Dave Grohl drumsolo
Slagwerkkrant Plus 28-04-2006 05:17
Dave Grohl maakte zich onsterfelijk als drummer van Nirvana. Slagwerkkrant kreeg hem na jarenlang proberen eindelijk te pakken voorafgaand aan het optreden van zijn Foo Fighters in de Heineken Music Hall. Lees het interview in Slagwerkkrant 133 (mei-juni 2006).Extra op Slagwerkwereld een transcriptie van de solo die Grohl speelt op A Song For The Dead van de cd "Songs For The Deaf" van Queens Of The Stone Age.

Op 0:17 van het nummer speelt Dave Grohl wat je in de bijgevoegde transcriptie vindt.

Grohl speelt deze korte solo over een hihatpuls die in kwarten doorloopt en gespeeld wordt met de voet. Opvallend is het gebruik van veel ‘lucht’ waardoor de solo mooi open blijft. Het geheel doet in de verte denken aan de solo’s van Max Roach maar Grohl’s solo is wel wat vrijblijvender. Bij Roach waren de structuren veel meer doordacht.

In maat 17 zien we een 5/4 maat maar ik denk dat dat gewoon een vergissing is die men heeft laten staan. Waarom ook niet?

Het tempo is vrij pittig maar je kunt natuurlijk gewoon een stuk langzamer beginnen. Het is een goede training voor de onafhankelijkheid van je linkervoet. De hihatpuls met de voet vormt een mooie metronoom voor de rest van je ledematen. Veel succes!
drummer links