Hans Waterman - Hoogtepunten, dieptepunten en veel rock ‘n’ roll

video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 231

Slagwerkkrant Plus 25-08-2022 15:08

Het is klaar! Hans Waterman heeft zijn laatste gig gespeeld. In Slagwerkkrant 231 (september-oktober 2022) vertelt hij waarom, en blikt hij terug op een roemruchte carrière vol hoogtepunten, dieptepunten en veel rock 'n’ roll. Hier op SWKplus kun je een aantal mooie en historische video's bekijken (met Herman Brood bij Cuby + Blizzards, met Tom Barlage en Willem Ennes bij Solution, als duo met Kim Weemhoff). Verder vertelt Waterman over zijn tijd als schrijver bij Musicmaker en komt hij met praktische tips om snel af te breken. Check ook de bijzondere foto's.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 231 (september-oktober 2022). Vanaf vrijdag 26 augustus in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.  

Hans met Left Hand Frankie (foto Carla van Zomeren)


Snel wegwezen

Voor drummers die na de gig zo snel mogelijk in de auto willen zitten heeft Hans Waterman nog een paar aardige tips, waardoor het afbreken van de drumkit een stuk sneller gaat. Hij leverde er ook een paar mooie foto's bij. 


"Een onopvallende gadget van Sonor snarestands: de versnelde vrijgave van de snaredrum. Een hefboompje en los is je snare."


"Ook handig: een houder met een bajonetsluiting voor de topcymbal van de hihat, en de cymbal gaat niet meer los."


"En ik gebruikte altijd bronzen houdertjes voor de cymbals. Je doet ze er snel op en haalt ze er ook snel weer af."


"Bassdrums tot 22 inch heb ik altijd met een verhoging bespeeld. Ga met een mallet langzaam naar het midden van het bassdrumvel, daar zit de droogste en diepste tik."


"En tenslotte: een flightcase op goede wielen met een vak voor het bassdrumpedaal. De ruimte had ik passend uitgemeten, zodat de hihat-standaard met de buitenste buis omhooggeschoven in zijn geheel in de kist paste. Bijkomend voordeel is dat de iele aandrijfstang van het topbekken beschermd blijft, één keer krom en je kunt ze weggooien. Mijn cymbalstandaards zijn nooit erg hoog dus kon ik altijd volstaan met alleen het inklappen van de poten. 34 hoog, 38 breed en 125 lang. Alles paste er snel in."


Hans met Cuby + Blizzards (Herman slaapt...)


In deze video voor AVRO's docu-serie Vjoew (1966) zie je een piepjong Cuby + Blizzards (met Herman Brood en Eelco Gelling) live spelen en praten. 

 

Hans met Solution in 1970

Solution speelt (v.a. 4:12 min) live Downhearted (1981) in de Nacht van de Popmuziek met Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk


Dit is Solution in tijdens het Reunion Concert in 2008; ze spelen It's Only Just Begun 


Met drummaat Kim Weemhoff speelde Waterman in 2013 een spontaan drumduet op de Dutch Vintage Drum Meeting

 
Live video van Watermans laatste band met bluesgitarist Lefthand Freddy: Continental OP (2019)


 
In 1967 en 1968 deed Cuby + Blizzards tournees met o.a. Van Morrison, en de Britse popster zong ook een aantal keren met hen mee.Waterman en Musicmaker
Op ons verzoek beschrijft Hans hieronder zelf zijn mooie jaren als schrijver bij het blad Musicmaker (in de tijd dat het nog niet ons geliefde zusterblad was, maar een heuse concurrent). Toch ging Hans bij zijn eerste schreden op het drumschrijverschap al gebroederlijk hand in hand met Slagwerkkrants eigen Hugo Pinksterboer.
‘Zoals elke zwoegende muzikant ongetwijfeld zal weten: af en toe grenzen de financiële vruchten van je bezigheden nauwelijks of niet aan het minimum bestaan. Het bekende zwarte gat doemt dan op na een toer of project. Dus is het altijd de moeite waard om je aandacht te spreiden met dingen waar je ook goed in bent. Ik had in het verleden wel een met een gezonde afgunst gekeken naar bassist Jaap van Eik die zich na een glanzende carrière had ontpopt als hoofdredacteur van het blad MusicMaker. Dus toen ik een keer zat te somberen over de directe toekomst die voor mij stond te stampen, belde ik Jaap op. Altijd amicaal, we hadden ooit samen in Solution gespeeld, en ik vroeg hem of hij niet iemand zocht die over drumstellen schrijft. Het was een schot in de roos en nadat ik een keer met Hugo Pinksterboer met een Yamaha Maple Custom meeliep in de test, kon ik verbaal van bil gaan in het mooie tijdschrift Music Maker.’

Hans met Jim Capaldi

‘Bijna alle muzikanten zijn fetisjisten op het gebied van hun instrument. Of drummers daar het ergste in zijn durf ik niet te beweren, maar er zijn vele uren in de kroeg stuk gekletst over vellen, snaredrums, pedalen, merken, cymbals enzovoort. Plus het hoogtepunt dat je bijvoorbeeld op de Messe in Frankfurt zo direct bij alle producenten bent. Opeens zijn dan Ludwig en Gretsch zomaar echte meneren. Bij mijn allereerste bezoek op deze beurs was een belangrijke persoon die ik ontmoette Roy Burns van Aquarian drumvellen en ik zat daar gelijk goed met mijn achternaam Waterman. Het was erg opwindend om zo dicht aan het drumstelfront te kunnen opereren. Kijken, luisteren en zelfs ruiken; ik vind en vond alles interessant wat betreft het schijnbaar simpele principe van trommels en bekkens maken. Plus dat hetgeen tegenwoordig wordt gemaakt heel erg veel gevarieerder is dan vroeger, maar aan de discussie of vintage per se beter is? Daar waag ik me hier niet aan. Subjectiviteit speelt hierin altijd een grote rol.’


Hans met Remo Belli

‘Er zijn twee dingen die me het meest bijstaan. Ten eerste een bezoek met een Nederlandse delegatie aan de Remo fabriek in Los Angeles. Eigenaar Remo Belli was een indrukwekkende persoonlijkheid, een man met mooie en gefundeerde opvattingen over het leven. En voor mij persoonlijk was er de ontmoeting en een kort interview met DJ Fontana, de drummer die op bijna alle oude hits van Elvis Presley speelt. Ik herkende hem direct van de indrukwekkende comebackspecial uit 1968 van de grootste rockzanger aller tijden, waarbij hij voornamelijk tamboerijn spelend in de ring mee swingde.’

Hans met DJ Fontana (foto Jan Voster)

Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 231 (september-oktober 2022)
Vanaf 26 augustus 2022 in de winkel
Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken