Spelen met Chad Smith - video's en veel meer!

video's en transcripties bij de cursus van Mark Eeftens in SWK 231

Slagwerkkrant Plus 25-08-2022 11:08

Op zijn vaste cursuspagina "Spelen" in Slagwerkkrant 231 (september-oktober 2022) gaat Mark Eeftens aan de slag met de drumpartijen van Chad Smith op het nieuwe Red Hot Chili Peppers-album "Unlimited Love". In het magazine staan transcripties van de eerste zes tracks van de plaat: hier op Slagwerkkrant Plus vind je de andere tien! Klik onder DOWNLOAD op het pdf-icoontje voor de noten. De aanwijzingen bij tracks #7 t/m #16 vind je hieronder en je kunt ook de official video's van de tracks bekijken.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 231 (september-oktober 2022). Vanaf vrijdag 26 augustus in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.

Mark zegt bij zijn transcripties over het drumwerk van Chad:
'Met sterproducer Rick Rubin terug aan boord zou je een herhalingsoefening verwachten van bestseller BloodSugarSexMagic, maar dat is Unlimited Love niet. De partijen zijn iets eenvoudiger en bevatten meer ‘lucht’, en dat geeft de muziek een meer open karakter. Wél horen we de herkenbare Chad Smith-elementen terug: stuwende, losse feel, de funk, de energie en niet te vergeten de ghostnotes op de tweede en vierde tel.'

Chad Smith in 2022

Bekijk en/of downlaod de pdf van de transcripties 7 t/m 16 hier
Dit zijn de aanwijzingen bij die transcripties 7 t/m 16:

  1. It’s Only Natural. Geen cover van het gelijknamige Crowded House-nummer, wel weer lekkere zestienden funk (a) en naar de ride in het refrein(b). De noten tussen haakjes zijn geen ghostnotes, maar worden soms wel en soms niet geslagen.
  2. She’s A Lover. Achtsten-funk met vaak een rust op de eerste achtste van tel 1.
  3. These Are The Ways. Begint als lekker open gespeelde ballad met veel geroffelde ghostnotes (a). Het refrein daarna is veel heftiger, op ride gespeeld met veel crashes (b) en nog een halftime feel (c).
  4. Watchu Thinkin’. Goede oefening voor je bassdrumvoet die veel groepjes van drie zestienden moet spelen. Het refrein is een stuk steviger met een half-open hihat.
  5. Bastards Of Light. Het eerste patroon wordt gespeeld in couplet en refrein, en het tweede - met meer noten - in de bridge.
  6. White Braids & Pillow Chair. Het nummer opent met een open achtsten-groove over twee maten. Vanaf 2:28 minuten krijg je een prima bass/snare-oefening. Wel volhouden tot het eind!
  7. One Way Traffic. Dit is het hoofdpatroon, maar Smith slaat er veel varianten op. Verder vrij rechtdoor en funky.
  8. Veronica. Begint in 4/4 en gaat later over in 6/8.
  9. Let ‘em Cry. Goede opbouw vanuit four on the floor, daarna meer funky, en in het refrein wat meer ghostnotes.
  10. The Heavy Wing. Dit nummer bevat zoveel verschillende patronen dat je er gemakkelijk een bladzijde mee zou kunnen vullen. Het begint met een rimclick-patroon (a) gevolgd door een open tompatroon (b). Daarna deze patronen op ridebekken in refrein (c). Dan gaat het volume flink omhoog met (d), dat eindigt met een paar stevige fills.


En dit zijn de official video's van alle tracks, zowel in Slagwerkkrant zelf (1 t/m 6, als in de downloadable pdf (7 t/m 16).

1. Black Summer (official video)

 

2. Here Ever After (official video)

 

3. Aquatic Mouth Dance (official video)

 

4. Not The One (official video)

 

5. Poster Child (official video)

 

6. The Great Apes (official video)

 

7. It’s Only Natural


8. She’s A Lover

 

9. These Are The Ways



10. Watchu Thinkin’



11. Bastards Of Light



12. White Braids & Pillow Chair

 


13. One Way Traffic



14. Veronica


15. Let ‘em Cry


16. The Heavy Wing

 


Bekijk de volledige cursus inclusief notenwerk in Slagwerkkrant 231 (september-oktober 2022)
Vanaf 26 augustus 2022 in de winkel
Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken