Louis Cole tourt vanaf 10 november met het Metropole Orkest

YouTube fenomeen uit L.A. - interview in Slagwerkkrant - video's hier op de site!

Slagwerkkrant Plus 28-10-2021 07:11

Hij is een waar fenomeen. Louis Cole heeft tal van video's die viral zijn gegaan op Youtube, speelt met zijn eigen bands zalen plat, en komt nu in een uniek project vijf concerten doen met het Metropole Orkest. In Slagwerkkrant 226 (november-december 2021) lees je een groot interview met dit multitalent. Hier op Slagwerkkrant.nl kun je alles lezen over de concerten (bestel je tickets!) en een flink aantal van die geweldige video's zien.

door Bouke Bijlsma

Louis Cole is op de eerste plaats drummer, maar niet iedereen die kijkt naar zijn YouTube-video’s (met miljoenen views) zal dat direct doorhebben. Je ziet hem keyboard spelen, zingen, dansen met een dikke knipoog, gitaar en bas spelen, en… dan barst hij los achter een drumset. En wat te denken van het mysterieuze fenomeen Clown Core?

In november staan vijf concerten met het Nederlandse Metropole Orkest gepland. Hieronder een selectie van zijn coolste video's, waaronder de drumsolo die Mark Eeftens uitschreef voor zijn cursus "Spelen". 

Metropole Orkest
Louis Cole speelt vijf concerten in Nederland met het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley, met vaste bandleden Genevieve Artadi, Rai Thistlethwayte en Sam Wilkes (Knower), en speciale gasten David Binney en drummer Nate Wood.

Future of Jazz: Metropole Orkest + Louis Cole


Die combinatie met het Metropole Orkest is minder vreemd dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Want Louis Cole’s zeer herkenbare stijl van lichtvoetige funky poptracks heeft altijd een diepere laag, met brede harmonische uitwijdingen, melodische uitstapjes, wringende stijlovergangen en behoorlijk jazzy solo’s. Niet voor niks deed Cole eerder vergelijkbare projecten met de Duitse WDR Big Band, de Zweedse Norrbitten Big Band en was hij te gast bij Snarky Puppy’s Family Dinner vol II. Wat kunnen we verwachten bij de concerten in november; jazzy bigband-arrangementen van zijn bekende tracks, zoals in Duitsland en Zweden?

Louis Cole: ‘Nee, zeker niet. Voor dit project doe ik, naast alle composities, de arrangementen en orkestraties zelf. Spannend, want het Metropole Orkest heeft veel meer instrumenten, zoals violen en echt een heleboel blazers. Ze hebben aanvankelijk wel gevraagd of ze arrangementen konden maken van mijn eerdere werk, maar ik dacht: laat ik van de gelegenheid gebruik maken om eens iets compleet nieuws te doen. Dan heb je dus ruim een uur nieuwe muziek nodig, en ik vroeg: kan ik dat helemaal zelf doen? Ze zeiden: ”Eh ja…, misschien ook wel…”, 

Octopuspartijen
In het interview in Slagwerkkrant vertelt Cole hoe hij zijn kenmerkende vloeiende drumstijl ontwikkelde:
‘Ik heb best wel geworsteld met verzuring en soms zelfs blessures achter de drumset. Weet je, ik ben zo dun, ik heb nauwelijks spieren. Ik kan nooit die powerdingen doen die zo te gek zijn bij de gospelchopdrummers. Die zetten echt hun spierkracht in voor snelheid, het vasthouden van volume en impact. Ik moet dat anders aanpakken; ik zoek mijn kracht in soepele flowy octopuspartijen en fills. Belangrijk was een les op de USC For Music (University Of Southern Califonia; red.), waar ik in contact kwam met de Moeller-techniek; dat was perfect voor mij; een manier om snel en vloeiend te spelen met een techniek die uitgaat van soepelheid, heel relaxt voor je spieren en gewrichten. Iedereen heeft een ander lichaam en bouwt van daaruit zijn eigen techniek op.’

 (foto: Ana Wander Bastos)

Check hieronder onze selectie met Louis Cole's coolste video's. We beginnen met waarschijnlijk wel zijn bekendste, waarin hij de track F It Up speelt met bigband in zijn huiskamer.

 

Knower met Gen Artadi - Overtime

 

5 Drum Beat Tutorials

 

Dit is de Drumsolo die Mark Eeftens voor je uitschreef voor zijn cursus Spelen in SWK 226 (nov-dec 2021)

 

 Knower met WDR Big Band - Gotta Be Another Way

 

Louis Cole met Band, live in Paradiso-Noord 2019

 

One Shot video project met Hamond-organist Larry Goldings & bassist Tim Lefebvre (Louis Cole Sucks)

 

In de video van When You’re Ugly ontpopt Louis Cole zich tot een dansende popster waar Michael Jackson een puntje aan kan zuigen...

 

Bij de concerten met het Metropole Orkest is ook Nate Wood van de partij als extra bandlid. Hier speelt hij solo de track Four Rabbit

 

Het einde van het Slagwerkkrant-interview was abrupt:
Moeten we het nog hebben over Clown Core?
‘Clown Core? Geen idee wat je bedoelt…’

 

 Louis Cole & Metropole Orkest

Louis Cole speelt vijf concerten in Nederland met het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley, met vaste bandleden Genevieve Artadi, Rai Thistlethwayte en Sam Wilkes (Knower), en speciale gasten Nate Wood en David Binney.


Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 226 (november-december 2021)
Vanaf 29 oktober 2021 in de winkel
Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

 

zoeken
zoeken