Leon Klaasse - Van Powerplay tot aambeeld bij Analogues

video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 215

Slagwerkkrant Plus 10-12-2019 17:12

Vanaf komende donderdag ligt ie in de winkel of op je mat: Slagwerkkrant 215 (januari-februari 2020). In deze editie lees je onder andere een interview met Leon Klaasse, die je inmiddels toch wel als een van de legendarische Nederlandse drummers mag beschouwen. Tegenwoordig vervult hij bij the Analogues met verve de rol van percussionist, maar de lijst met namen waar Klaasse de afgelopen 40 jaar als drummer mee op het podium stond, liegt er niet om. In het interview gaan we in vogelvlucht door zijn carrière, en dat zetten we hier even wat kracht bij met het nodige aan beeld en geluid.

We trappen dit audio- en video-overzicht af met twee opnamen uit 1980. Zonder beeld, maar zeker de moeite. Klaasse speelt bij Sweet d'Buster twee tracks bij het radioprogramma KRO's Rocktempel. Allereerst The Frog gevolgd door Under City Lights

 

 

Twee jaar later vinden we Klaasse op de drumkruk bij Powerplay, en daar is wél bewegend beeld van. Achter een indrukwekkend grote kit met - heel 80's verantwoord - een setje rototoms. Het nummer Avanti, opgenomen in 't Heemd in Hattem.

 

In de jaren '90 presenteerde Tom Egbers een muziekprogramma op de Nederlandse televisie onder de titel Tom & Herrie. Klaasse mocht in 1993 aantreden met The Pilgrims om een aantal tracks te laten horen. De rototoms hebben inmiddels plaats gemaakt voor een paar ddrum pads met vette elektronische sounds erin. De groove staat als een huis overeind.

 

En dan is daar in 2018 The Analogues, waarbij Klaasse zijn handen letterlijk vol heeft aan het invullen van de percussiepartijen. Ze brengen The Beatles zoals de Fab 4 het zelf nooit deden: zo dicht mogelijk bij de originele opnamen.

Leon Klaasse bespeelt het loodzware aambeeld (80 kilo) bij The Analogues 

 

 

Maar Leon is ook nog vaak genoeg achter de drumset te vinden. Zoals hier bij Supersister. Bij het radioprogramma Muziekcafé in 2019.  I Am You Are Me/Transmitter

 

Bekijk het volledige interview in Slagwerkkrant 215 (januari-februari 2020)

zoeken
zoeken