Petar Janjic - Zinderende fills bij Cory Wong

video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 239

Slagwerkkrant Plus 22-12-2023 07:12

Hij groeide op in Servië, maar kwam tot muzikaal wasdom in het Amerikaanse Minneapolis als protegé van Prince-drummer Michael Bland. Op de drumkruk bij Cory Wong vergaart Petar Janjic wereldwijd faam als fantastische groover die langzaamaan de drummer’s drummer-ladder aan het bestijgen is. Zijn zinderende fills zijn een lust voor oor en oog bij de immens populaire gitaarheld. In Slagwerkkrant 239 (januari-februari 2024) vind je het interview dat we met hem deden, hier op de site de videos'en extra's bij het interview.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 239 (jan-feb 2024). Vanaf vrijdag 22 december in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

Volledig concert Cory Wong, 6 oktober 2023 in de AB, Brussel, met Petar Janjic:

tekst en foto's door Paul Scheepmaker 

Plaats van handeling 3 dagen eerder: Paradiso Amsterdam, Balkon boven. Het is dinsdag 3 oktober 2023. We nemen de plaats in van Ivo Niehe en zijn filmploeg die een – ongetwijfeld muzikaal diepgravend − interview heeft gehad met Cory Wong. Ik mag op de stoel van meneer Niehe zitten en mijn gesprekspartner neemt de plaats over van vriend en bandleider Cory. De drumkruk bij diens Wongnotes is op dit moment ongetwijfeld een van de meest begeerde plekken voor iedereen met een avontuurlijke funky inslag.

In het interview vertelt Petar Janjic hoe hij vanuit Servië in Minneapolis de protegé werd van Prince-drummer Michael Bland en uiteindelijk op de drumstoel bij Cory Wong terecht kwam. Eerder in het jaar zagen we hem spelen op North Sea Jazz. Bouke Bijlsma was erbij. 

Petar Janjic bij Cory Wong @North Sea Jazz 2022
Niet laid-back spelen is één ding, maar nonstop opgefokt doorrazen is ook een muzikale keuze, en eerlijk is eerlijk: het werkt. Het dak van de enorme Nile-zaal gaat eraf met de funky slagjes en straighte gitaarthema’s van bandleider Wong, die al dirigerend en enthousiasmerend over het podium stuitert. De groove is beyond voorwaarts, en zelfs in een nummer met halftime feel, schiet Petar Janic bij zijn drumfeatures graag in een double-time feel – met veel zestienden op zijn hihat, met afgedempte koebel erboven – en het werkt, omdat het perfect past bij de muziek en de stemming. Specialiteit: onverwachte stops op de vreemdste plaatsen, en dan, hup, weer door. Opvallend is ook de rol van bassist Sonny Thompson (voorheen Prince’s New Power Generation), die ondanks zijn onvoorstelbare vingervlugheid toch een rots in de branding van de groove is. Als het niet ondenkbaar was in deze setting, zou je hem ‘een rustpunt’ noemen. (Bouke Bijlsma)

 

Drumcam bij Cory Wong - St Paul live in 2022

Drum Rundown Petar Janjic

Meinl video van Petar’s eigen band: Uncle Bronco (trio met Hammond-organist Ty Bailie en gitarist Adam McPhail)

Petar Janjic heeft ook een eigen drumcursus online op de Cory Wong Fourth Position Academy: The Petar Janjic Drum Course

Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 239 (jan-feb 2024). Vanaf vrijdag 22 december in de winkel.  Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

 

zoeken
zoeken