Spelen met Trapbeats - door Mark Eeftens

Video en extra transcripties bij de cursus in Slagwerkkrant 235

Slagwerkkrant Plus 01-05-2023 10:05

Op zijn vaste cursuspagina "Spelen" in Slagwerkkrant 235 (mei-juni 2023) gaat Mark Eeftens aan de slag met Trapbeats. Hieronder legt hij uit wat dat zijn, en speelt hij in een vier kranige video's alle oefeningen voor. De transcripties bij de eerste video vind je in het magazine, maar we presenteren hier ook een pagina Trapbeats voor Beginners en een pagina Trapbeats voor Gevorderen. Klik daarvoor op de pdf-icoontjes onder DOWNLOADS. Helemaal onderaan vind je nog nog 3 meespeeltracks voor bij de oefeningen (SWK235; Beginners, Gevorderden).

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 235 (mei-juni 2023). Vanaf vrijdag 28 april in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

door Mark Eeftens

Deze aflevering van Spelen draait om halftime-grooves zoals je die hoort in trap, dubstep en aanverwante stijlen. Over het algemeen zijn die geprogrammeerd, maar drummers als Aaron Spears spelen ze ook live moddervet, vaak in combinatie met elektronische percussie.

(foto Dennis Boxem)

Hier op Slagwerkkrant Plus vind je nog twee pagina’s: een veel eenvoudiger blad voor beginners én een blad voor gevorderden, dat moeilijker is door een flinke lading roffeltjes en triolen op de hihat (die je ook vaak hoort in de geprogrammeerde beats). Werk toe naar een kwartnoottempo van ongeveer 120bpm.

Je ziet ook video's waarin alle oefeningen worden gespeeld.
-Eerst de oefeningen van Spelen in Slagwerkkrant 235
-Daarna de extra oefeningen Trapbeats voor Beginners  
-Daarna de extra oefeningen Trapbeats voor Gevorderden (2 video's)
En helemaal onderaan vind je playalongs (audiotracks) bij de drie pagina's met oefeningen.

Video Spelen-pagina in Slagwerkkrant 235 (mei-juni 2023)
Bij de oefeningen die we in Slagwerkkrant plaatsten komt met name de bassdrum flink aan de beurt. Je moet hem al makkelijk tussen de hihatslagen door kunnen trappen om ze te spelen. Ook wordt er behoorlijk wat snelheid gevraagd van je bassdrumvoet, met name vanaf patroon 4. Patroon 6 is ronduit lastig. Bij het achter elkaar opnemen van de filmpjes vond ik het zelf ook lastig om het ritme meteen strak te krijgen op het tempo van de play-along. Vaak zijn daar wat meer herhalingen voor nodig. Er valt dus nog werk te verzetten.
Filmpje: 1 t/m 8. Alle patronen worden 4 keer gespeeld.

 

Video Trapbeats voor beginners
Dit zijn de halftime grooves voor beginners. De bass en snare vallen hier altijd samen met de hihat. Je hebt dus nog geen enorme onafhankelijkheid nodig om ze te spelen. Wel zul je moeten werken aan de snelheid en vooral beweging van je hihat-hand, anders is deze na een minuut al uitgeput. Het beste is het om daarvoor een downstroke/upstroke te gebruiken.
Filmpjes 1-8: ik speel elk patroon 4 keer en ga dan door naar het volgende ritme.


Video’s Trapbeats voor gevorderden (2x)
Hier ben ik even helemaal losgegaan. Je ziet op de hihat kwarten, achtsten, tweeëndertigsten, achtstentriolen en zestienden triolen. Dat alles dwars door elkaar heen. De bassdrumnoten zijn ongeveer hetzelfde als op de Spelen-pagina in Slagwerkkrant. Door alle roffeltjes -die je zo vaak in glitch-achtige muziek hoort- wordt het nog een stuk pittiger om te spelen. Voor de roffeltjes op hihat gebruik ik hier double strokes (RRLLRRLL), maar op sommige plekken werken single strokes (RLRL) ook prima.
Deze oefeningen zijn verdeeld over twee filmpjes:
-patronen 1 t/m 4
-patronen 5 t/m 8
Met name 6 vond ik lastig om direct vanuit nummer 5 strak in te zetten. Alle patronen worden 4 keer gespeeld.


 

Playalong 1
Dit is de meespeeltrack bij de oefeningen van cursus Spelen in Slagwerkkrant 235 (mei-juni 2023) 

Playalong 2
Dit is de meespeeltrack bij pagina Trapbeats voor Beginners 

Playalong 3
Dit is de meespeeltrack bij pagina Trapbeats voor Gevorderden

 

zoeken
zoeken