Arthur Hnatek combineert modular synths met zijn solodrums tot onweerstaanbare dancegrooves

video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 227

Slagwerkkrant Plus 17-12-2021 09:12

Zijn soloshow Swims maakt al net zo veel indruk als zijn drumspel bij het trio van pianist Tigran Hamasyan. Op Herfstfest 2021 speelde Arthur Hnatek delen uit Swims: akoestische drums die allerhande elektronica triggeren. Resultaat: soundscapes die evolueren naar onweerstaanbare dancegrooves. In Slagwerkkrant 227 (januari-februari 2022) spreken we met hem. Hier op Slagwerkkrant.nl video's waarin zowel zijn spel met pianist Hamasyan naar voren komt als die hele andere kant: modular synths in combinatie met solodrums.

Dit is een Slagwerkkrant Plus artikel bij het artikel in Slagwerkkrant 227 (januari-februari 2022), vanaf vandaag - 17 december 2021 - in de winkel. Of bestel ’m nu al bij ons via Muziekmagazines.nl

door Erk Willemsen - foto's Rob van Dalen

In de afgelopen maanden zag ik de Zwitserse drummer Arthur Hnatek drie keer spelen. Met pianist Tigran Hamasyan tijdens North Sea Jazz Downtown, de avond voorafgaand aan Herfstfest op MJazz met zijn soloshow Swims, en op Herfstfest zelf. Drie geheel verschillende omstandigheden, waarbij Swims op MJazz een heel bijzondere ervaring was door de impact die de volledige solodrumshow op het publiek had. Mooi hoe zij eerst de kat uit de boom keken om te zien wat dit nu weer behelsde: een drummer alleen op het podium met een stoot elektronica om zich heen. Maar na de intro met soundscapes, bouwde Hnatek zijn show langzaam op naar onweerstaanbare dancebeats, waardoor de hele zaal aan het dansen sloeg.

Op Herfstfest speelde Hnatek veel uit die Swims-show, maar wij drummers bleven natuurlijk aan de grond genageld; de enige beweging in de zaal was die van openvallende monden. Dit hadden we nog nooit gezien. Hybride drums zijn inmiddels gemeengoed, maar een drummer die modular synthesizers triggert vanaf zijn akoestische drums was toch wel iets geheel nieuws!

In Slagwerkkrant 227, jan-feb 2022 spreken we uitgebreid met hem over ijn projecten en aanpak. Geniet hier van diverse video's waarin zijn spel tot uiting komt. Plus zijn eigen podcastserie Swiss Triplets. 

YouTube-kanaal Arthur Hnatek Music
Waar een lockdown al niet toe kan leiden. Zijn Swims-project natuurlijk, maar ook een rijk gevuld YouTube-kanaal, Arthur Hnatek Music, met natuurlijk veel materiaal van Swims, maar ook een hilarisch filmpje SWIMS - Drum Meme feat. My Favorite Drummers, en de wat oudere maar al even hilarische Entertain Me (T.Hamasyan) Drum Tutorial. En check deze vooral ook: Vortex (Tigran Hamasyan feat Tosin Abasi) - Studio Footage, opname van de daadwerkelijke studio-opname van dat nummer voor het album The Call Within (2020).

Maar we beginnen met dat concert met Tigran Hamasyan dat ik zag tijdens North Sea Jazz Downtown, juli 2021. 

Live improvised set for Modular World, waarin zijn gebruik van modular synths goed naar voren komt. 

 

SWIMS - Drum Meme feat. My Favorite Drummers: 'Paying tribute to the top drummers out there, featuring that stick trick, guy that bird, bill wurtz, roman atkinson, daft punk, paul mccartney, japanese metal kids song guy, whiplash, that dog, frank reynolds, drumline falling guy, korean show drummer guy, peter griffin, richie tenenbaum, bieber guy, throwing up drummer kid guy

Entertain Me (T.Hamasyan) Drum Tutorial

Vortex (Tigran Hamasyan feat Tosin Abasi) - Studio Footage, opname van de daadwerkelijke studio-opname van dat nummer voor het album The Call Within (2020).

Arthur Hnatek beschrijft in het interview in Slagwerkkrant dat hij tijdens de lockdown allerlei projecten ontwikkelde. Ook maakte hij de podcastserie Swiss Triplets With Arthur Hnatek, een podcastserie waarin hij Zwitserse muzikanten interviewt. 

Tot slot presenteren we een Spotify playlist waarin alle aspecten van drummer Arthur Hnatek naar voren komt. 

 

Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 227 (januari-februari 2022)
Vanaf 17 december 2021 in de winkel
Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken