In Memoriam - Palli Gudmundsson (1952-2023)

video’s en meer bij het artikel in Slagwerkkrant 239

Slagwerkkrant Plus 21-12-2023 21:12

In de Opmaat-rubriek van Slagwerkkrant 239 (januari-februari 2024) lees je een kort In Memoriam van Palli Gudmundsson. De drummer van De Raggende Manne, die in 1993 nog op onze cover stond, werd slechts 65 jaar. Hier op Slagwerkkrant Plus kun je twee mooie video’s bekijken van Palli met 'de Manne' en lees je de reactie van jazzdrummer Joost Lijbaart die in Hilversum als jong gastje kort les van hem had.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 239 (jan-feb 2024). Vanaf vrijdag 22 december in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

door Bouke Bijlsma

In het In Memoriam in Slagwerkkrant 239 schreven we onder meer:
‘Als Palli bij de jamsessies in de Hilversumse Tagrijn achter het drumstel ging zitten, gebeurde er wat… Verbaasd was ik toen mijn Hilversumse boezemvriend, jazzdrummer Joost Lijbaart, gewoon les van hem bleek te hebben gehad, en nog verbaasder was ik toen hij prijkte op de voorpagina van Slagwerkkrant 56 (jul-aug 1993), als drummer van De Raggende Manne. Palli Gudmundsson was een gevoelige maar door en door muzikale zoeker die op het Conservatorium van Hilversum naast pop en jazz ook klassieke muziek studeerde. Hij was veertig jaar lang docent aan de Muziekschool Amsterdam in Amsterdam-Zuid, een betrekking die zorgde voor welkome vastigheid.


En ook citeerden we zijn mooiste uitspraak over de drums uit het interview in SWK 56:
‘Ook al is het een hard instrument, ik denk dat er veel beauty in zit, en daar ben ik altijd naar op zoek, naar dat esthetische.’

 De Raggende Manne - Lullen Bij De Bus, live @Leidsekade Live (1992)

 
De Raggende Manne - Nee ’s niks (official video)


Jazzdrummer Joost Lijbaart over zijn slagwerklessen bij Palli
‘Ik heb les gehad van Palli toen ik in Hilversum op de muziekschool zat, en hij was denk ik zo tien jaar ouder dan ik, dus dan was hij begin twintig. Hij viel dan in voor Henk van der Donk of Victor Oskam (beide ook docenten van Hilversums Conservatorium; red.). Ik herinner me de eerste keer, dat hij iets te laat de les binnenkwam met een plastic tas van de Albert Heijn waar allemaal roze koeken in zaten, en dat ie vertelde: “Ja, ik kom net uit Parijs, daar heb ik gespeeld, en de trein had vertraging.” En dat ik toen als jochie dacht: wow, dit is toch te gek, mijn leraar komt helemaal uit Parijs; dat moet wel een heel bijzondere drummer zijn.


‘Palli was supersnel in de les en hij had een waanzinnige klassieke techniek. Het deed me echt wat toen ik hoorde dat hij was overleden, en ik ben filmpjes van De Raggende Manne gaan checken, en dan zie je ook hoe mooi hij zit, en je herkent meteen zijn klassieke opleiding. Ik heb maar een paar lessen van hem gehad toen, maar ik vond ze heel fijn. want bij hem mocht ik altijd meteen drummen, terwijl het normaal meestal alleen trommelen op de snaredrum was.’

Palli met De Raggende Manne

Palli Gudmundsson overleed half november 2023 aan een hartaanval en werd enkele dagen later door zijn oudste zoon thuis in bed gevonden; overleden in zij slaap.  

Lees het volledige artikel in Slagwerkkrant 239 (jan-feb 2024). Vanaf vrijdag 22 december in de winkel.  Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken