ogen dicht het verschil niet horen. Qua klankkarakter en klankkleur liggen de snaredrums namelijk heel dicht bij elkaar. En dat is goed nieuws, want dat maakt de 14”x6” beuken Kompressor tot een waanzinnig breed te stemmen en veelzijdig klinkende snaredrum.

Allrounder
Het 14”x6” model is − niet verbazend gezien de afmeting − een echte allrounder. De 8mm dikke ketel heeft veel focus en is redelijk droog, maar het stembereik is gigantisch. Doordat Sonor van oudsher een iets kleinere diameter ketel heeft dan de meeste drummerken geeft het slagvel bij het kleinste beetje velspanning al toon: een buikige, lage klap met veel body. Met een beetje demping heb je alle focus van een hoge stemming zonder dat je aan vettigheid inlevert. Vanaf een medium velspanning merk je goed dat beuken qua karakter echt iets anders is dan berken of esdoorn. Licht bespeeld geeft de Kompressor een mooie dunne touch en een open, luchtige klank. Ga je er iets meer ‘in hangen’ dan klinkt hij vet en breed. Rimshots klinken op deze trommel gevaarlijk scherp en bijtend, maar hebben daarnaast ook opvallend veel toon en body. Met het slagvel op standje biljartlaken klinkt deze trommel puntig, kort en vlijmscherp. Op het vel krijg je een luide en snijdende pop en als je daar een rimshot van maakt, moet je echt oppassen met je oren.

Ronkende doodsklap
De 13”x7” Kompressor is aan de ene kant een inch’je meer, aan de andere kant een inch’je minder en qua karakter op alle punten extremer dan zijn grotere maar ondiepere broer. Laaggestemd heeft de 13” op de een of andere manier net even wat meer demping nodig dan zijn grote broer. Maar de brede ronkende doodsklap die hij bij vingervaste spanbouten geeft, komt dan toch wel heel onverwacht. Het laag van deze trommel voel je bijna in je onderbuik en op de een of andere manier gaat je linkerarm er nét even wat steviger door naar beneden.

Direct en nauwkeurig
Wat bij de 13”x7” vooral opvalt, is hoe gemakkelijk en gelijkmatig je deze snaredrum omhoog stemt. Met iedere kwartslag van een spanbout krijg je meer toon en meer snijdend hoog tot de boventonen langzaam meer naar achteren verdwijnen en je een überfunky stuiterende pop overhoudt. De snarenrespons is ondanks de diepe ketel over het gehele stembereik indrukwekkend goed. De kleinste nuances in dynamiek worden heel direct en nauwkeurig vertaald. Net als bij de 14”x6” is het dynamisch bereik van deze trommel heel goed: licht en dun bij zacht spel, en vol en vet bij hard spel. Het punt waar de klank van dun naar vet verandert, is echter iets minder gelijkmatig dan bij de 14”x6”, en dat maakt de 13” misschien wat venijniger van karakter. Een klein beetje meer gas geven kan zomaar heel veel meer klank opleveren. In vergelijk met de 14” zijn rimshots nog scherper en nog meer gefocust. Rimclicks hebben een fractie minder body en zijn duidelijk iets minder vol, maar dat verschil is alleen hoorbaar als je de twee snares naast elkaar zet.

Kortom
Met de beuken snaredrums voegt Sonor nog maar weer eens twee karaktervolle sounds toe aan de Kompressor-reeks. De minimale concessies die Sonor daarvoor deed zullen bij dagelijks gebruik nauwelijks een probleem vormen. In bijna alles zijn de Kompressors namelijk echte high-end Duitse Sonors; qua klank, karakter en afwerking. Alleen het prijskaartje is aanzienlijk minder exclusief.

HET OORDEEL


karaktervolle sounds
eersteklas afwerking
scherpe prijs

−         
geen minpunten

DE CONCURRENTIE
Ludwig Universal
Tama SLP
Mapex Black Panther

DE FEITEN

 • Sonor Kompressor Beech
 • 12-laags, 8mm dikke beuken ketel
 • 2,3mm geperste spanranden
 • Tunesafe spanbokken
 • Standard snarenmechaniek
 • gemaakt in de Duitse Sonor-fabriek
 • Amerikaanse Remo vellen

  14”x6” € 549,-
  13”x7” € 599.-

 

zoeken
zoeken