Bozzio met Amsterdam Percussion Group – tour in juni!
Een slagwerkprogramma i.s.m. Slagwerkkrant
Slagwerkkrant Plus 12-03-2006 22:51
Bozzio komt voor weer een nieuw project naar Nederland: in samenwerking met Slagwerkkrant organiseert Amsterdam Percussion Group een tour in juni langs zalen in Haarlem, Utrecht, Zoetermeer en Tilburg. Josep Vicent is al jarenlang slagwerker én artistiek leider van de Amsterdam Percussion Group, naast zijn activiteiten in Spanje als slagwerker en dirigent:
"Een tijdje terug hebben we elkaar gesproken en cd’s uitgewisseld om eens te kijken of Terry Bozzio en de groep bij elkaar zouden passen. Kort geleden is hij naar Madrid gekomen, waar ik die dag een symfonieorkest moest dirigeren. We hebben lang gepraat. Onze visies op slagwerkmuziek stroken goed. Bozzio benadert slagwerk ook als melodisch instrument. En hij heeft net als wij veel inspiratie gevonden in Varèse. Daarom hebben we ons programma ook Ionisation genoemd (naar de slagwerkcompositie uit 1933 van deze Franse componist; red.).
In Madrid hebben we onlangs het programma van de tournee samengesteld. Nog niet alles staat definitief vast, maar we gaan in ieder geval een aantal stukken van Bozzio spelen en een aantal stukken die wij inbrengen. Van hem hebben we Shuffle gekregen, een snel, minimalistisch stuk, en Advent, een actieve, extraverte compositie met harmonieën in kwinten. Bulgarian Tune is ook zo’n etnische melodie die naar slagwerk is vertaald. En dan zijn er nog Ibo, in een arrangement voor mallets, en Sequence Line.
We gaan ook een nieuwe versie van Go Between van Ruud Wiener spelen dat de slagwerkgroep eerder met Bill Bruford heeft uitgevoerd. En Nightclub 1960 van Astor Piazzola. We staan in nauw contact met Nigel Westlake: hij stuurde een paar dingen die we heel geschikt vonden.
In Madrid hebben we ook al wat gejamd. Dat liep lekker. We gaan samen werken aan een aantal ambient stukken, zoals Five Flute Loops van Bozzio en een uitbouw van een flamencoritme van mij. Obsession, voor twee cajóns, speelden we tijdens de laatste tournee en dat willen we graag weer gaan doen.
Mike Schäperclaus heeft de marimba centraal staan, ik de vibrafoon. We hebben allebei Xenakis-achtige set-ups. Mike meer latingeoriënteerd, ik met wat meer Spaanse elementen. Ik denk dat we het drummen zelf aan Terry overlaten, hoewel ik het ook wel leuk zou vinden weer
drums te spelen. Het is een eer met Bozzio te mogen spelen. Hij is niet zo’n harde rocker als op het eerste gezicht lijkt. Hij is veel spiritueler dan ik had verwacht. Ik zie erg uit naar de serie
optredens."

Van 1 tot en met 8 juni 2006 tourt de Amsterdam Percussion Group als kwartet door Nederland met Terry Bozzio als stergastspeler in haar gelederen. Drie slagwerkers staan, elk met een grote set-up, opgesteld in een ‘triangle’: Josep Vicent, Mike Schäperclaus en Terry Bozzio. Mark Haanstra ondersteunt het trio slagwerkers op bas. De Amsterdam Percussion Group - voorheen Slagwerkgroep Amsterdam – presenteert het programma in samenwerking met Slagwerkkrant.

 • 1 juni, try-out, Haarlem, Philharmonie
  (kaarten 0900 - 744 5427, www.philharmonie.nl)
 • 2 juni, premiere, Haarlem, Philharmonie
  (kaarten 0900 - 744 5427, www.philharmonie.nl)

  3 t/m 8 juni, tournee
  (kaarten Ticketservice 0900 - 3001250, www.ticketservice.nl):
 • 3 juni, Utrecht, Tivoli
 • 6 juni, Zoetermeer, de Boerderij
 • 8 juni, Tilburg, 013

De tournee wordt voortgezet in november.

drummer links