Let op deze drummers!

Eurosonic Noorderslag 2023 tips inclusief Spotify playlist

Slagwerkkrant Plus 22-12-2022 22:12

Het groet en bloeit, het talent in Nederland en België. In de coronatijd (klinkt als: ligt alweer ver achter ons!) is er veel ontstaan wat nu tot wasdom komt. We gaan de resultaten zien op Eurosonic Noorderslag 2023, van 18 tot en met 21 januari in Groningen! Foto hierboven: Tom Leyman van Ramkot (foto door Darkster).

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 233, januari-februari 2023. Vanaf vrijdag 23 december in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.  


Eurosonic Noorderslag, ofwel ESNS, is een conferentie en festival in één, waarvoor zo’n 4000 professionals uit de muziekindustrie naar Groningen komen om te netwerken en 350 showcases te bekijken, op weg naar een nieuw speelseizoen. Het showcaseprogramma is veelzijdig: natuurlijk is er veel live hiphop en electro, maar ook zijn er stapels indiebands en is er tevens ruimte voor steviger werk, vooral voor rockbands met nadrukkelijke punkinvloeden. En daarnaast is er opvallend veel hippe UK-georiënteerde jazz en r&b. Enfin, er is véél lekkers te beleven deze ESNS. We geven je een paar tips voor acts die je zeker zou moeten gaan checken, soms alleen al vanwege de drummers en percussionisten die erbij spelen. Natuurlijk zullen niet al onze lezers ESNS bezoeken; luister dan naar onze Spotify-playlist ‘Slagwerkkrant’s ESNS tips', in alfabetische volgorde’.

MME Awards nominaties
Vijftien artiesten uit vijftien landen zijn genomineerd voor een Music Moves Europe Award, ofwel MME Award, die op 19 januari tijdens ESNS wordt uitgereikt. De prijs werd eerder gewonnen door artiesten als Stromae, Rosalía, en Dua Lipa. Kandidaat voor Nederland is dit jaar Goldkimono, voor België maakt The Haunted Youth kans!

The Haunted Youth
De vierkoppige band met Hanne Smets (toetsen), Stef Castro (bas), Tom Stokx (gitaar) en Nick Caers (drums) is gebouwd rondom zanger-gitarist Joachim Liebens. Dromerige synthpartijen, lange reverby gitaarlijnen, strakke bas en drums, en vocalen die ver in de muziek wegzakken: associaties met bands als Slowdive en The Cure liggen voor de hand.

Goldkimono
Zomerse sounds in de winter, moet kunnen! Goldkimono is genomineerd voor een MME Award. Ze speelden vorig jaar al op ESNS, en nu is er dus de reprise vanwege die nominatie. Associaties met de Peppers, calypso- en reggaefeels komen voorbij. Het trio met producer en songwriter Tienus Konijnenburg bracht begin dit jaar het heerlijke album The Legend Of The Goldkimono uit. Drummer Jeroen Blumers heeft een lekker dwarse set-up met een yambu (soort conga-cajón) op de snareplek, bongo’s als toms, een minitimbaal met trigger voor de snaresounds, en samplepads voor aansturing van alle (synth & vocal) sounds en sequences. Het geeft samen met de akoestische gitaar van Ocker Govearts een lekker open, hippe sound.

In Slagwerkkrant 233, jan-feb 2023 vind je een groot interview met Jeroen Blumers! 

Solomon
De ontroerende stem van Koen de Witte is het eerste wat opvalt aan de muziek van Solomon uit Maastricht. Maar de hele band onderscheidt zich, dat was ons meteen al duidelijk toen we de band zagen spelen op het Q&A Showcase Festival in Q-Factory. Het briljante gitaarspel is van Tim Haase; luister naar de single Run (You’ve Got To)!
Drummer Kees Houx heeft een breed geluid, steeds aangepast aan de songs, die soms verstild zijn, en soms naar grote hoogten worden gespeeld. De keys van Guido Ulmer (vaak akoestische piano) lopen mooi overal onderdoor, samen met de bas van Jolien van Geffen. De vrijdag voorafgaand aan Noorderslag komt hun debuutalbum ‘It Is All Downhill From Here’ uit. Goed getimed!

Sinds 1986
ESNS bestaat al sinds 1986 en heeft tal van nieuwe Europese acts door laten breken, zoals recentelijk Altin Gün, Celeste, Dua Lipa, Fontaines D.C., Meskerem Mees, Pip Blom, Sigrid en Wet Leg. Overdag biedt de conferentie plaats aan meer dan 150 paneldiscussies, interviews, keynotes en veel meer over dringende onderwerpen in de muziekindustrie.

Musicmaker Stage
Op de openingsavond van het festival, woensdag 18 januari staan meer dan 80 acts in zo’n 20 zalen geprogrammeerd in de binnenstad van Groningen. Met ons zustermagazine Musicmaker zullen we die avond vertegenwoordigd zijn op een van de podia, van 20.00-01.00 uur op de Musicmaker Stage in de Drie Gezusters tijdens de Penguin Showcases. J

Natuurlijk kunnen we hier maar een paar acts uit Nederland en België belichten. Het programma is idioot uitgebreid met 350 showcases.

Check de blokkenschema's op de site van ESNS.  

Banji
Springerige beats van Jasper Meurs, die we eerder in Slagwerkkrant hebben belicht vanwege onze Aquarium Sessions met Wies, in en fijne arrangementen in de alternatieve popsongs. In oktober bracht de band hun debuutalbum Freshcakes uit. We zagen Banji vorig jaar in de Noorderslag-stream; nu staan ze op Eurosonic. 

Robin Kester
De experimentele pop van zangeres Robin Kester houdt het midden tussen chamber pop, electronic music en psychedelische rock. Ze stond in het voorprogramma van Muse en komt in februari met haar debuutalbum. Drummer Joep van Osch begeleidt de songs minimaal en heel precies.  

Zep
Podiumdier Zep Barnasconi – kortweg Zep – stuitert als een hoog-energetische vuurbal over het podium en trakteert de zaal op moddervette, knetterstrakke off the grid beats en virtuoze gospelchop-fills op zijn drumset, op een basis van supervette beats vanaf zijn dj-setup.

ParHasard
ParHasard is naar eigen zeggen een ‘band of brothers’ uit Amsterdam. Twee broers zitten er in ieder geval in: gitarist Sebastiaan van den Eertwegh (die op ESNS ook speelt met Ginge) en drummer Benjamin van den Eertwegh: ‘We zijn kleinzonen van jazzdrummer Chris Dekker (van o.a. The Ramblers; red.), die 30 december 90 jaar wordt. Hij is superbelangrijk geweest voor onze ontwikkeling.’ Ze speelden hun soul, funk en r&b al op Sziget en staan in februari in het voorprogramma van Joss Stone, in 013, Tilburg.Loupe
Loupe is ontstaan toen in 2019 Lisa Brammer stopte met Dakota. De drie overgebleven bandleden − bassiste Lana Kooper, gitariste Jasmine van der Waals en drumster Annemarie van den Born − vonden in Julia Korthouwer een nieuwe frontvrouw. En wat voor een! Julia’s stem is bijzonder, maar voelt ook vertrouwd. Haar melodieën sprankelen. De debuut-ep van Loupe was een van de verrassingen van afgelopen jaar. Wat een bizar prachtige indiesongs! De dromerigheid is hemels maar de vier dames gooien hier en daar ook met verve wat meer de beuk erin. De drumpartijen van Annemarie zijn vindingrijk en fraai getimed.

Cloud Cafe
Ze zijn de kersverse winnaar van de Amsterdamse Popprijs en brachten onlangs hun eerste single uit. Geheel nieuw dus deze band, die geafficheerd wordt met melodieuze folk noir met een 90's grunge randje, gekleurd met gruizige bas- en gitaarsounds, ondersteund door de organische drums van Dirck Kroes. Zijn we benieuwd? Ja!

Tramhaus
Twee a drie akkoorden per nummer zijn genoeg, gitaarsolo's zijn spaarzaam, simpel, maar gewoond dienend en lekker, de doorgaande, herhalende baslijnen en de staccato drums van Jim Luijten zijn hypnotiserend. Het gaat van ingetogen donker, naar knallend en grungy, met schreeuwende frontman, Lukas Jansen als energiek middelpunt. Zo'n band hoort in een propvol punkhol, druipend van het zweet met een dood biertje in je hand. Te gek en energiek dit!

S10, Bente en Maxine
De Nederlandstalige zangeressen doen flink van zich spreken. Froukje natuurlijk, die sinds de vorige ESNS enorm veel succes heeft, S10 vanzelfsprekend, die door het songfestival als een komeet omhoog schoot en met Ik Besta Voor Altijd Zolang Je Aan Me Denkt een schitterend album afleverde, maar ook Bente die met een excellente band speelt, met daarin musical director en drummer Pim Aarden, en Maxine, die opvallend genoeg Engelstalig en Nederlandstalig combineert, en ook Pim Aarden als drummer heeft. Hij was een van de drummers op ons Hybrid Drums Experience event in maart.

Belgische top op Eurosonic
De acts uit België zijn natuurlijk gelimiteerd tot optredens op Eurosonic. Jammer, want er is een stortvloed aan geweldige artiesten die een showcase waardig zijn. Een paar daarvan staan er natuurlijk wel degelijk, zoals de al elders op deze pagina’s genoemde Psychonaut en The Haunted Youth, en van de andere acts noemen we hier ook Avalanche Kaito, M. Chuzi, Cobra The Impaler, Echt!, en Lander & Adriaan.

Om die laatste als eerste te belichten: Lander Gyselinck, die bekend werd met Stuff en tal van andere projecten en Adriaan Van de Velde, van Mauro Pawlowski en J. Bernardt vormen een wel heel apart duo. Hun gemeenschappelijke voorliefde voor digitale synths en jaren '90 underground dance bracht hen samen om zich tijdens de eerste lockdown in 2020 onder te dompelen in symbiotische jams. Hun debuutalbum is een zacht gestoorde mashup van 90s dance genres als Chicago juke, Detroit techno, UK-Funky, Classic rave, melige jazz fusion en mondaine jazz improv, die ze 'Post Nudism Rave' noemen. Luister even naar hun, kortweg Lander & Adriaan getiteld e album, en je zal om zijn!

Cobra The Impaler laat op hun debuutalbum Colossal Gods een sterke mix van zware riffs en pakkende melodieën horen. Het vijftal haalt inspiratie uit de new wave van de Amerikaanse heavy metal en smeedt hun mega-grooves en pittige gitaarsolo's samen met betoverende vocale harmonieën en messcherpe screams. 
De drumpartijen op hun debuutalbum Colossal Gods werd vanuit de VS ingespeeld door Dirk Verbeuren; lees het interview met hem in Slagwerkkrant 233, jan-feb 2023. 

Sinds een jaar is Ace Zec de vaste drummer. 

Echt! Heeft al heel wat de Benelux-podia afgestruind, maar wil duidelijk meer. Het is een instrumentaal, futuristisch viertal met drummer Martin Méreau, dat sterk beïnvloed is door electro, hiphop, psychedelische groove, footwork, en zeker ook jazz en funk. Check hun album Inwane of de twee singles die covers van tracks van hun favoriete producers Sophie en Objekt.

Ramkot
Het in Gent verrezen Ramkot is een redelijk nieuwe verschijning in het heavy-circuit van de Benelux. In 2021 is de eerste ep uitgekomen, maar toch heeft de band dit jaar al een show op Pinkpop gedaan. De dansbare, ruige en krachtige muziek van Ramkot, met drummer Tom Leyman, op de foto helemaal bovenaan dit artikel (foto door Darkster) is kenmerkend en aanstekelijk. De riffs zijn hard en woest. In 2023 komt het eerste album van Ramkot uit.

Groovemachine M. Chuzi heeft een perfecte smeltkroes ontwikkeld uit afro-grooves, funk en progjazz. In november brachten ze hun debuutalbum Papara uit. Drummer Jan Heirman en bassist Niels d’Haegheleer vormen de basis, Bourtembourg (keys), Gil Duarte Da Cruz (gitaar) en Thomas De Vries (gitaar) kruiden de boel, zoals de band het zelf omschrijft, en het ultieme ‘dikkingsmiddel’ wordt verzorgd door een driekoppige blazerssectie.

Psychonaut
Vorig jaar speelde de band ook al op het toen nog gestreamde ESNS. We schreven: ‘Een metalband met baritonsaxofonist. Tegen alle verwachtingen in gaat Psychonaut daarmee niet op de jazztoer. In plaats daarvan dubbelt gastsaxofonist Dieter Vaganée de zware, maar buitengewoon sfeervolle gitaarriffs van Stefan De Graef. Hun vierde Violate Consensus Reality staat vol met de loodzware, dynamische en sfeervolle post-metal waar het Mechelse trio met drummer Harm Peters om bekend staat, maar het geheel klinkt toch wat opener en toegankelijker dan voorheen.

Tot slot Avalanche Kaito, die wel heel aparte act van de multi-instrumentalist en zanger Kaito Winse, die oorspronkelijk uit Burkina Faso afkomstig is, en de Brusselse noise, post-punk muzikanten Benjamin Chaval (drums, elektronica) en Nico Gitto (gitaar). We zagen de band op het Houtfestival in Haarlem en we zijn nog aan het bijkomen van de energie die van het podium spatte. Hun eerste gelijknamige album verscheen in juni 2022 op Glitterbeat.

Check ook de ESNS site - ook voor tickets

 

zoeken
zoeken