Spelen met Larry Mullen jr.

Extra notenwerk bij de cursus in Slagwerkkrant 156

Slagwerkkrant Plus 22-02-2010 13:13

In de cursus Spelen van Slagwerkkrant 156 bekeken we een paar van de karakteristieke ritmes van U2-drummer Larry Mullen jr. Naast de elf transcripties aldaar presenteren we er hier in Slagwerkkrant Plus nog eens zes. Het gaat om meer manieren om de song Acrobat te spelen én ritmes van het nummer Pride, In The Name Of Love.

1a. Pride, In The Name Of Love ('The Unforgettable Fire'). Ritme uit het intro over twee maten (vanaf 0:09 minuten)

1b. Pride, In The Name Of Love (Unforgettable Fire). Refrein (vanaf 0:45 minuten), nu met zestienden op de hihat

2a. en 2b.
Het ritme van Acrobat is lastig uit te zoeken. Het zit zo verweven in de muziek en vormt daarmee een groot klanktapijt. In Slagwerkkrant 156 stonden een paar suggesties, waarbij de handen hier en daar tegelijk speelden, zogenaamde flatflams. Dat ziet er op papier altijd moeilijker uit dan het is, maar het kan ook makkelijker.

Hier wat meer manieren om het nummer te spelen met een gewone om-en-omhandzetting. Bij 2a gebruik je alleen snare en floortom. Let daarbij goed op dat de ghostnotes (de kleinere nootjes op snare) zeer zacht gespeeld worden en de toms juist lekker vet. Je krijgt dan een mooie dynamiek in het patroon. Dat geldt ook voor 2b, waar we tom 1 toevoegen. Hier geen ghostnotes, want de toms mogen gewoon vol worden geraakt.

2c. en 2d.
De voeten kunnen hieronder een mooi 3-over-2-patroon spelen. De bassdrum speelt meer met het patroon mee en de hihat speelt de puls, de hartslag van het nummer. Als je de notatie moeilijk vindt in 12/8, kun je ook die bij 2d gebruiken in 4/4.

Succes en tot de volgende Spelen!

Vragen of opmerkingen? Mail: U2@drumschool.nl
zoeken
zoeken