Wizzdrum - 3D-geprint designwonder

Test uit Slagwerkkrant 215, jan-feb 2020

Merknieuws 20-02-2020 09:02

In Slagwerkkrant 180 kwam hij voor het eerst voorbij: de Wizzdrum. Toen vooral nog een slim samengestelde set van deels eigen ontwerp en deels bestaande instrumenten. Vijf jaar later is er een compleet nieuwe Wizzdrum. Daarbij is het concept min of meer hetzelfde, maar is de Wizzdrum tot en met de laatste schroef herzien. In Slagwerkkrant 215, jan-feb 2020, vind je onze test van deze aparte drumset. Nu ook te lezen hier op Slagwerkkrant.nl.

door Dennis Boxem 

Even terug naar de basis: de Wizzdrum vindt zijn oorsprong in het feit dat Wouter Hietkamp voor zichzelf een draagbare drumkit zocht die geschikt zou zijn voor kleinere optredens. Samen met zijn vader combineerde hij een hangende minibassdrum, een kleine snaredrum, een paar rototoms en wat slimme klemmen, en zo ontstond de eerste Wizzdrum. Spoelen we vijf jaar door, dan is de nieuwe Wizzdrum een kunststukje op het gebied van design, die volgens de modernste maatstaven volledig in eigen huis wordt gemaakt. Op de 3D-printer wel te verstaan.

Het is ongelooflijk maar waar, de set die je op de foto’s in deze test ziet is volledig 3D-geprint. Van de spanranden tot en met de optionele pedalen. Elk onderdeel is door de familie Hietkamp getekend, geprint en getest. Daarnaast wordt de Wizzdrum nu geleverd in een speciaal op maat gemaakte rolkoffer waarin voor ieder onderdeel een speciaal vakje is aangebracht. En net als de Wizzdrum zelf komt ook deze rolkoffer gemaakt uit de 3D-printer. 

Staan of zitten
De Wizzdrum is er in verschillende uitvoeringen. Een standaardmodel met twee toms, een bassdrum, een snaredrum en een hihat met handbediening, en een uitgebreide versie met pedalen voor het bedienen van hihat en bassdrum. De versie met handbediening vergt, net als de originele Wizzdrum, de nodige oefening. Je speelt de bassdrum met je stokken en de hihat gaat open door het indrukken van een hefboom. Dat vergt de nodige aanpassing in je grooves, maar net als bij de originele Wizzdrum is dat een leuke uitdaging, en is het ook weer niet zo anders dat je er weken mee bezig bent.

Maar met de nieuwe Wizzdrum kan het ook makkelijker. Er zijn namelijk twee pedalen verkrijgbaar met kabelbediening. De een is feitelijk een kabelhihat, maar dan in een ontzettend compacte behuizing, en de andere bedient een klem met een bassdrumklopper. Beide werken ontzettend goed en spelen verrassend direct. Met de Wizzdrum in de laagste stand kun je er gewoon achter zitten en bespeel je hem net als een akoestische drumkit.

Op maat
Voordat je de Wizzdrum kunt bespelen, moet je hem eerst in elkaar zetten, en dat is de eerste keer best een beetje een puzzel. De set bestaat namelijk uit heel veel, keurig op maat gemaakte onderdelen die allemaal hun eigen specifieke plek in het systeem hebben. Maar al na de eerste keer gaat het opbouwen een stuk sneller, en toen we de set voor de fotoshoot opbouwden, stond hij letterlijk in een handomdraai.
Je begint met de basis, die uit een paar stevige metalen buizen bestaat. Wil je zittend spelen, dan zet je alleen het onderste deel in elkaar. Wil je achter de set staan, dan plaats je daar nog een metalen middenbuis bovenop. Dan komt het eerste 3D-geprinte onderdeel: een stevige klem met slim ingebouwde hoogte-instelling, zodat de set iedere keer op dezelfde hoogte komt te staan. Daarbovenop klem je weer een forse 3D-geprinte buis, waar je feitelijk alle instrumenten aan vastzet. En dat vastzetten gaat heel simpel. In de buis zitten keurig op maat gemaakte uitsparing waar alle op maat geprinte tom- en bekkenarmpjes precies in passen. Je schuift ze in de buis, en vervolgens kun je de bekkens en drums er simpelweg op hangen. De toms zijn voorzien van meerdere gaten, zodat je ze desgewenst een klein beetje hoger, lager of meer opzij kunt plaatsen. Het scheelt per trommeltje een paar centimeter, maar dat is bij de compacte opstelling van de Wizzdrum meer dan genoeg.

Hoogtepuntje
Voor de bassdrum en de snaredrum zijn twee aparte bevestigingsgaten aangebracht. Je kunt kiezen welke je links of rechts wilt hebben hangen. De mount voor de bassdrum is een simpel ding dat op de ketel bevestigd zit. De mount voor de snaredrum is een designhoogtepuntje. Die zet namelijk niet alleen de snaredrum vast, maar bedient ook de snarenmat die aan de onderkant tegen het slagvel drukt. Met een draai van de knop zet je hem aan en af, en ook de druk van de snarenmat tegen het vel is te regelen.

De hihat werkt zoals gezegd bijzonder goed. De Wizzdrum wordt geleverd zonder bekkens, maar in de koffer zit wel een speciale uitsparing waar je een klein bekkensetje kunt opslaan. De bout waarmee je de bekkens in de koffer vastzet gebruik je ook om het bovenbekken van je hihat mee vast te zetten. De hihat gaat niet mijlenver open, maar wel ver genoeg, en hij gaat ook strak dicht. Het pedaal werkt soepel en vlot.

Het bassdrumpedaal schroef je aan een mee-geprint bevestigingsstuk op de ketel. Het pedaal zit in een handomdraai en de klopper raakt het vel behoorlijk in het midden, en er is nog net genoeg ruimte om de trommel ook dan met een stok te bespelen. Zo rammel je er zonder problemen een dubbele-basspatroontje uit. 

Potje
De drums van Wizzdrum zijn geniaal ontworpen. De enkelvellige trommels bestaan uit een frame en een spanrand die je met het vel ertussen in elkaar schroeft. Net zoals je een deksel op een potje draait. Hoe verder je de trommels aandraait, hoe hoger de velspanning wordt. Lukt dat met de hand niet meer, dan kun je de velspanning verder opdraaien met een speciaal ontworpen stemsleutel die in de onderkant van de trommel in een vertanding haakt. De trommels laten zich behoorlijk hoog stemmen en het stembereik is opvallend groot. Met een handvastgedraaide spanrand krijg je al een mooie ronde toon, en die is zonder issues door te draaien naar spetterend hoog.
Wizzdrum levert de set met betaalbare vellen, omdat de velkeuze nogal bepalend is voor de uiteindelijke sound van de set. Wij wisselden voor deze set tussen enkellaags transparante Ambassadors en een setje dubbellaags White Suede Emperors, en dat was een verschil van dag en nacht. Met de Ambassadors was de klank helder en transparant. Met de dubbellaags Emperors veel meer fluweel en rond.

De Wizzdrum is bedoeld voor gebruik in een beheerste setting. De set is stevig, maar niet gebouwd op echte hardhitters. Je zult hem eerder gebruiken voor een optreden in bijvoorbeeld een kroeg dan op een groot podium. Dat wil niet zeggen dat je volume tekortkomt of dat de set niet tegen een stootje kan, maar de Wizzdrum klinkt het meest in balans als je wat subtieler speelt.

Het inpakken van de set is net zo makkelijk als het uitpakken, maar je moet wel even goed opletten waar alle onderdelen in de koffer terechtkomen. Die is namelijk zo ingedeeld dat zo’n beetje iedere beschikbare millimeter gebruikt is. Met de pedalen en bekkens erbij past de inhoud écht maar op één manier in de koffer, en zolang je die volgt, gaat de koffer weer zonder problemen dicht.

Lijntjes
Omdat de Wizzdrum volledig uit de 3D-printer komt, zit elk onderdeel van de drumset onder de kleine lijntjes. Dat is een gevolg van het printen, maar het draagt ook bij aan de behoorlijk eigenwijze look van de set. Tijdens het testen viel op dat het kunststof dat voor het printen wordt gebruikt, erg licht is maar toch tegen een stootje kan. Rimshots en stevige accenten laten wel afdrukken op je stokken achter, maar niet op de spanranden. Wel zitten er door het printen hier en daar wat kleine oneffenheidjes in het oppervlak van de trommel. Die doen echter helemaal niets af aan de functionaliteit van de set.

De Wizzdrum is niet goedkoop, maar de prijs valt gezien de hoeveelheid werk die met de productie gemoeid is nog alles mee. Een enkele 3D-printer is gemiddeld een week bezig met het printen van een drumkit, en dan moet de set ook nog een aantal kleine bewerkingen ondergaan voordat hij helemaal af is.

Daarnaast biedt de set een aantal unieke speelmogelijkheden, en neemt hij bij het vervoer ongeveer net zo veel plaats in als een cajón. Koffer met Wizzdrum zijn met een kleine 17 kilo wel behoorlijk aan het gewicht, maar omdat de koffer is voorzien van een paar goede wielen en een uittrekbaar handvat, is dat gewicht nauwelijks een probleem. Je stapt er zonder problemen mee in het openbaar vervoer.

Kortom
De Wizzdrum vinkt een behoorlijk lijstje pluspunten af. Hij is heel leuk om te bespelen, klinkt heel wat meer als een drumstel dan de gemiddelde cajón of percussieset-up en is uitermate handzaam. Daarnaast is het een set met een gigantische podiumappeal, want of je er nou achter zit of staat, het ziet er ontzettend hip uit.

 

zoeken
zoeken