Michael Cavenagh - De diepte in met King Gizzard

video en extra's bij het artikel in Slagwerkkrant 240

Slagwerkkrant Plus 22-02-2024 16:02

In de OPmaat-rubriek van Slagwerkkrant 240 (maa-apr 2024) lees je over King Gizzard & The Lizard Wizard, een Australische band die graag behoorlijk complexe nummers speelt, maar dan wel zo dat het niet moeilijk klinkt. Uiteraard altijd ook een uitdaging voor de drummer. Bij onze analyse van de track "Catching Smoke" vind je hieronder een video van de song en een link naar de complete transcriptie op DrumStickler by AJ.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 240 (maa-apr 2024). Vanaf vrijdag 23 februari in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.


Door Mark Eeftens

We kijken naar een nummer van King Gizzard & The Lizard Wizard: Catching Smoke van het album Butterfly 3000 (2021). Het klinkt een beetje elektronisch met bijna naïeve, oosterse melodielijnen en vrij simpele ritmes en fills.
Zei ik simpel? Als je goed luistert, hoor je dat het schema loopt over drie 4/4-maten, gevolgd door een 3/4- en een 3/8-maat. Opgeteld een riff over 33 achtsten en ja dat zijn dus ook drie riffs van 11/8. Oef!


De drumpartijen van Michael Cavenagh zijn hier niet echt moeilijk, behalve dan wanneer de linkerhand elke drie achtsten op tom 1 slaat en de bass en floortom daaronder de riff in 11/8 volgen.
Het bizarre is dat het nummer grotendeels vrij simpel klinkt, maar dat er onder de motorkap dus allerlei behoorlijk ingewikkelde dingen gebeuren!


King Gizzard & The Lizard Wizard - Catching Smoke (official video)


Op de website DrumStickler by AJ (ondertitel: Drum Transcriptions, breakdowns, and guides) vind je een partituur en een pagina’s lange verhandeling over alles wat er in dit nummer ritmisch gebeurt.


Lees het volledige atikel in Slagwerkkrant 240 (maa-apr 2024). Vanaf vrijdag 23 februari in de winkel. Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

 

zoeken
zoeken