Spelen met Snare/bass-overlaps

video bij de cursus van Mark Eeftens in Slagwerkkrant 237

Slagwerkkrant Plus 24-08-2023 07:08

Voor zijn vaste cursus "Spelen" in Slagwerkkrant 237 (september-oktober 2023) ging Mark Eeftens aan de slag met snare/bass-overlaps. Hieronder (en op de curuspagina) legt hij uit wat hij daarmee bedoelt, en hoe Dennis Chambers hem op het idee bracht er een aflevering aan te wijden. Verder kun je video's bekijken van Chambers die aan het overlappen slaat met zijn snare en bassdrum, en je krijgt nog een tweetal extra oefeningen (naast de vijf oefeningen in Slagwerkkrant).

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in 237 (september-oktober 2023). Vanaf vrijdag 25 augustus in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

Bij zijn transcripties in Slagwerkkrant 237 legt Mark uit:
'Grooves en vooral fills waarin snaredrum en bassdrum elkaar overlappen; het is een te gek effect dat we afkeken van Dennis Chambers. In deze aflevering van Spelen presenteren we oefeningen om dat te gek klinkende ‘overlappen’ te leren.  Maar eerst de fill die ons hiertoe inspireerde.

Dennis Chambers in de 80's

'Menig drummer wordt ’s nachts nog wel eens gillend wakker van het intro van het nummer Pick Hits (live versie van John Scofield Trio 1987). Het was echter de brute double pedal fill uit het nummer Protocol op diezelfde plaat die inspireerde tot deze cursus. Chambers slaat een 16den fill op snare die via een flam overlapt met een gelijke portie bassdrumnoten. Die monden weer uit in een snareflam met daarachter een crash op de tweede 16de van de eerste tel. Zo’n fill waarbij je denkt: ‘waaaaaaat???

'Naast de overlap-oefeningen vind je steeds een toepassing ervan in groove of fill. Even wennen, en dan spelen ze erg lekker weg. Je hebt wel een dubbelpedaal nodig.'


Check deze twee extra oefeningen/toepassingen
(als je het plaatje hierboven bij FOTO'S aanklikt, zie je ze groter):En hier video's van de twee genoemde live tracks van Dennis Chambers bij Scofield in de jaren tachtig.

Pick Hits live (audio-video)

 

Protocol live (audio-video)


Bekijk de volledige cursus inclusief notenwerk in 237 (september-oktober 2023). Vanaf 25 augustus 2023 in de winkel. Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken