Tom Leyman - Vanuit de buik bij Ramkot

video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 235

Slagwerkkrant Plus 28-04-2023 07:04

Ramkot: de naam doet misschien denken aan een rammelende garagerockband, maar het Gentse trio grossiert juist in sterke, pakkende rocksongs met uitgekiende producties. Na twee ep’s is het nu tijd voor hun debuutalbum In Between Borderlines. Het energieke spel en de karakteristieke drumsounds van Tom Leyman zijn opvallende factoren in de bandsound. Lees het interview met hem in Slagwerkkrant 235 (mei-juni 2023), en geniet hier van video's en het nieuwe album dat bij Slagwerkkrant Release van de Week was op 23 februari 2023.

Foto Darkster

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel
in Slagwerkkrant 235 (mei-juni 2023). Vanaf vrijdag 28 april in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

Tussen nu en juli kan je Ramkot gaan zien in tal van clubs in Nederland en België en op festivals als Zwarte Cross, Down The Rabbit Hole, Oerrock en Nirwana. Tussendoor touren ze door Europa.   

‘De magie in de band zit er denk ik in dat Tim (Leyman, zanger-gitarist en Toms jongere broer; red.) en Hannes (Cuyvers, zanger-bassist; red.) allebei zeer geschoold zijn en dat het bij mij allemaal een beetje uit de buik komt’, aldus de drummende Leyman. ‘Die mannen kunnen noten lezen en zijn nu allebei productie aan het studeren. Ik doe soms dingen waarvan zij mogelijk denken: dat klopt niet. Maar dat vind ik dan ook weer het mooie aan muziek: er is niets dat niet klopt.'

Tom Leyman heeft een prettige brutale feel, en een gruizige klank die er lekker dik bovenop ligt. Maar je hoort aan alles dat hij technisch van wanten weet en heel bewust met sound en sfeer bezig is. Hij pakt volop de ruimte die een rocktrio biedt, en zet soms stiekem behoorlijk subtiele partijen neer, zoals in Tied Up, waar ritmisch onder alle gruis bakken vol ritmische details voorbijkomen. Tof hoe de accenten in de drums vaak heel anders vallen dan die van de bas en de gitaar, en hoe Ramkot daarmee speelt.

Lees het interview in Slagwerkkrant, luister naar het nieuwe album en bekijk de video's! 

VIDEO Ramkot Fever @Pinkpop 2022  (fragment aftermovie)

VIDEO Ramkot 3 songs live @Urgent.FM (2022)

VIDEO Ramkot 3 songs live @3voor12 Radio (2021)

In de week van 23 februari was "In Between Border Lines" Release van de Week op Slagwerkkrant.nl. Na hun eerste single "Valium" uit 2018 en twee ep’s ("Ramkot", 2019 en "What Exactly Are You Looking For", 2021) werd het hoog tijd voor een volgende stap met een full album. Op "In Between Border Lines" laat het trio uit Gent horen dat ze tot volledige rockwasdom zijn gekomen, met hun kruising van garagerock en moderne indie, misschien met een vleugje stonerrock, en hier en daar raakvlakken met Queens Of The Stone Age. 

Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 235 (mei-juni 2023). Vanaf 28 april 2023 in de winkel. Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken