Review Pearl Session Studio Select drums

Onderhuids compleet vernieuwd

Tests 10-08-2019 23:08

Pearl’s Session kit heeft een nogal onstuimig verleden. De serie was er al in vele uitvoeringen en was zelfs een paar jaar uit de catalogus verdwenen. Zo’n drie jaar geleden bracht Pearl de Session terug. Maar ook die set is inmiddels geschiedenis. Ruim baan voor de Pearl Session Studio Select. De review als pdf lezen? Klik op het pdf-icoon bovenaan in de linkerkolom.

De testset

  • 22”x16” bassdrum
  • 10”x7” tom
  • 12”x8” tom
  • 16”x16” floortom

  • 5,4mm dunne ketels: 3 lagen berken en 3 Afrikaans mahonie
  • SuperHoop II spanranden
  • OptiMount geïsoleerde ophanging op de toms
  • verkrijgbaar in 4 verschillende set-ups
  • keuze uit 3 finishes: Barnwood Brown, Piano Black en Nicotine White Pearl

    • prijs: € 1350,-
    • getest met 14”x5½” snaredrum € 249,-


De review! Test door Dennis Boxem, Slagwerkkrant

De Session Studio Select lijkt uiterlijk nog aardig op zijn voorganger, de Session Studio Classic. Dat is ook niet zo gek, want het meeste ketelbeslag wordt bij Pearl op alle professionele series gebruikt. Het enige wat echt specifiek Session is, zijn de spanbokken. De spanranden zijn de 2,3 millimeter geperste SuperHoop II randen en de toms zijn opgehangen in het geïsoleerde OptiMount ophangsysteem.

De spanklauwen op de bassdrum zijn van hetzelfde luxe gegoten model dat je ook op de Masters en Masterworks aantreft, compleet met rubberen onderleggers.

Maar onderhuids is het wel degelijk een compleet nieuw drumstel. De Session Studio Select had vier lagen berken met in het midden twee laagjes Kapur. De Session Studio Select heeft een ketel met drie lagen berkenhout aan de buitenkant en drie lagen Afrikaans mahonie aan de binnenkant van de ketel. Daarnaast is de nieuwe ketel iets dunner dan voorheen: slechts 5,4 millimeter. En dan is er nog een nieuwe draagrand aangezet: een lekker ouderwetse zestiggradenrand met een lichte afronding aan de buitenkant.

Ouderwets

De Session wordt anno 2019 geleverd met Chinese Remo vellen: dubbellaags UT Pinstripe vellen aan de slagkant en enkellaags transparante UT Ambassadors als resonantievellen. De bassdrum heeft de Chinese versie van de Powerstroke 3. De kwaliteit van die Chinese Remo vellen is de afgelopen paar jaar aanzienlijk verbeterd, maar het is nog steeds zo dat de ene set er beter mee overweg kan dan de andere. In het geval van de Session Studio Select pakt dat bepaald niet verkeerd uit. Met de Chinese Remo’s krijg je een behoorlijk breed stembereik en een prima gefocuste klank. Natuurlijk is de klank met een set Amerikaanse vellen beter, maar je kunt met de Chinese versie prima uit de voeten.

De nieuwe Session heeft niet alleen een nieuwe ketel, maar ook de afmetingen zijn ouderwetser. De toms van de testset meten 10”x7” en 12”x8”, de floortom is 16”x16” en de bassdrum is 22”x16”. Deze wat meer klassieke maten passen goed bij de finish van de testset: Nicotine White Marine Pearl. Een variatie op de bekende White Marine Pearl finish uit de jaren vijftig die eruitziet alsof hij al minstens dertig jaar in een rokerige kroeg heeft gestaan. Het enige bezwaar dat je op deze finish kan hebben is dat de set zelf net iets te veel glimt voor zo’n ouderwetse look.

Dwingend

De toms van de Session Studio Select hebben een prettig breed stembereik. Laag gestemd hebben ze een stevige attack en een breed buikige aanslag. De 10” en 12” tom zijn nog relatief vriendelijk, maar de floortom krijgt met een lage stemming Bonhamesque karaktertrekken: hij duwt en gromt en is heerlijk dwingend.

Stem je wat hoger, dan komt er een gigantische hoeveelheid toon bij, Vanaf een medium stemming beginnen de toms heerlijk te zingen, terwijl de spetterende attack keurig overeind blijft. Met de geleverde vellen zijn de Sessions fantastisch klinkende spetterende rocktoms, maar dat ze meer kunnen, blijkt zodra je de slagvellen vervangt voor een setje gecoate enkellaags Ambassadors. Met een medium stemming zijn ze prachtig rond en hebben ze een meterslange toon. Net als bij de dubbellaags vellen blijft de puntige attack duidelijk overeind, maar er komt nu ook een mooi donker randje aan de klank. Stem je hoger, dan houd je een heerlijk droge en pittige bopsound over. Met stokken wordt iedere nuance in je spel haarscherp vertaald, en met brushes is de sound kort en gedefinieerd. Het maakt de Session Studio Select tot een heel veelzijdige drumkit.

Zonder rozet

De bassdrum is qua stemgedrag iets beperkter dan de toms. Laag stemmen is geen enkel probleem, maar zodra je een wat hogere bigbandstemming wilt, gebeurt er eigenlijk net te weinig. De klank wordt korter, maar blijft laag, ook als we het slagvel vervangen voor een Amerikaanse Remo. En ook qua vlotte respons blijft hij een beetje achter bij de rest van de set. Waar de toms razendsnel aanspreken, is de respons van de bassdrum simpelweg oké. Is het daarmee een slechte trommel? Dat zeker niet, want hij heeft een lekker brede en stevig dreunende klank met meer dan genoeg mid en laag. In pop, rock en aanverwante stijlen kun je er prima mee uit de voeten. Voor een breder stembereik had Pearl de bassdrum misschien nog iets minder diep moeten maken.

Gemak dient de mens, en dus levert Pearl ook bij de Session Studio Select de bassdrum met een mooi dempkussentje en een voorvel met een klein microfoongat. De bassdrum is net als de toms slechts 5,4 millimeter dik en het is dan ook niet zo gek dat hij geleverd wordt zonder rozet voor de tomhouder. Die toms hang je bij de Session gewoon met een multiklem aan een bekkenstandaard.

Buikig

De 14”x5½” snare die bij de testset werd geleverd is de minst diepe van de drie snares die er in de Session-serie verkrijgbaar zijn. De snaredrum moet je los bijbestellen, en dat is in het geval van de testset de moeite waard, want hij klinkt in één woord waanzinnig.

De Session snare is uitermate responsief en heerlijk pittig. De aanslag is puntig en de ondiepe ketel geeft een heerlijk brede buikige crack die als een heet mes door het bandgeluid snijdt. Het stembereik is super breed: van een volle lage klap tot een spetterend hoge pop… de Session kan het allemaal. Rimshots zijn venijnig en scherp maar heel gefocust, en rimclicks zijn kort en gearticuleerd. Wat de Session snare heel prettig in het gebruik maakt, is dat hij heel nauwkeurig op je stokken reageert. Met de minste moeite duw je hem alle kanten op, en ook dynamisch is het bereik heel goed. Een veelzijdige snaredrum – misschien wel de mooiste trommel van de hele testset.
Pearl gooit met de nieuwe Session aan de ene kant behoorlijk het roer om, want qua klank en karakter is de Studio Select een duidelijk ander drumstel dan zijn voorganger. De klank is iets donkerder en gespierder, de respons is directer, en het stembereik nog een beetje ruimer. Aan de andere kant vult de Session als vanouds een gat tussen de duurdere instappers als de Decade en de betaalbare professionele kits als de Masters. En eerlijk gezegd, voor zo’n Masters kit doet de Session Studio Select eigenlijk niet onder.

Wel heb je bij de Session minder keuzemogelijkheden. Er zijn maar drie finishes en ook qua losse drums ben je beperkt.

Kortom

Als je een drumstel zoekt dat heel veel meer is dan een gedegen instapper maar aanzienlijk goedkoper dan een professionele drumkit, dan zit je bij de Pearl Session Studio Select helemaal goed. Dat is eigenlijk al jaren het recept van de Session kits. Qua klank heb je bij de 2019-versie van de set meer toon en een meer uitgesproken karakter, zonder dat je ook maar iets aan veelzijdigheid inlevert. Twee dikke duimen omhoog!

Deze review is eerder verschenen in Slagwerkkrant 211, mei-juni 2019 

 

 

zoeken
zoeken