De 6 van Simon - Harvey Mason

video's en extra's bij interview door Simon Phillips in SWK 232

Slagwerkkrant Plus 27-10-2022 08:12

In Slagwerkkrant 232 (november-december 2022), de laatste editie van ons jubileumjaar, is Simon Phillips gasthoofdredacteur. Simon interviewde zelf drie van zijn drumhelden uit de 70's: Harvey Mason, Billy Cobham en Lenny White. En hij wees drie 'new generation-drummers' aan die wij voor hem gingen interviewen: Mark Guiliana, Gergo Borlai en JD Beck. Je leest het allemaal in de jubileumeditie. Hier op Slagwerkkrant Plus kun je de online extra's bekijken bij Simon's gesprek met Harvey Mason, met extra fragmenten, video's en foto's.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 232 (november-december 2022). Vanaf vrijdag 28 oktober in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

 
Bij zijn tweegesprek met Simon Phillips vertelt Harvey Mason uitgebreid over zijn eerste jaren als drummer, over zijn invloeden en over enkele grote namen waarmee hij speelde: Herbie Hancock, Lee Ritenour, The Brecker Brothers. Hieronder lees je nog wat extra fragmenten die niet in het artikel staan, maar zeker de moeite waard zijn.

Simon: Jij zat toen (midden jaren zeventig; red.) in Los Angeles met al die sessies, Steve Gadd zat in New York, en ik probeerde in londen te leren hoe je al die stijlen goed kon laten klinken op een drumstel. Jijhad bijvoorbeeld die concerttoms… Opnametedchnieken veranderden ook ; Wat in die tijd volgens mij en doorslaggevende verandering was in het openemen van de drumsound was het weghalen van het voorvel van de bassdrum. Kun jij je dat herinneren?

Harvey: 'Dat zeker, maar wat voor mij nog belangrijker was, is het weghalen van alle zooi op je slagvellen. Die waren in die tijd zoveel gedempt, dat je bijna geen bounce had. Je haalde alles uit je handen. En ik had in die tijd ook nog concerttoms, en die hadden ook alleen een slagvel; zoals Hal Blaine had op zijn kit; dat probeerde je na te doen, en dan werd dat ene slagvel ook nog eens tot het uiterste gedempt; dus ik was blij toen we ondervellen gingen gebruiken voor meer sound en stopten met dempen, dat het weer voelde alsof je zat te drummen en trommels weer echt gingen klinken als trommels.'

Simon: Kun je je dat moment herinneren, wanneer dat precies gebeurde? Zei een engineer: we gaan dat voorvel van de bassdrum eraf halen; en we moeten die trommels dempen?

Harvey: 'Vanaf het eerste begin dat ik begon met opnamesessies; ik startte in 1971. iedereen wilde dat dat vel eraf ging; dat was automatisch. Heel soms als je met een bigband speelde, bleef het vel erop, als je een old school engineer had. Die zette dan de microfoons zo neer dat je een lekkerse sound had. Er waren verschillende technieken, soms alleen twee microfoons achter mijn hoofd…. Ik bemoeide mij daar nooit zo mee, maar lette wel goed op, en soms als de sound te gek was, vroeg ik hen hoe ze dat aanpakten. Dat is mij later nog wel van pas gekomen.'

  

Harvey en Simon praten over de Secret Sound Studios, waar beiden platen opnamen; Harvey bijvoorbeeld het eerste album van The Brecker Brothers, een van Simons favorieten.

Harvey: 'Ik ben blij dat die plaat ook een van jouw favorieten was. Aan de andere kant hou ik zo veel van muziek (en van zo veel verschillende soorten muziek), dat ik het moeilijk vind om een uit te kiezen als favoriet. Of ik nou speelde met Herbie, Brecker Bros, of met Seal of Barbra Streisand; ik vind het altijd indrukwekkend om mijzelf terug te horen in zo’n bijzondere setting, met bijzondere artiesten, en dan het goede toe te voegen, iets te spelen dat werkt. Ook als dat iets heel simpels is. Dat is het enige wat ik wil doen bij een opname; dat is the best feeling in the world. Daarom koos ik er in die begintijd ook voor om vooral op te nemen; ik tourde niet zo veel, wel een world tour met Carole King, maar dat was het wel, en ik kreeg genoeg aanbiedingen, maar ik leefde mijn droom met al die sessies.'

Harvey in de 70's

 

Harvey Mason met eigen track Phantazia in 1977 (audiovideo)


Harvey Mason drumsolo (1985)


Harvey Mason drumsolo (2018)


Herbie Hancock - Chameleon (audiovideo)

 

Herbie Hancock, Jaco Pastorius, Harvey Mason - 4 A.M. in 1980 (audiovideo)


Brecker Brothers - Some Skunk Funk; original version in 1974 (audio-video)

 

 

In 2001 interviewde Jean-Paul Heck Harvey Mason voor Slagwerkkrant 102; Fred van Diem maakte foto's:

  


Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 232 (november-december 2022)
Vanaf 27 oktober 2022 in de winkel
Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken