Honderd keer Lief & Leed

Jubileumfeestje met Columnist Maarten Hartog

Slagwerkkrant Plus 31-10-2023 13:10

De meeste van jullie zullen Slagwerkkrant 238 (nov-dec 2023) nu wel in handen hebben, en anders zal ie spoedig op de mat vallen of in de winkel te vinden zijn. Op pagina 9 van de Opmaat-rubriek zie je onze vaste column “Lief & Leed” met dit keer de titel “Honderd”. Een verhaal over 100bpm versus 100km/u, met een mooie twist, zoals we van auteur van Maarten Hartog gewend zijn. De (zeer) wakkere lezer zal misschien door hebben gehad dat Maarten hier stiekem een feestje met zichzelf vierde. Dit is namelijk aflevering 100 van de column! Dat feestje viert Slagwerkkrant natuurlijk graag met Maarten mee. Hieronder lees je voor een keer de volledige tekst online, compleet met de afbeelding (die de auteur er altijd bij levert). Maarten, gefeliciteerd en bedankt!


Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in SWK 238 (november-december 2023). Vanaf vrijdag 27 oktober in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

 

‘Erg fijn dat ik met u kan mee terugrijden’. De verslaggever schoof naast de drummer in diens stationwagen. ‘Van optreden tot en met de thuisreis: zo krijg ik écht een blik achter de schermen bij een held uit onze regio.’ Hij pakte zijn opschrijfboekje erbij: ‘En ik heb nog een vraag.’ ‘Brand maar los’, glimlachte de drummer en hij draaide de auto de nacht in. ‘Nou, ik zag dat u als drummer elk nummer aftelt, toch? Zodat de hele band tegelijkertijd begint. Maar hoe weet u nou wat de snelheid van het nummer moet zijn?’ De drummer corrigeerde: ‘Het tempo, bedoel je.’ De verslaggever schreef ‘Tempo’ in zijn bloknootje. ‘Mooi, vaktermen, dat vinden de lezers van de Heuvellandbode fijn.’ De wagen klom grommend door het glooiende landschap en zoefde dan weer omlaag. De drummer vervolgde: ‘Dat tempo, ik heb dat gewoon in mijn hoofd.’ ‘Zoiets als een absoluut gehoor?’ concludeerde de journalist. ‘Nu je het zegt’, antwoordde de drummer gevleid, ‘maar dan ritmisch. Je moet namelijk als drummer het juiste tempo voelen. Én het blijven vasthouden. 100bpm is 100bpm. Nooit zomaar versnellen of vertragen.’ De verslaggever noteerde ‘bpm’.

Nog een half uurtje te gaan. Toen zagen ze de blauwe flitsen − een motoragent kwam langszij. Hij dirigeerde de auto naar de kant. ‘Had u een rijbewijs bij zich?’, vroeg de agent door het opengeschoven raam. ‘Ik houd u staande vanwege de snelheid.’ Hij checkte de gegevens met zijn smartphone. ‘U mag hier 100, maar heuvelaf ging het steeds harder en ik klokte u op 122. ‘Oei’, zei de drummer, ‘dat moet ongemerkt gegaan zijn. Stom van me.’ ‘Vooruit’, zei de agent en borg het apparaat weer weg, ‘voor deze keer houd ik het bij een waarschu..’ ‘Kijk nou!’ de verslaggever boog zich half voorbij de drummer en onderbrak de agent: ‘U bent de Rockgitarist met het Bonnenboekje! De Held van de Regio van vorige maand!’ ‘Ach ja’, zei de agent verrast, ‘daar had u een leuk stukje van gemaakt.’ De verslaggever lachte: ‘En meneer hier is drummer!’ De agent verstrakte. ‘Drummer, zegt u?’ Hij wendde zich tot de bestuurder: ‘Dan had u beter moeten weten.’ Hij haalde z’n smartphone weer tevoorschijn. ‘100 is 100.’
Maarten Hartog

 

Je kunt de column natuurlijk ook bekijken in SWK 238 (november-december 2023). Vanaf 27 oktober 2023 in de winkel. Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl
En als je onder DOWNLOAD klikt op het pdf-icoontje kun je hem bekijken op de originele spread 8-9 van OPmaat. 

zoeken
zoeken