Classic Interview met Jeff Porcaro in Slagwerkkrant

Wegens 40 jaar Slagwerkkrant

Slagwerkkrant Plus 25-04-2022 12:37

Onlangs lieten we al weten dat 2022 ons jubileumjaar wordt: 40 jaar Slagwerkkrant. We vieren dat het hele jaar door met allerlei specials in het blad en online, en natuurlijk met tal van events.

In het jaar 2022 gaan we natuurlijk als altijd zes mooie edities Slagwerkkrant maken. Maar ook publiceren we een podcastserie waarvan je de eerste nu kunt beluisteren of bekijken.

Ook publiceren we in Slagwerkkrant 229, mei-juni 2022, die nu uit is, de eerste van een serie ‘Classic interviews’.


Classic interview met Jeff Porcaro
Terugkijkend is het interview dat Erk Willemsen deed met dé poprockdrummer van de jaren tachtig, Jeff Porcaro, een van zijn meest bijzondere. Natuurlijk ook omdat Porcaro vijf jaar later is overleden op 36-jarige leeftijd. We hebben hem dus nooit meer verder kunnen volgen in wat ongetwijfeld tot op de dag vandaag een geweldige carrière zou zijn geweest (Jeff Porcaro was nu 68 geweest). Maar zeker ook vanwege het interview zelf. Lees in Slagwerkkrant 229, mei-juni 2022 het interview dat voorafgaand aan het concert van Toto op 3 februari 1987 in Ahoy plaatsvond, en dat is gepubliceerd in Slagwerkkrant 21 (april-mei 1987).

Hier het relaas van Erk Willemsen over dat interview: 
'Na veertig jaar mag je best eens terugkijken op de interviews die je allemaal hebt kunnen doen voor Slagwerkkrant. Het Jeff Porcaro-interview is voor mij wel een van de hoogtepunten uit al die jaren. Hij nam de tijd en sprak open en geanimeerd; de foto hierboven in de kleedkamer van Ahoy tijdens het interview spreekt boekdelen (merci Rob Verhorst!).

'Het was 3 februari 1987; dat is 35 jaar geleden. Ik had inmiddels vijf jaar ervaring met interviewen. Simon Phillips, Bill Bruford en Elvin Jones had ik al gesproken, respectievelijk voor Slagwerkkrant 4, 10 en 18. Ik zag heel erg uit naar het interview met Jeff Porcaro. Als drummer had ik me stukgebeten op Steely Dan-nummers. Zijn relaas over Gaucho deed me toen beseffen dat het niet heel gek was dat ik die groove niet helemaal onder de knie kon krijgen…
'Hoe ik het voor elkaar heb gekregen bij Jeff Porcaro in de kleedkamer van Ahoy terecht te komen, voorafgaand aan het concert van Toto, kan ik me echt niet meer herinneren. Maar ik zat daar, en kon uitgebreid met hem spreken. Hij was superrelaxt en vertelde heel open over al zijn ervaringen. Als je het interview nu terugleest, kun je zien dat mijn schrijfkunsten nog wel voor verbetering vatbaar waren. Ik moet nu erg lachen om de zinsnede: "Het onder drummers steeds meer gebruikte woord groove valt. Een ritme kan je op twee manieren spelen: het groovt, of het groovt niet. Jeff Porcaro laat elk ritme grooven." Blijkbaar was het woord ‘groove’ 35 jaar geleden nog vrij nieuw! Geniet van het interview en zorg die legendarische Rosanna-groove onder de knie te krijgen!

Slagwerkkrant 229 met dit Classic Interview met Jeff Porcaro ligt nu in de winkel of kun je bestellen in onze webshop muziekmagazines.nl: https://muziekmagazines.nl/slagwerkkrant


De 40 Jaar Slagwerkkrant Podcast
Bij het uitkomen van Slagwerkkrant 229 kun je in je favoriete podcast-app of op ons YouTube-kanaal de eerste aflevering beluisteren en/of bekijken van ‘De 40 Jaar Slagwerkkrant Podcast’. Dit jubileumjaar lopen we in vier afleveringen door vier decennia Slagwerkkrant heen met een aantal bijzondere gasten.

In de eerste aflevering bespreken we de jaren tachtig met Cesar Zuiderwijk, Jeroen de Rijk en Hugo Pinksterboer, die alle drie een belangrijke rol speelden voor Slagwerkkrant, toen én nu nog steeds. We bespreken muziek die destijds in Slagwerkkrant aan bod kwam, discussiëren over de drumgear die in die tijd gebruikt werd en hebben het natuurlijk over de drummers en percussionisten uit dat decennium; van Art Blakey’s Night In Tunisia tot Steve Gadd’s Aja. Lees het verslag even verderop in deze Slagwerkkrant.


Slagwerkkrant Events in 2022
Slagwerkkrant heeft een lange traditie hoog te houden met alle events die we organiseren. De allereerste vond plaats op 24 september 1983 en heette toen ‘Slagwerkkrantfeest’. Dit jaar zette we die traditie maximaal voort, om te beginnen woensdag 11 mei met de Hybrid Drums Experience (zie de informatie elders in dit nummer). In de september/oktober-editie vind je het programma van de feestelijke jubileumavond die we organiseren op donderdag 15 september. Zet ’m vast in je agenda! Daar onthullen we nu nog helemaal niets over, maar als alle wat we van plan zijn lukt, wordt het een superavond! Natuurlijk organiseren we in augustus ook weer de DrumDrieDaagse, samen met Cesar Zuiderwijk, en zijn we natuurlijk weer partner van Koen Herfst bij zijn Herfstfest in oktober (Den Haag én Antwerpen), en bij Tromp Percussion in november. Hou de site in de gaten voor meer details.

 

Data jubileumjaar 40 jaar Slagwerkkrant

  • do 21 april - De 40 Jaar Slagwerkkrant Podcast Aflevering 1
  • wo 11 mei - Hybrid Drums Experience event
  • do 23 juni - De 40 Jaar Slagwerkkrant Podcast Aflevering 2
  • 19-20-21 augustus - DrumDrieDaagse
  • do 25 augustus - De 40 Jaar Slagwerkkrant Podcast Aflevering 3
  • do 15 september - Jubileumfeest Slagwerkkrant 40 jaar
  • zo 2 oktober - Herfstfest
  • do 20 oktober - De 40 Jaar Slagwerkkrant Podcast Aflevering 4
  • 11-20 november - Tromp Percussion
zoeken
zoeken