Spelen met Gavin Harrison - video

Video en extra transcripties bij de cursus in SWK 228

Slagwerkkrant Plus 24-02-2022 16:02

Voor zijn cursuspagina "Spelen" in Slagwerkkrant 228 (maart-april 2022) verdiepte Mark zich in de video van de track "Harridan" van Porcupine Tree. De band met superdrummer Gavin Harrison publiceerde dit nummer als voorbode van hun nieuwe album, en het biedt voldoende stof voor een pagina transcripties in het blad en nog een boel extra transcripties hier online. Die laatste zie je als klikt op het pdf-icoon onder DOWNLOAD; en hieronder zie je natuurlijk de video van "Harridan".

door Mark Eeftens

De nieuwe plaat van Porcupine Tree laat nog even op zich wachten, maar vooruitgeschoven pion Harridan is veelbelovend. In deze track van ruim acht minuten slaat Harrison genoeg moois om twee A4’tjes mee te vullen, en dat hebben we dan ook gedaan. In het magazine vind je zes gedenkwaardige grooves en fills uit het nummer, en hier online gaan we nog even door. De drumpartijen zijn typisch Gavin Harrison: superstrak en zeer duidelijk hoorbaar.

Gavin Harrison


Dit zijn de instructies bij de 7 extra transcripties in de PDF:

7. Vijf maten vet tompatroon. Ik denk dat de linkerhand hier veel doorlopende zestienden speelt op een extra snare zonder snaren. Voor het gemak heb ik deze gewoon op de snarelijn genoteerd.

8. Polyritme van 3 tegen 4 met rechterhand op crash.

9. We zijn terug in 5/4 met weer een lekkere triolenfill. De letters ‘o’ met een streepje er door zijn accenten op een half open hihat.

10. De groove is hier een open/dicht hihat patroon, gevolgd door een Phil Collins achtige fill over een veelvoud aan toms.

11. Groove met fill over de maatstreep heen en een ontzettend vette fill in de tweede maat. De flams worden hier héél open geslagen dus met veel ruimte tussen de voorslag en het accent.

12. Groove met roffel over de maatstreep heen gevolgd door nog een moddervette fill aan het eind. Ik vermoed dat Harrison hier zijn doublepedaal gebruikt op tel 3 en 4 maar het zou ook met één voet kunnen.

13. We sluiten af met weer een te gekke vette fill met vermoedelijk weer double pedal.

Veel succes!


Check hieronder de video van Porcupine Tree - Harridan


Bekijk de volledige cursus inclusief de eerste 6 transcripties in Slagwerkkrant 228 (maart-april 2022)
Vanaf 25 februari 2022 in de winkel
Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken