Warme en sfeervolle Celebration for Eddy

Yoran’s verjaardagsfeestje voor Eddy ontaardt in prachtig concert

Slagwerkkrant Plus 09-10-2021 14:55

Op woensdag 6 oktober presenteerde Yorán Vroom zijn “Celebration for Eddy”, een feestelijke muziekavond voor zijn voormalige drumleraar en inspirator Eddy Veldman, die de dag daarvoor 70 jaar oud was geworden. Daarnaast was het concert een ode aan decennia van Surinaams-Nederlandse topmuziek, met materiaal van de vele bands en eigen formaties waarmee Veldman in zijn lange carrière op de Nederlandse podia heeft gestaan. De 11-koppige band speelde nummers van o.a. The Surinam Music Ensemble, Reality, Eddy Veldman Sextet, en Ronald Snijders. Die laatste was ook een van de prominente gasten, en ontroerde met een mooie toespraak voor Eddy en de jonge muzikanten die hem eerden.  

door Bouke Bijlsma
foto's Yaved Vroom

Een bijzondere sfeer was het die herfstige avond in het Amsterdamse Bimhuis. Aan alles in de voorbereiding en promotie was duidelijk dat Yorán Vroom’s Celebration for Eddy vooral ook een volwaardig concert moest worden voor elke muziekliefhebber. Aan alles tijdens de avond zelf merkte je echter dat iedereen in de zaal hetzelfde wilde: een geweldig verjaardagsfeest voor Eddy Veldman, met zo veel mogelijk mooie muziek. En omdat die twee dingen van nature gewoon perfect samengaan, werd het een prachtig concert. Hulde voor Yorán en zijn bijzonder fijne band, en natuurlijk voor de kersverse zeventigjarige inspirator en drummeester.

Het met instrumenten volgebouwde podium voor het elfkoppige ensemble dat Yoran had verzameld voor zijn ode aan Eddy, zorgde voor een set-up waarbij je op zich al ogen tekort kwam.


Centraal stond de dubbele percussie-opstelling van Yariv Vroom en Fantison Araby Madinka met o.a. conga’s, bongo’s, timbales met cowbells + splash en chimes voor de eerste en o.a. twee djembés (soms ook bespeeld met een stok als een soort sabar), een talkingdrum en talloze shakers voor de tweede. 


Links het keyboard-eiland van Timothy Banchet (rhodes en orgel) en Ruben Drenthe (keyboardsynth), die zich beide soms ook vergrepen aan de vleugel van het Bimhuis.Daarachter gebroederlijk naast elkaar gitarist Ulrich de Jesus en bassist Louis Drenthe met rechts daarnaast bandleider Yorán Vroom en zijn drumkit, waarin vooral de laaggestemde extra snare links naast de hihat opviel (en zijn heerlijk losse, dynamische spel met de linkerhand daarop; niet veel drummers die dat zo kunnen)


Rechtsvoor de vierkoppige blaassectie met Pablo Martinez (trombone), Alvaro Jimenez (trompet), Jasper van Damme (altsax en dwarsfluit), met een hoofdrol voor tenorsaxofonist Marc Mangin die ook alle arrangementen voor de avond schreef.

 

De mysterieuze basgitaar plus amp (en indrukwekkend pedalboard) pal vooraan het podium bleek aan het eind van de avond te zijn van bassist Glenn Gaddum jr., die er een mooie gastrol op speelde tijdens zijn vingervlugge solo in het nummer The Bite van Eddy's Opo Yeye Band. Speciale basgast Lesley Joseph nam voor zijn funky bijdrage gewoon even het instrument over van Louis Denthe, en Ronald Snijders heeft natuurlijk altíjd zijn fluit bij zich (en zijn prachtige toon). Snijders blonk uit met eigen ballad Easy Man, afkomstig van het album Quartz; volgens Yoran Vroom Snijder’s mooiste plaat, met Eddy Veldman in absolute topvorm (check it out dus!)


Mooi is het moment als Eddy Veldman kort zijn jonge protegés bedankt en toespreekt, met humor, warmte en betrokkenheid bij jongelingen die de muziek in willen. En natuurlijk kruipt hij ook zelf even kort achter de drumset van Yoran. Rustig beginnend op de rand van de snaredrum, lekker opbouwend naar een korte solo over toms en bassdrum, maar al zeer snel met een diepe basisgroove waarover de twee percussionisten kunnen uitpakken (met zo’n blik van: ‘en nu jullie weer’).


Aan het eind moet natuurlijk iedereen het podium op, en gaat het publiek erbij staan, dansend en zingend (opoyeye! onder aanvoering van Lesley Joseph en Eddy zelf). Eddy sluit af met een dankwoord, waarin hij ook nog even Hans Dulfer erbij haalt, die zich laat verleiden tot een mooie anekdote uit de oude doos over de goede oude tijd van Hans Dulfer en The Perikels. Een vrolijke afsluiting van een fijne avond waarin Yoran Vroom inderdaad op waardige wijze zijn Surinaams-Nederlandse muziekroots eerde en tegelijkertijd een ode bracht aan zijn voormalige drumleraar en inspirator. Zeer geslaagd en waardevol!

 

Yoran ontpopt zich als een ontspannen en charmante presentator

 


Tijdens de gehele show liep er een energiek kereltje met een opvallend grote camera rond en soms op het podium om (vaak van zeer dichtbij) foto's te schieten. Alle foto's in dit verslag (behalve bovenstaande van Johan Janssen) zijn gemaakt door Yaved Vroom, inderdaad de zoon van...

Check hier de video van The Bite, met fraai drumintro van Yoran en de bassolo van Glenn Gaddum jr (indrukwekkend, zo onopgewarmd uit het publiek!), de drumsolo van Eddy Veldman en de feestelijke uitsmijter inclusief dankwoord.

 

Check ook de site van Eddy Veldman en de site van Yoran Vroom

 

zoeken
zoeken