Dom Famularo - In Memoriam

video's en extra's bij het artikel in Slagwerkkrant 238

Slagwerkkrant Plus 25-10-2023 15:57

In Slagwerkkrant 238 (november-december 2023) lees je ons In Memoriam van Dom Famularo. Na alle mooie online verhalen, anekdotes en getuigenissen over Famularo kwamen wij in ons artikel met een aantal persoonlijke ervaringen van redacteuren en naaste medewerkers met deze geliefde icoon van de drumwereld. Hier op Slagwerkkrant Plus kun je enkele veelzeggende video's bekijken en kun je ook nog Dom Famularo’s volledige indrukwekkende afscheidsbrief bekijken (klik onder DOWNLOAD op pdf-icoon).

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in SWK 238 (november-december 2023). Vanaf vrijdag 27 oktober in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

door Bouke Bijlsma

Behalve van Erk Willemsen, Dennis Boxem en Michael Schack was ook van Bruno Meeus een mooie reactie te lezen, en tevens publiceerden we een fragment uit Bruno's boekrecentie uit 2003 voor Famularo's boeken The Cycle Of Self Empowerment en It’s Your Move in Slagwerkkrant 117. Hieronder kun je de volledige recentie lezen:


Bruno Meeus over twee boeken van Dom Famularo
The Cycle Of Self Empowerment - It’s Your Move
Dom Famularo, drumambassadeur van de planeet Aarde, the man on a mission, profeet, inspirator, redevoerder, Sabian-lobbyist,  reeds decennia het drumgeloof verkondigend; iedereen kent hem, van China tot Zuid Amerika, maar nog meer… hij kent iedereen! Als zo’n man na 30 jaar werken in L.A. en The Big Apple nu eens een boek zou schrijven, zou je denken, zou de drumwereld er dan niet beter uit zien? Moeten alle gerenommeerde drummers hun relaas op papier zetten? Nu, Dom is in ieder geval de eerste die zijn ervaringen op een vruchtbare manier in steen heeft gebeiteld. En wat de Bijbel is voor gelovigen, werd The Cycle Of Self Empowerment voor drummers. De COS is een openbaring met zowat alle oplossingen voor alle drumproblemen,… sorry ‘drumuitdagingen’, zoals Dom het formuleert. Hij belicht hoe je de positieve kanten in negatieve ervaringen moet zien. Dom’s combinaties van laaiend enthousiasme en autobiografische levenswijsheden zijn zodanig motiverend, dat zelfs een regenworm zich geroepen zou voelen een drumset aan te schaffen. Het boek omvat drie hoofdstukken waarvan het eerste oorzakelijke verbanden aantoont tussen keuzes, uitdagingen, mislukkingen, frustraties, blinde ambitie en de positieve zijde ervan; het tweede hoofdstuk  handelt over de verwezenlijking van succes, met kernwoorden als doel,  passie, visie, strategie, innovatie, oplossingen, persoonlijkheid; hoofdstuk drie geeft nog enkele technieken om succesvol te blijven, en om je hoofd boven water te houden. De rode draad blijft de cyclus van positivisme, passie en a good vibe. Het boek wordt ondersteund door citaten van o.a. Socrates, Einstein, en is evengoed een must voor  niet-drummers of zelfs voor niet-muzikanten. Het telt 350 pagina’s en is enkel in het Engels te verkrijgen.

 

Tegelijkertijd met zijn ‘motivation book’ komt Dom Famularo ook met zijn oefenboek It’s Your Move; een fantastische handleiding en een beknopte opsomming voor zowat alles wat je op je drumroute tegenkomt. Veertig jaar praktische tips samengevat door een World Drum Ambassador. Oké, ben je aanhanger van de gedachte dat alle basissen voor alle drummethodes al 20-voudig gerecycleerd waren, denk dan maar wat anders. De drumboekenmarkt is misschien verzadigd, maar bij deze genivelleerd tot een gouden tapijt waarop Dom’s volledige modus operandi op steunt. Zijn eerste boek ging over ‘emoties’, wel, dit boek gaat over ‘moties’. En inderdaad, Dom illustreert met tekst, noten en illustraties enkele van de belangrijkste handtechnieken zoals o.a. de Free Stroke en de Moeller-techniek, en geeft er en passant enkele geschiedenislessen bij. Hoofdstukken zoals Flam Fascilities (Flam oefeningen op een zeer toepasselijke wijze gebracht) en The Time Studie (onafhankelijkheidsoefeningen van de hoge plank) onderscheiden zich als grote uitschieters in hun soort. Verder: hoofdstukken zoals Odd Time Signatures, Rudiments, Melody, Harmony, Rhythms, Dynamics, Poly Rhythms en Arrangement zijn simpele weergaven van de materie, gespaard van extreme uitzonderingen, met een minimum aan papierverbruik. Wat werkt nu het beste: 10 verschillende boeken over 10 verschillende thema’s of Dom’s pakket; aan u de keuze. De huidige drumboekenmarkt had net daarom de laatste tijd een wat pejoratief effect op me, tot ik dit boek opensloeg. It’s Your Move is wat mij betreft een milestone en behoort vanaf nu tot een van de weinige dingen ik in mijn reistas meesleur op tournee. (Bruno Meeus)

 
Bruno Meeus op de poster voor Mapex-event All Access with Dom Famularo op 19 april 2021 


VIDEO´S

Check hieronder een aantal mooie video´s van en met Dom Famularo, waaronder ook een met Dom als jonge drum-educator in de eighties. 

Dom Famularo - Practical Techniques for the 21st Century Drummer (2019, Drumeo)

 

Dave Weckl Online School - Dom Famularo Sample Lesson

 

Dom Famularo - It's Your Move (1984, drumlesvideo)


Lees het volledige artikel in SWK 238 (november-december 2023). Vanaf 27 oktober 2023 in de winkel. Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken